Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sufity podwieszane

Featured Replies

Napisano

Pytanko do fachowców:

Czy dam rade zrobic sufity podwieszane samemu ? Nigdy nic podobnego nie robilem ani nie pracowalem z karton-gipsem. Musialbym poznac systemy, podwieszenia itd. Jestem majsterkowiczem, ale nie wiem czy to nie za duze wyzwanie. Ktoś probowal kiedys robic sufity podwieszane jako amator ?

Napisano

Samemu nie dasz rady. To robota dla 2 osób. Spróbuj podnieść sam płytę GK nad głowę i ja przykręcić

Napisano

> Samemu nie dasz rady. To robota dla 2 osób. Spróbuj podnieść sam płytę GK nad głowę i ja przykręcić

bez problemu, są podpórki.

przykład

Napisano

> bez problemu, są podpórki.

> przykład

Robiłeś to sam czy teoretyzujesz? Utrzymać utrzyma i pozwoli przykręcić. Ja sobie nie wyobrażam podniesienia samemu całej płyty, wycisniecia jej nad głowę i podpierania w jedna osobę. Jak robiłeś to samemu to gratuluje. Ja bym sie w życiu nie zdecydował a trochę tego juz w życiu zrobiłem

Napisano

> bez problemu, są podpórki.

Zgadza się. Poza tym nawet bez podpórki da się zrobić tyle, że jest to niezła ekwilibrytyka albo konieczność cięcia płyt na mniejsze.

Mi np. w ogóle nie idzie szlifowanie. Jestem zbyt dokładny i próbuję wyrównać każdą, najmniejszą nierówność. W rezultacie wyszlifowuję dołki.

Dlatego w tym upatrywałbym potencjalnej trudności.

To samo mam przy szpachlowaniu blachy w aucie wink.gif

Napisano
  • Autor

Czyli cena 90zl/m2 nie jest wzieta z kosmosu i cos musi byc na rzecyz ze fachowcy tyle biorą

Napisano

> Samemu nie dasz rady. To robota dla 2 osób. Spróbuj podnieść sam płytę GK nad głowę i ja przykręcić

Dokładnie. Niemniej jednak, jak ma trochę zacięcia i pomocnego sąsiada, to i tak taniej mu to wyjdzie niż brać ekipę.

Napisano

> Czyli cena 90zl/m2 nie jest wzieta z kosmosu i cos musi byc na rzecyz ze fachowcy tyle biorą

Nie wiem nic o cenach. Nigdy do tego nie brałem ekipy.

Napisano

> Pytanko do fachowców:

> Czy dam rade zrobic sufity podwieszane samemu ? Nigdy nic podobnego nie robilem ani nie pracowalem

> z karton-gipsem. Musialbym poznac systemy, podwieszenia itd. Jestem majsterkowiczem, ale nie

> wiem czy to nie za duze wyzwanie. Ktoś probowal kiedys robic sufity podwieszane jako amator ?

Zabieram się do robienia w łazience i potem w pokoju.

korzystam ze stronki jakiś tekst

Napisano
  • Autor

> Zabieram się do robienia w łazience i potem w pokoju.

> korzystam ze stronki jakiś tekst

Znakomita strona, dzieki!

Napisano

> Robiłeś to sam czy teoretyzujesz? Utrzymać utrzyma i pozwoli przykręcić. Ja sobie nie wyobrażam

> podniesienia samemu całej płyty, wycisniecia jej nad głowę i podpierania w jedna osobę. Jak

> robiłeś to samemu to gratuluje. Ja bym sie w życiu nie zdecydował a trochę tego juz w życiu

> zrobiłem

Niestety robiłem sam. Ciężko jest, ale daje radę. Oczywiście lepiej jest mieć pomagiera, ale nie zawsze mam taką możliwość.

O ile sufit robiłem samemu, to skosy na poddaszu nie dałem rady.

Podpórkę kupiłem w Castoramie za niecałą stówkę.

Napisano

> Pytanko do fachowców:

> Czy dam rade zrobic sufity podwieszane samemu ? Nigdy nic podobnego nie robilem ani nie pracowalem

> z karton-gipsem. Musialbym poznac systemy, podwieszenia itd. Jestem majsterkowiczem, ale nie

> wiem czy to nie za duze wyzwanie. Ktoś probowal kiedys robic sufity podwieszane jako amator ?

sam sobie zrobisz lepie i dokładniej na bank może dłużej ale porządniej stelaż zrobisz samemu, a potem sam natniesz płyty potem kogoś wykombinuj do podtrzymania płyty i sam przykręcisz.

Ja tam robiłem wszytko sam potem nacięte płyta na głowie z drugiej strony żona przytrzymywała na "miotle" i dało radę 270751858-jezyk.gif bądź bohaterem w swoim domu

Napisano
  • Autor

> bądź bohaterem w swoim domu

Jak czytam ile jest mozliwosci zrobienia bledow, to naprawde odechciewa mi sie, bo patrzec potem na pękniecia nie mam zamiaru. Zwlaszcza ze sufit ten, mialby miec max 10cm wysokosci, w srodek chcialem napakowac waty (izolacja). Calosc mialabybyc podwieszana pod istniejącą juz boazerie, dlatego rozwazalem glownie sufity samonośne, aczkolwiek w pokojach są tez skosy (piętro) dlatego to nie taka prosta sprawa

Napisano

> Jak czytam ile jest mozliwosci zrobienia bledow, to naprawde odechciewa mi sie, bo patrzec potem na

> pękniecia nie mam zamiaru. Zwlaszcza ze sufit ten, mialby miec max 10cm wysokosci, w srodek

> chcialem napakowac waty (izolacja). Calosc mialabybyc podwieszana pod istniejącą juz boazerie,

> dlatego rozwazalem glownie sufity samonośne, aczkolwiek w pokojach są tez skosy (piętro)

> dlatego to nie taka prosta sprawa

A Ty myślisz ze jak Ci firma zrobi to nie będziesz miał pęknięć (rys) za kilka miesięcy hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> A Ty myślisz ze jak Ci firma zrobi to nie będziesz miał pęknięć (rys) za kilka miesięcy

Jeśli firma profi i wie co to połączenie ślizgowe, to mogą się pojawić najwyżej mikropęknięcia na styku skosu więźby z murem. Widoczne tylko z bardzo bliska.

Napisano

> Jeśli firma profi i wie co to połączenie ślizgowe, to mogą się pojawić najwyżej mikropęknięcia na

> styku skosu więźby z murem.

tak

> Widoczne tylko z bardzo bliska.

nie

Napisano

> tak

> nie

U mnie po 11 latach od montażu wygląda to tak:

Całość:

00adcbc65f78.jpg

Połączenie sufit/ściana:

276da61ba8fb.jpg

Połączenie sufit/skos:

f0a3162b87b7.jpg

Połączenie skos/ściana:

5f3f1ab2ec54.jpg

Więźba drewniana, ściany murowane, czyli skosy i sufit na drewnie. Metalowe wieszaki i listwy Rigips-a. Wszystkie połączenia ślizgowe. Nic na sztywno. Akryl w narożnikach.

Napisano

> U mnie po 11 latach od montażu wygląda to tak:

No tak, tylko że Ty mieszkasz w rejonie nieaktywnym sejsmicznie grinser006.gif

W moich okolicach, gdzie zdarzają się "trzęsienia ziemi" o sile 3,3 (chyba tyle miało jedno z najsilniejszych tąpnięć) co byś nie robił - pęcnie... beksa.gif

Napisano

> Pytanko do fachowców:

dasz rade ,jak ma wyglądać sufit? podaj wymiary?

.

Napisano

> U mnie po 11 latach od montażu wygląda to tak:

> Całość:

> Połączenie sufit/ściana:

> Połączenie sufit/skos:

> Połączenie skos/ściana:

> Więźba drewniana, ściany murowane, czyli skosy i sufit na drewnie. Metalowe wieszaki i listwy

> Rigips-a. Wszystkie połączenia ślizgowe. Nic na sztywno. Akryl w narożnikach.

jak dlugo po postawieniu domu miales kladziony akryl? mi popekalo na polaczeniu gk i scian szczytowych podczas pierwszej zimy, ale tylko tam, gdzie mam nowa wiezbe.

Napisano

> jak dlugo po postawieniu domu miales kladziony akryl?

Hmm... rzeczywiście był pewien odstęp między wykonaniem zabudowy i akrylem + malowanie. Nie pamiętam dokładnie ale mógł to być rok lub nawet dwa.

Napisano

> Hmm... rzeczywiście był pewien odstęp między wykonaniem zabudowy i akrylem + malowanie. Nie

> pamiętam dokładnie ale mógł to być rok lub nawet dwa.

i sprawa wyjasniona grinser006.gif