Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kosmetyki do elementow chromowanych oraz tłusta szyba

Featured Replies

Napisano

Co polecacie do czyszczenia i konserwacji elementów chromowanych nadwozia?

Druga sprawa to problem z szybą. Na szybie czołowej jest jakieś zatłuszczenie, które powoduje mazanie szyby podczas deszczu mimo wymiany piór wycieraczek. Możliwe, że są to pozostałości wosku do karoserii. Czym wyczyścić szybę? Próbowałem benzyną ekstrakcyjną, ale z marnym skutkiem.

Napisano

> Co polecacie do czyszczenia i konserwacji elementów chromowanych nadwozia?

meguiars metal polish a na to normalnie wosk.

> Druga sprawa to problem z szybą. Na szybie czołowej jest jakieś zatłuszczenie, które powoduje

> mazanie szyby podczas deszczu mimo wymiany piór wycieraczek. Możliwe, że są to pozostałości

> wosku do karoserii. Czym wyczyścić szybę? Próbowałem benzyną ekstrakcyjną, ale z marnym

> skutkiem.

ja bym spróbował umyć szybę płynem do naczyń

Napisano

> Czym wyczyścić szybę?

Proponuję aceton, tylko uważaj na lakier i gumowe elementy. Umyj szybę płynem do szyb, później acetonem i na koniec znowu płyn do mycia szyb. W moim przypadku po takim przetarciu, wycieraczki zostawiały czystą szybę.

Napisano

Co do szyby, to zawsze po myjni mam wosk na szybie. Jak też tłuste błoto z ulicy (śnieg wymieszany z wszystkim co wycieka na ulicę z samochodów) zostawiają tłuszcz nie do zmycia.

Jedynym preparatem jaki daje sobie z tym radę, a jest 100% bezpieczny dla lakieru (nie jak aceton), jest:

http://turtlewax.pl/turtle-wax-clearvue-...amow-p-231.html

Z czystym sumieniem polecam, bo sam od kilku lat używam! ok.gif

Napisano

Środek z żółwia jest dobry, ale jeszcze lepszy jest AUTOGLYM CAR GLASS POLISH NEW, który dodatkowo zawiera formułę ograniczającą parowanie, co się czasem przydaje na wewnętrznych szybach.

Ale obojętnie który kupisz, to doczyścisz nimi szyby o wiele lepiej niż samym płynem do szyb, albo innymi płynami.

Można też spróbować przetrzeć szybę alkoholem izopropylowym - IPĄ wink.gif

Napisano

Do szyb co jakiś czas używam DURAGLOSS #755 NU GLASS, jestem bardzo zadowolony z tego preparatu. Czyści to czego nie zmyjesz normalnym płynem do szyb, szamponem itp środkami.

Aplikuje maszynowo na miękkim padzie ale ręcznie też daje rade tyle, że trzeba się trochę namachać

755_1.jpg

Napisano

> Do szyb co jakiś czas używam DURAGLOSS #755 NU GLASS, jestem bardzo zadowolony z tego preparatu.

> Czyści to czego nie zmyjesz normalnym płynem do szyb, szamponem itp środkami.

> Aplikuje maszynowo na miękkim padzie ale ręcznie też daje rade tyle, że trzeba się trochę namachać

ja uzywam maszynowo sonaxa, bo nie mieli prawie na stanie autoglyma.

Czasami jestem w szoku co widze na gabce po przejechaniu szyby, a auto swiezo umyte i szyby umyte plynem yikes.gif

Napisano

> Można też spróbować przetrzeć szybę alkoholem izopropylowym - IPĄ

Mam ściereczki nasączone alkoholem izopropylowym i z żywicą, owszem dają radę ale z olejami syntetycznymi ni czorta! tylko żółw! ok.gif

PS

Jak mi elewację myli na bloku jakąś antyglonową chemią, to szyby też się strasznie mazały i nawet Sonax Extreme do szyb nie dał rady, trzeba było żółwiem zaatakować. mlotek.gif