Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dziura w tłoku SC 1.2 8V T

Featured Replies

Napisano

Witam. mam pytanie do znawców turbawek czy podejdą tłoki od punto 1.2 16v do 1.2 8V T z tego co mi wiadomo to średnica i skok tłoka są takie same a różny stopień sprężania?

Napisano

> Witam. mam pytanie do znawców turbawek czy podejdą tłoki od punto 1.2 16v do 1.2 8V T z tego co mi

> wiadomo to średnica i skok tłoka są takie same a różny stopień sprężania?

Podejść podejdą, na korby chyba tez siądą. Ale co do korb, to głowy nie da sobie uciąć.

Napisano

> Podejść podejdą, na korby chyba tez siądą. Ale co do korb, to głowy nie da sobie uciąć.

Podcięcia pod zawory nie te.

Napisano

> Podcięcia pod zawory nie te.

Te tłoki odprężają, więc nie robi to absolutnie różnicy. W drugą stronę mogło by być to problemem - tutaj zawory nie mają szansy się zetknąć z tłokiem, więc luz.

Napisano

> Witam. mam pytanie do znawców turbawek czy podejdą tłoki od punto 1.2 16v do 1.2 8V T z tego co mi

> wiadomo to średnica i skok tłoka są takie same a różny stopień sprężania?

masz lepsza dziure odemnie ?? biglaugh.gif

foto.jpg

Napisano

stukowe jak z ksiazki biglaugh.gif

liczyl ktos kiedys ile odprezaja tloki z 16v ?

ma ktos fotki porownawcze tlokow z 1.2 8v i 16 v ?

Napisano

> Podejść podejdą, na korby chyba tez siądą. Ale co do korb, to głowy nie da sobie uciąć.

Pod korby też pasują ok.gif

Napisano

> A z innej pojemności ? 1.4 ? Podejdą? Coś zmienią ?

1.4 ma większą średnicę.

Napisano

> 1.4 ma większą średnicę.

Ale po rozwiercie spoko da radę. Z uszczelką 0.5mm z 1.4 daje ok. 8.1-8.3 w zależności od planowania głowy. Ja mam tak poskładane finalnie, ale to jest pod spore dmuchanie.

Napisano

> Ale po rozwiercie spoko da radę. Z uszczelką 0.5mm z 1.4 daje ok. 8.1-8.3 w zależności od

> planowania głowy. Ja mam tak poskładane finalnie, ale to jest pod spore dmuchanie.

poskladales 1.2 8v po rozwiercie na tlokach z korbami z 1.4 16v n/a czy t- jet ?

Napisano

> poskladales 1.2 8v po rozwiercie na tlokach z korbami z 1.4 16v n/a czy t- jet ?

Heh, no tak, mowa o tłokach z 16v shocked.gif

Ja mam 1.2 8v na tłokach z 1.4 8v. W tamtych czasach wychodziło to taniej niż tjet, teraz bym już nie kombinował, tylko wsadził seryjny słupek turbo wink.gif

Napisano

> Heh, no tak, mowa o tłokach z 16v

> Ja mam 1.2 8v na tłokach z 1.4 8v. W tamtych czasach wychodziło to taniej niż tjet, teraz bym już

> nie kombinował, tylko wsadził seryjny słupek turbo

kombinowanie ma swoje duze plusy smile.gif sporo wiedzy mozna wykorzystac w praktyce a jesli to pozniej dziala to cieszy zlosnik.gif

Napisano

> kombinowanie ma swoje duze plusy sporo wiedzy mozna wykorzystac w praktyce a jesli to pozniej

> dziala to cieszy

Hehe, masz racje. Ale po kombinowaniu dla klientów przez kilka lat już mam dość smile.gif

Teoria głosi, że wynik zły nie będzie w moim wypadku, ale do granic możliwości tjeta daleko. A budowa teraz 8vt wyjdzie drożej, niż świeży tjet, którego otwierać nie trzeba, odświeżać też nie smile.gif oczywiście, przyjmuję remont kompletny, a nie tylko płyta pod głowę i jazda.

No, ale co kto lubi smile.gif

Napisano
  • Autor

Kute tłoki , korbowody jakie koszty orientuje się ktoś?

Napisano

> Kute tłoki , korbowody jakie koszty orientuje się ktoś?

Korby od 1000-1200zł, tłoki okolice 2kpln jak znam życie i ktoś już robił. Jak nie, to zamówienie i wtedy okolice 3kpln.

Tak, uprzedzając stwierdzenie, taniej będzie wstawić tjeta. I to nie tylko z uwagi na mocny w serii dół, ale też lepszą głowicę - stare 8v ma dużo gorsze przepływy, przy sporych mocach to już robi różnicę.

Napisano
  • Autor

Dzięki za info zlosnik.gif

Napisano

Jak coś znajdziesz to w przedziale cenowym 500_1000 euro.

Seria wytrzymuje bardzo wiele. Przy odpowiednim strojeniu nie ma prawa się nic stać.

Napisano

Zrobisz w końcu t-jeta 1.2 ;D