Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

bije bęben powyżej 140km/h, tylko na niskim profilu opony

Featured Replies

Napisano

Cześć,

dopadł mnie bardzo nietypowy problem

na jesieni zmieniałem kompletne hamulce z tyłu, nowe bębny, szczęki, tarcze kotwiczne, łożyska

po zmianie pojawiły się dziwne drgania podczas jazdy powyżej 140km/h, do tej prędkości wszystko idealnie. zero drgań, wszystko na kołach 195/50/15

przyszła pora zmiany na zimówki 175/70/13 i problem ustał, do 190km/h idealna jazda, zero drgań, więc winę zwaliłem na letnie koła aluminiowe

teraz założyłem znowu alusy i problem wrócił oslabiony.gif

seria przekładek i kombinowania, doszedłem do tego, że bicie bierze się z jednego tylnego koła

więc powrót do felgi alu żeby sprawdzić co się dzieje podczas hamowania ręcznym przy tej dużej prędkości i nic się nie dzieje, czyli bęben od środka nie jest krzywy

czy to możliwe, że to jednak wina bębna? czy szukać przyczyny w łożysku? Ale już zrobiło 10kkm więc jakby coś mu dolegało to już by przecież padło (łożyska FAG)

dzisiaj nawet zrobiłem regulację dokręcenia łożyska i nic to nie zmieniło

jak sądzicie co może być grane? wychodzę z założenia, że bicie jest pewnie cały czas ale uwidacznia się dopiero na letnich kołach od 140km/h, a skoro bicie jest cały czas to kiedyś źle się to może skończyć.

Napisano

Dziwnę ale możliwe, nie masz możliwości podmiany bębna od kogoś na próbe?? Zazwyczaj bicie od koła pojawia się miedzy 80-120.

Napisano

Skoro przy zimowych kołach problem nie istnieje to skąd pomysł, że problem tkwi w bębnie, chyba raczej w letnich kołach hmm.gif

Napisano

> Skoro przy zimowych kołach problem nie istnieje to skąd pomysł, że problem tkwi w bębnie, chyba

> raczej w letnich kołach

założył nowe alusy inne niż w poprzednim sezonie

Napisano

> założył nowe alusy inne niż w poprzednim sezonie

Gdzie to napisał icon_eek.gif

Gdyby nawet to dlaczego problemu nie ma na kołach zimowych (chyba, że jednak jest) zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

alusy te same, obojętnie które koło letnie założę w to jedno miejsce to zawsze jest bicie

testowałem już jazdę z trzema zimówkami i jednym letnim

tak więc wina nie leży po stronie kół letnich

jak założę trzy alusy i jedną stalową na bijący bęben to jest też idealnie, po prostu opona 175/70 ma duży balon i widocznie amortyzuje te drgania nie przenosząc ich na auto

Napisano

> alusy te same, obojętnie które koło letnie założę w to jedno miejsce to zawsze jest bicie

> testowałem już jazdę z trzema zimówkami i jednym letnim

> tak więc wina nie leży po stronie kół letnich

> jak założę trzy alusy i jedną stalową na bijący bęben to jest też idealnie, po prostu opona 175/70

> ma duży balon i widocznie amortyzuje te drgania nie przenosząc ich na auto

sprawdź dobrze luzy w tylnym zawieszeniu oraz sposób centrowania felg względem piasty.

pozdr

Napisano

> na jesieni zmieniałem kompletne hamulce z tyłu, nowe bębny, szczęki, tarcze kotwiczne, łożyska

> po zmianie pojawiły się dziwne drgania podczas jazdy powyżej 140km/h,

> czy to możliwe, że to jednak wina bębna? czy szukać przyczyny w łożysku?

O jakim pojeździe piszesz?

Myślałem, jak kolega pawel_78, o otworze centrującym, ale dlaczego by się to objawiało tylko na jednym rodzaju felgi?

Skoro już tyle żonglowałeś kołami, to możesz jeszcze na próbę zmienić miejscami bębny grinser006.gif

Kolejno sprawdzić jeszcze raz zawias - może coś pominąłeś, nie dokręciłeś należycie? niewiem.gif

Na koniec zapytam - jak tam amortyzator? hmm.gif