Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Okna energooszczędne ale....

Featured Replies

Napisano

Cześć

Wybrałem okna Drutexu Iglo Energy tylko mam mały problem, w tym systemie nie ma łącznika 135 st. a takie muszą być w wykuszu. Oferują tylko łącznik rurowy uniwersalny, a on mi się nie podoba okrutnie i zabiera dużo światła.

Rozwiązaniem jest profil innej firmy tylko wychodzi sporo drożej na wszystkich oknach (ponad 4000 zł).

I mam dylemat, bo nie wiem co zrobić. Zakładać Drutexa i męczyć się z rurowymi łącznikami, czy odżałować 4000.

A może jest jakiś inny sposób aby połączyć okna pod kątem 135 st. i żeby nie zabierało to zbyt wiele miejsca.

Pozdrawiam

Napisano

Jak możesz sobie na to pozwolić to na Twoim miejscu bym nie oszczędzal. Ja u siebie robiąc remont wyszedłem z założenia że to co jest na lata robię porządnie bez kompromisów, a najwyżej przyoszczedze na wykończeniu które zawsze można poprawić

Napisano

> Cześć

> Wybrałem okna Drutexu Iglo Energy tylko mam mały problem, w tym systemie nie ma łącznika 135 st. a

> takie muszą być w wykuszu. Oferują tylko łącznik rurowy uniwersalny, a on mi się nie podoba

> okrutnie i zabiera dużo światła.

> Rozwiązaniem jest profil innej firmy tylko wychodzi sporo drożej na wszystkich oknach (ponad 4000

> zł).

> I mam dylemat, bo nie wiem co zrobić. Zakładać Drutexa i męczyć się z rurowymi łącznikami, czy

> odżałować 4000.

> A może jest jakiś inny sposób aby połączyć okna pod kątem 135 st. i żeby nie zabierało to zbyt

> wiele miejsca.

> Pozdrawiam

Ja bym szukal czegos innego, Drutex ma raczej srednie opinie.

Napisano
  • Autor

> Ja bym szukal czegos innego, Drutex ma raczej srednie opinie.

Ale ma również średnie ceny. Nie jest problemem wywalić 27 000 zł za okna.

Sztuką jest znaleźć towar w wystarczającej jakości i za przyzwoitą cenę.

Wycena drutexu to trochę ponad 22 000, a dla mnie jakość jest do przyjęcia.

Rozwiązaniem dla mnie byłaby firma porównywalna cenowo z drutexem i nie niższej jakości, lub zastosowanie łącznika 135 st z innego systemu który by przypasował do Iglo Energy lub inny pomysł na który jeszcze nie wpadłem i liczę na Waszą pomoc. blush.gif

Napisano

> zastosowanie łącznika 135 st z innego systemu który by przypasował do Iglo Energy lub inny

> pomysł na który jeszcze nie wpadłem i liczę na Waszą pomoc.

Jak ten łącznik wygląda? Rozumiem, że łączy dwa sąsiadujące profile ram okiennych pod określonym kątem (tu akurat 135*).

Nie można tych ram połączyć innymi elementami, a szczelinę zamaskować, uprzednio uzupełniając izolację cieplną? niewiem.gif

Masz jakieś poglądowe fotki?

Napisano

A postawienie cienkiego słupka miedzy ramami? wchodzi w grę?

Napisano
  • Autor

> Jak ten łącznik wygląda? Rozumiem, że łączy dwa sąsiadujące profile ram okiennych pod określonym

> kątem (tu akurat 135*).

> Nie można tych ram połączyć innymi elementami, a szczelinę zamaskować, uprzednio uzupełniając

> izolację cieplną?

> Masz jakieś poglądowe fotki?

To jest łącznik uniwersalny, rurowy. Zaletą jest to, że można ustawić dowolny kąt, wadą duża szerokość.

007.jpg

A to jest to, czego szukam. Mała szerokość to dla mnie duża zaleta, bo boczne okna w wykuszu są dość wąskie.

005.jpg

przykładowe obrazki z internetu ze strony tontor.com

Napisano
  • Autor

> A postawienie cienkiego słupka miedzy ramami? wchodzi w grę?

Tak. Tylko musi pasować do całości.

Zastanawiałem się, czy nie wystrugać z drewna grinser006.gif

Napisano

> Tak. Tylko musi pasować do całości.

> Zastanawiałem się, czy nie wystrugać z drewna

a drutex nie ma profili, które w blokach często montują między ramę a strop dla zwiększenia dystansu?

Jakbyś to przyciął pod odpowiednim kątem, złączył i np wypełnił pianką niskoprężną

Napisano

> Ale ma również średnie ceny. Nie jest problemem wywalić 27 000 zł za okna.

> Sztuką jest znaleźć towar w wystarczającej jakości i za przyzwoitą cenę.

> Wycena drutexu to trochę ponad 22 000, a dla mnie jakość jest do przyjęcia.

> Rozwiązaniem dla mnie byłaby firma porównywalna cenowo z drutexem i nie niższej jakości, lub

> zastosowanie łącznika 135 st z innego systemu który by przypasował do Iglo Energy lub inny

> pomysł na który jeszcze nie wpadłem i liczę na Waszą pomoc.

Drutexu bez watpienia zaleta jest cena. Mozna jednak znalesc wyzsza polka okien w posredniej cenie, jednak cena bedzie wyzsza. Ja kupilem okna miesiac temu z dobrego profilu ale od producenta o nizszej renomie przez co byly ok 2-3kzl tansze (33 zamiast 36kzl). Jednak i tak z tego najwazniejszy jest montaz.

Z lacznikiem nie wiele chyba wymyslisz, ja mam dwa okna laczone pod katem 90 st wiec mam lacznik zrobiony z profili.

Napisano

> a drutex nie ma profili, które w blokach często montują między ramę a strop dla zwiększenia

> dystansu?

> Jakbyś to przyciął pod odpowiednim kątem, złączył i np wypełnił pianką niskoprężną

Chyba kazda z firma ma profile do podwyzszen, ale jak je przetniesz to bedziesz mial otwarte komory, no i naruszysz ich strukture, co moze oznaczac brak szczelnosci.

Mozna kombinowac ze zgrzaniem pod odp katem dwoch profili i ofoliowaniu pod kolor, ale nie wiem czy firma cos takiego zrobi i czy foliuja na miejscu. Wiekszosc producentow okien zamawia profile z D juz pofoliowane, tyle ze chyba Drutex ma swoje profile.

Napisano

> Chyba kazda z firma ma profile do podwyzszen, ale jak je przetniesz to bedziesz mial otwarte

> komory, no i naruszysz ich strukture, co moze oznaczac brak szczelnosci.

żeby zrobić łącznik 135* i tak potrzeba 2 profili, choćby po to żeby można było po obu stronach wpiąć profil w ramę

> Mozna kombinowac ze zgrzaniem pod odp katem dwoch profili i ofoliowaniu pod kolor, ale nie wiem czy

> firma cos takiego zrobi i czy foliuja na miejscu.

dokładnie o coś takiego mi chodzi, foliowanie to nie jedyne wyjście, choć najlepsze.

> Wiekszosc producentow okien zamawia profile

> z D juz pofoliowane, tyle ze chyba Drutex ma swoje profile.

a tego to już nie wiem wink.gif

Napisano

> żeby zrobić łącznik 135* i tak potrzeba 2 profili, choćby po to żeby można było po obu stronach

> wpiąć profil w ramę

Nie wiem jak sie robi te laczniki, ale na pewno nie poprzez pilowanie w poprzek profili, chyba ze sie da jakos od tylu naciac.

> dokładnie o coś takiego mi chodzi, foliowanie to nie jedyne wyjście, choć najlepsze.

jak nie zafoliujesz to bedzie biale/brazowe lub srebna rurka grinser006.gif

> a tego to już nie wiem

Tak mi montazysci mowili, ze wiekszosc firm zamawia profile w D, gdzie sa u producenta foliowane. Sa jednak firmy ktory, kombinuja zeby bylo taniej i sami foliuja, zazwyczaj jest ta sama jakosc ale mieli przypadki, ze folia nie nakladana przez producenta profili, tylko podczas produkcji okien, odchodzila po jakims czasie.

Napisano

> Nie wiem jak sie robi te laczniki, ale na pewno nie poprzez pilowanie w poprzek profili, chyba ze

> sie da jakos od tylu naciac.

logicznie do tego podchodząc to profile docinane są z zachowaniem kąta, potem wzmacniane jakimś żelastwem i zgrzewane/ew zgrzewane i wzmacniane.

> jak nie zafoliujesz to bedzie biale/brazowe lub srebna rurka

te profile dystansowe nie są tak wzmacniane jak ramy okna, widziałem kiedyś profil, który nie miał wzmocnienia w środku wcale. Także pozostawałoby docięcie i złączenie 2. części

Nie mam na myśli robienia czegoś na wzór 1.rysunku tylko tego z 2.