Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kto ma pierwszeństwo

Featured Replies

Napisano

Pewnie "było milion razy", ale...

[widok uliczny]

Ja chcę jechać, powiedzmy, prosto, zaś inny kierowca wyjeżdża z lewej (też podporządkowana) i też chce jechać prosto.

Droga główna idzie w poprzek po łuku.

Szczerze mówiąc, gubię sie w takich skrzyżowaniach, gdzie odnóg jest więcej niż cztery.

Napisano

Teoretycznie Ty masz pierwszeństwo bo to On ma Cię z prawej ALE wszystko zależy od tego gdzie On się znajduje w trakcie manewru, bo jeżeli wyjedzie jako pierwszy z tamtej uliczki na główną to wtedy Ty masz ustąpić

Napisano

> Pewnie "było milion razy", ale...

> [widok uliczny]

> Ja chcę jechać, powiedzmy, prosto, zaś inny kierowca wyjeżdża z lewej (też podporządkowana) i też

> chce jechać prosto.

> Droga główna idzie w poprzek po łuku.

> Szczerze mówiąc, gubię sie w takich skrzyżowaniach, gdzie odnóg jest więcej niż cztery.

Ty masz pierwszeństwo. Jesteście obaj na drogach względem siebie równorzędnych, więc obowiązuje Was obu "prawa przed lewą" (a on ma Ciebie po swojej prawej).

Z tym, że Ty masz linię bezwzględnego zatrzymania (zapewne z powodu tego budynku po prawej, skutecznie ograniczającego widoczność). On, z tego co widzę, jej nie ma. W związku z tym, ja (będąc na twoim miejscu), chyba wolałbym go puścić pierwszego, mimo posiadania formalnego pierwszeństwa.

Napisano
  • Autor

Właśnie nie wiem, jak to jest z tą zasadą, kiedy sprawa dotyczy jezdni, którą masz z prawej, ale nie bezpośrednio. Bo tutaj można to równie dobrze traktować tak, że tamten jedzie nie z lewej, lecz z naprzeciwka. No, bo może być przecież tak, że on jedzie tam, skąd ja wyjeżdżam, a ja skręcam w główną w lewo. Wtedy też on mi ustępuje?

Napisano

> No, bo może być przecież tak, że on jedzie tam, skąd ja wyjeżdżam, a ja

> skręcam w główną w lewo. Wtedy też on mi ustępuje?

Wtedy już nie. On ma pierwszeństwo wówczas.

Napisano
  • Autor

A jeśli nie włączy kierunkowskazu?

Napisano

> gdzie odnóg jest więcej niż cztery.

Pojedź pod Łódź, na Nowosolną.... smile.gif893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

Wklej "gógl strit wju", bo nie wiem, o czym do mnie rozmawiasz. spineyes.gif

Napisano

> Wklej "gógl strit wju", bo nie wiem, o czym do mnie rozmawiasz.

Prosszzzzzz:

Nowosolna

Teraz trochę inaczej to wygląda, ale kiedyś po prostu 8 ulic schodziło się w jednym miejscu, wszystkie pod kątem 45° do sąsiedniej.

Napisano

> Prosszzzzzz:

> Nowosolna

> Teraz trochę inaczej to wygląda, ale kiedyś po prostu 8 ulic schodziło się w jednym miejscu,

> wszystkie pod kątem 45° do sąsiedniej.

Ci co zjeżdżają z drogi krajowej (VITO) mają pierwszeństwo (przed passatem) , ale za wysepką wjeżdżając na drugą ulicę już muszą ustąpić pierwszeństwa.

Passat musi ustąpić pierwszeństwa(znak stop) dostawczakowi (fiat?) , ma go po prawej stronie.

Napisano

Hehe sam miałem wkleić to samo skrzyżowanie zlosnik.gif Jeżdżę tamtędy niemal codziennie i widzę różne zachowania kierowców. Przeważnie ci, którzy wyjeżdżają z Rynku Kilińskiego wbijają się przed tych z Kościelnej bo już są na drodze głównej. Jednak pierwszeństwo mają ci z Kościelnej przed tymi z Kilińskiego - takie moje zdanie.

Napisano
  • Autor

> Teraz trochę inaczej to wygląda, ale kiedyś po prostu 8 ulic schodziło się w jednym miejscu,

> wszystkie pod kątem 45° do sąsiedniej.

Sześć to też całkiem niezły wynik. grinser006.gif Ale co tam - główną można jechać. Problem mogą mieć tylko ci, którzy wyjeżdżają z podporządkowanych, kiedy skręcasz, bo nie wiadomo, w którą ulicę pociśniesz. Jak było osiem, to musiało być ciekawie. Okoliczni blacharze na brak zleceń raczej nie narzekali.

Napisano
  • Autor

> Hehe sam miałem wkleić to samo skrzyżowanie Jeżdżę tamtędy niemal codziennie i widzę różne

> zachowania kierowców. Przeważnie ci, którzy wyjeżdżają z Rynku Kilińskiego wbijają się przed

> tych z Kościelnej bo już są na drodze głównej. Jednak pierwszeństwo mają ci z Kościelnej przed

> tymi z Kilińskiego - takie moje zdanie.

Ja nie mam zdania, dopóki ktoś nie podeprze tego skuteczną teorią. P.....lę; wolę stać kilka sekund dłużej niż później stać kilka godzin i czekać na policję, która równie dobrze może przecież orzec moją winę. foch.gif

Napisano

Wg. mnie jest to jedno skrzyżowanie, więc wszyscy wyjeżdżający z podporządkowanych muszą sobie ustępować zgodnie z zasadą prawej strony i nie ma znaczenia czy już jest na głównej czy nie, wszystko dzieje się w obrębie jednego skrzyżowania.

Napisano

> Wg. mnie jest to jedno skrzyżowanie, więc wszyscy wyjeżdżający z podporządkowanych muszą sobie

> ustępować zgodnie z zasadą prawej strony i nie ma znaczenia czy już jest na głównej czy nie,

> wszystko dzieje się w obrębie jednego skrzyżowania.

punkt widzenia zmienia sie wraz ze zmiana pktu siedzenia http://goo.gl/maps/ckCOk

Napisano

No i co dalej?

Wkleiłeś jakiś miejsce zupełnie od czapy i nie w temacie.

Napisano
  • Autor

> Wg. mnie jest to jedno skrzyżowanie, więc wszyscy wyjeżdżający z podporządkowanych muszą sobie

> ustępować zgodnie z zasadą prawej strony i nie ma znaczenia czy już jest na głównej czy nie,

> wszystko dzieje się w obrębie jednego skrzyżowania.

No dobra, ale w przypadku, kiedy z jednego punku odchodzi pięć lub więcej dróg, człowiek głupieje, bo strona, z której nadjeżdża inny pojazd, może być "bardziej prawa" lub "mniej prawa". A niejednokrotnie, nawet kiedy jest na wprost, może się okazać, że jest prawa lub lewa, w zależności od geometrii skrzyżowania.