Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tarcze nie schodzą. Przywalić?

Featured Replies

Napisano

Dzień dobry kolegom,

Korzystając z wiosny chciałem zmienić hamulce w Cromie. Chodzi o klocki i tarcze z przodu (305 mm wentylowane). Zacisk i jarzmo zeszły bez większych problemów. Śrubkę mocującą tarczę także wykręciłem. No i w tym miejscu zonk - bo tarcza nie za bardzo chce współpracować. Siły rąk za mało. Obstukanie młotkiem uskuteczniałem przez parę minut, ale też bez efektu. Czego jeszcze spróbować? Mocniej uderzyć? Zapodać jakiś penetrator? Czy poddać się i jechać do mechaników... Dużo czasu nie mam, bo klocki zostały jak brzytewki, a i grubość tarcz poniżej normy. Pomożecie?

Z góry dziękuję

Napisano

>No i w tym miejscu zonk - bo tarcza nie za bardzo chce współpracować. Siły rąk za

> mało. Obstukanie młotkiem uskuteczniałem przez parę minut, ale też bez efektu. Czego jeszcze

> spróbować? Mocniej uderzyć? Zapodać jakiś penetrator? Czy poddać się i jechać do mechaników...

są 2 sposoby:

1. rozgrzać tarcze, nie rozgrzewając piasty.... ciężko wykonać, poza tym za mocno podgrzejesz to smar w łożyskach banana-wave.gif

2. bierzesz młot 10 kg i z czuciem "opukujesz"

Serce mnie bolało jak widziałem, jak 2-gim sposobem mechanior zdejmował tarcze przy zmianie z "małych" na 305 grinser006.gif

Napisano

> Dużo czasu nie mam, bo klocki zostały jak brzytewki, a i grubość tarcz poniżej normy.

> Pomożecie?

> Z góry dziękuję

Polać Wd40.. colą lub ON po otworach śrub i piaście tarczy a następnie pukamy ale pukamy w kierunku do silnika w miejscach mocowania śrub koła w koło ... sama powinna odpaść

Napisano

jak masz nowe tarcze to wal śmiało nic się nie stanie najwyżej pęknie kawałek tarczy

Napisano
  • Autor

Popsikałem, przywaliłem, wymieniłem. Dzięki za porady - głównie chodziło mi o to, czy walenie młotkiem nie spowoduje dalszych szkód i czy nie zapomniałem o jakimś tajemniczym dodatkowym zabezpieczeniu. W moim przypadku odpowiedzią były 2 kg stali na trzonku i jednak walenie w kierunku od wnętrza koła - tak, aby "strącić" tarcze. Obyło się bez strat. Przy okazji przećwiczyłem wymianę łączników stabilizatora.

Sezon warsztatu pod chmurką mogę uznać za otwarty. Następny będzie olej w skrzyni. Na ilu śrubach trzyma się osłona pod silnikiem? Bo dostęp do korka spustowego to chyba tylko tamtędy...

Napisano

Na srodku duzej oslony jest mala klapka na srubke - daje dostęp do korka od misy olejowej

Napisano

> Następny będzie olej w skrzyni.

> Na ilu śrubach trzyma się osłona pod silnikiem?

> Bo dostęp do korka spustowego to chyba tylko tamtędy...

Korek spustowy oleju ze skrzyni jest pod półośką od stron kierowcy , więc raczej z osłoną silnika nie powinno być problemu hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Korek spustowy oleju ze skrzyni jest pod półośką od stron kierowcy , więc raczej z osłoną silnika

> nie powinno być problemu

Tak, mam dostęp ręką do samego korka po zdjęciu koła. Ale żadnego klucza już tam nie udało mi się zmieścić...