Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auta najbardziej podatne na przeróbkę z Anglika?

Featured Replies

Napisano

Czy są jakieś modele, które można szczególnie łatwo przerobić z wersji wyspiarskiej na kontynentalną?

Nie w sensie plastików, lamp i lusterek, bo to relatywnie niewiele roboty i kosztów (no dobra, wiązke trzeba przedłużyć), ale w sensie mechanicznym - przełożenie kolumny kierownicy, sterowania skrzynią, serwa itd.

Tak sobie myślę, że samochody terenowe, ze względu na prostszą konstrukcję, są bardziej podatne. Taki defender albo jimny na przykład?

Ew. z osobowych? Budżetowe world-cary pewnie prędzej?

Napisano

> Czy są jakieś modele, które można szczególnie łatwo przerobić z wersji wyspiarskiej na

> kontynentalną?

> Nie w sensie plastików, lamp i lusterek, bo to relatywnie niewiele roboty i kosztów (no dobra,

> wiązke trzeba przedłużyć), ale w sensie mechanicznym - przełożenie kolumny kierownicy,

> sterowania skrzynią, serwa itd.

> Tak sobie myślę, że samochody terenowe, ze względu na prostszą konstrukcję, są bardziej podatne.

> Taki defender na przykład?

> Ew. z osobowych? Budżetowe world-cary pewnie prędzej?

Land Rover Freelander

Napisano

Sąsiad ostatnio w garażu uwinął się w 2 dni z renault traffic (opel movano)

i następne 2 dni z vaxhall vectra C.

Nie jest mechanikiem - dłubanina na użytek własny.

Napisano

Peugeot 407 i 407SW-wersje europejskie są w zasadzie przerabiane w fabryce na angliki,wszystko jest p&p ,a przeróbka to dzień pracy.

Napisano

> Land Rover Freelander

dodam że tak masowo przerabiany że maglownic na własciwą stronę na rynku wtórnym nie ma smile.gif , bo to główna część która podlega wymianie , oczywiście mówimy od Freelanderze I , tam nawet się deski nie wymienia zlosnik.gif

Napisano

> dodam że tak masowo przerabiany że maglownic na własciwą stronę na rynku wtórnym nie ma , bo to

> główna część która podlega wymianie , oczywiście mówimy od Freelanderze I , tam nawet się

> deski nie wymienia

Ale trzeba spawać mocowanie kolumny kierowniczej. To w zasadzie dyskwalifikuje ten samochód do przeróbek. Mimo to swego czasu przerabiali masowo pakując maglownice od Opla.

Napisano

Tu nie chodzi o podatność. Musisz w wydziale komunikacji przedstawić homologację dopuszczjącą przez producenta, przełozenie kierownicy.

Tak przechodzilismy to. BMW M3.

Napisano

Czy poza Polska jeszcze gdzies sie praktykuje cos takiego ja przekładki kierownicy?

Moim zdaniem to przerost formy nad treścią.

Napisano

> Tu nie chodzi o podatność. Musisz w wydziale komunikacji przedstawić homologację dopuszczjącą przez

> producenta, przełozenie kierownicy.

> Tak przechodzilismy to. BMW M3.

Czyli Mitsubishi dopuszcza te wszystkie przekladki w Evo? Jakos bardziej mi sie wydaje, ze co urzad to obyczaj.

Napisano

> Czy poza Polska jeszcze gdzies sie praktykuje cos takiego ja przekładki kierownicy?

Sprowokowałeś mnie do myślenia tym pytaniem i po głębszym zastanowieniu wyszło mi że może: Rumunia, Bułagria, podobno na Bałkanach jest trochę anglików to i pewnie je przekładają.

> Moim zdaniem to przerost formy nad treścią.

Napisano

> Czy poza Polska jeszcze gdzies sie praktykuje cos takiego ja przekładki kierownicy?

> Moim zdaniem to przerost formy nad treścią.

nie przerost tylko CENA- po prostu musi się to komuś opłacać.

A że się opłaca w PL , to ten proceder ma miejsce

W większości przypadków przekładki przeprowadzane są w skandaliczny sposób u wujka Staszka w stodole bez poszanowania jakichkolwiek zasad bezpieczeństwa, a następnie legalizowany w mniej lub bardziej dziwny sposób.

Podstawowe narzędzia to: trytki, lutownica, drut , szlifierka kątowa i spawarka. smirk.gif

Napisano

> Czy są jakieś modele, które można szczególnie łatwo przerobić z wersji wyspiarskiej na

> kontynentalną?

W Elise/Exige/Speedster jest łatwo. Wszystkie mocowania są na miejscu. Wystarczy przekładnię kierowniczą kupić, deskę, reflektory. jedną wiązkę i pedały przenieść na drugą stronę i po kłopocie.

Aha, no i fotel, bo ten pasażera nie jest w ogóle regulowany.

wink.gif

Napisano

> Sprowokowałeś mnie do myślenia tym pytaniem i po głębszym zastanowieniu wyszło mi że może: Rumunia,

> Bułagria, podobno na Bałkanach jest trochę anglików to i pewnie je przekładają.

> > Moim zdaniem to przerost formy nad treścią.

Ale tam wszedzie chyba mozna rejestrowac auta RHD bez przekladania kierownicy... Dlatego watpie aby ktokolwiek sie porywal na robienie przekładki.

Napisano

> Ale tam wszedzie chyba mozna rejestrowac auta RHD bez przekladania kierownicy...

to tego nie wiedziałem ok.gif

> Dlatego watpie aby

> ktokolwiek sie porywal na robienie przekładki.

jak by u nas mozna było rejestrować rhd to też by nikt raczej nie przkładał wink.gif

Napisano

> to tego nie wiedziałem

> jak by u nas mozna było rejestrować rhd to też by nikt raczej nie przkładał

Przekonamy sie jeszcze pewnie w tym roku smile.gif

Napisano

> W Elise/Exige/Speedster jest łatwo. Wszystkie mocowania są na miejscu. Wystarczy przekładnię

> kierowniczą kupić, deskę, reflektory. jedną wiązkę i pedały przenieść na drugą stronę i po

> kłopocie.

> Aha, no i fotel, bo ten pasażera nie jest w ogóle regulowany.

Latwo nie znaczy tanio. Dostepnosc czesci LHD jest niewielka i sa drogie.