Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chemia/Piana do mycia aut

Featured Replies

Napisano

Potrzebuje jakąś chemię/aktywną pianę do mycia dostawczaków.

Najlepiej jakby nie była droga ale żeby była skuteczna, fajnie jakby nie była żrąca ja ta którą mamy obecnie.

Kiedyś ktoś tu polecał jakąś która ładnie pachnie i jest skuteczna ale nie jest tak agresywna w sensie nie pali w ręce czy też w nosie jak wiatr zawieje.

Co możecie mi polecić ?? Bańka co najmniej 20-25 litrów.

Napisano

Biorę z Feniks Chemia z Zambrowa. To jest producent i handlowiec mi to dowozi do firmy. Jakiejś dużej floty tym nie myje, ale sprawdza się na dostawczakach i osobówkach. Nazywa się Max Premium. Bańki 30 L, cena chyba 180 zł netto.

Link do strony www

Napisano

> Potrzebuje jakąś chemię/aktywną pianę do mycia dostawczaków.

> Najlepiej jakby nie była droga ale żeby była skuteczna, fajnie jakby nie była żrąca ja ta którą

> mamy obecnie.

> Kiedyś ktoś tu polecał jakąś która ładnie pachnie i jest skuteczna ale nie jest tak agresywna w

> sensie nie pali w ręce czy też w nosie jak wiatr zawieje.

> Co możecie mi polecić ?? Bańka co najmniej 20-25 litrów.

Tenzi Truck zobacz

Napisano

Ja uzywam dimera. Dobrze sie pieni, mozna robic rozne roztwory procentowe i z pianownica idealnie zmywa wszelkiego rodzaju brud.

Napisano

> Bez pianownicy też

nie mówię nie biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

No dobra te firmy które wymieniliście to znam co prawda nie używałem ale firmy znam.

Ponieważ nie było teraz czasu więc na szybko zakupiłem w Karcherze co prawda brandowane przez tę firmę w której kupione a nie przez Karchera ale pierwsze odczucia są ok, przynajmniej tak nie gryzie i szczypie w nozdrza jak ta poprzednia no.gif

Ale chyba docelowo będę szukał czegoś innego, chodzi mi o taką coś jak w tych testach przerobionych opryskiwaczy na pianownice, czyli coś co robią dobrą pianę, nie jest żrące ale jest skuteczne i jakby jeszcze jakoś pachniało to byłoby super (ta poprzednia nie dość że żrąca w łapy i nos to jeszcze capiło równo no.gif ), no i kosztować musi około +/- 200zł za bańkę 20-25 litrów lub 20-22kg bo to różnie podają

Napisano

Sprawdz tak jak pisalem DIMER

Napisano

Właśnie dziś przetestowałem pianę Tenzi do osobówek razem z przerobionym opryskiwaczem marolex. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył - piana gęsta, puszysta, auto wygląda jak pokryte śniegiem. Niestety jedno napompowanie opryskiwacza wystarcza na spryskanie pianą około 1,5 panela. Do obskoczenia auta wielkości opla astry wystarcza 1200ml roztworu

Napisano

> No dobra te firmy które wymieniliście to znam co prawda nie używałem ale firmy znam.

> Ponieważ nie było teraz czasu więc na szybko zakupiłem w Karcherze co prawda brandowane przez tę

> firmę w której kupione a nie przez Karchera ale pierwsze odczucia są ok, przynajmniej tak nie

> gryzie i szczypie w nozdrza jak ta poprzednia

> Ale chyba docelowo będę szukał czegoś innego, chodzi mi o taką coś jak w tych testach przerobionych

> opryskiwaczy na pianownice, czyli coś co robią dobrą pianę, nie jest żrące ale jest skuteczne

> i jakby jeszcze jakoś pachniało to byłoby super (ta poprzednia nie dość że żrąca w łapy i nos

> to jeszcze capiło równo ), no i kosztować musi około +/- 200zł za bańkę 20-25 litrów lub

> 20-22kg bo to różnie podają

Nie musi być żadnej piany, normalnie robisz roztwór roboczy, opryskujesz samochód i zmywasz ciśnieniówką. Nie dotykasz chemii rękami, ani innymi częściami ciała (chyba że lubisz). Po zmyciu auto jest czyste, zapach miałby znaczenie jakbyś mył 20 samochodów dziennie w zamkniętym pomieszczeniu. Przy paru sztukach na zewnątrz ważniejszy jest efekt i łatwość mycia niż zapach.

Napisano
  • Autor

> Nie musi być żadnej piany, normalnie robisz roztwór roboczy, opryskujesz samochód i zmywasz

> ciśnieniówką.

Wiem bo teraz tak robią

> Nie dotykasz chemii rękami, ani innymi częściami ciała (chyba że lubisz).

Nie lubię ale czasami trzeba dolać płynu albo go rozrobić a ten 2 składnikowy który był tak jak pisałem strasznie żrący był no.gif

> Po zmyciu auto jest czyste, zapach miałby znaczenie jakbyś mył 20 samochodów dziennie w

> zamkniętym pomieszczeniu. Przy paru sztukach na zewnątrz ważniejszy jest efekt i łatwość mycia

> niż zapach.

No i efekt też był różny bo tu psikał więcej tu mniej i zostawały zacieki nie wspomnę już jak to żarło aluminium icon_eek.gif a pianę to jednak lepiej się nakłada i lepiej widać niż zwykły oprysk, zapach to już taki kaprys biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Właśnie dziś przetestowałem pianę Tenzi do osobówek razem z przerobionym opryskiwaczem marolex.

> Efekt pozytywnie mnie zaskoczył - piana gęsta, puszysta, auto wygląda jak pokryte śniegiem.

> Niestety jedno napompowanie opryskiwacza wystarcza na spryskanie pianą około 1,5 panela. Do

> obskoczenia auta wielkości opla astry wystarcza 1200ml roztworu

Rozumiem że o tej piszesz bo innej nie widzę http://tenzi.pl/artyku%C5%82y/asortyment/samoch%C3%93d/aktywna-piana

Napisano

Car Maxa uzymam do osobowki i jestem zadowolony Jak zrobię mocniejsze stężenie to nadaje się tez i do mycia silnika i felg A jest bezpieczniejszy od trucka

Napisano
  • Autor

> Jak już tenzi to weź sobie tenzi truck, tylko na osobówkę rozrabiaj 1:20/1:25 . 1:10 już pali w/w

> aluminium

Odpada, jednym z powodów dla których szukam innej chemii po za tym co napisałem jest to że już kilka razy nalali koncentratu lub źle rozcieńczyli, więc podejrzewam że ten Truck może być za mocny