Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prawnie: istniejąca kanalizacja, a oczyszczalnia przy domu

Featured Replies

Napisano

Witam!

Czy jest obecnie przepis prawny, który zabrania zrobienia oczyszczalni przydomowej w budynku mieszkalnym, w którym do tej pory było szambo, jeśli "w drodze" jest nitka gminnej kanalizy?

Jeśli nie ma zakazu w takiej sytuacji, to czy mógłbym poprosić Was o podstawę prawną, konkretny przepis, który umożliwia w takiej sytuacji zrobienie własnej oczyszczalni.

Pozdrawiam

Szymon

Napisano

co mowi miejscowy plan zagospodarowania?

Napisano
  • Autor

> co mowi miejscowy plan zagospodarowania?

Wróć, od zeszłego roku jest zagospodarowania przestrzennego. ok.gif

Napisano

> Witam!

> Czy jest obecnie przepis prawny, który zabrania zrobienia oczyszczalni przydomowej w budynku

> mieszkalnym, w którym do tej pory było szambo, jeśli "w drodze" jest nitka gminnej kanalizy?

> Jeśli nie ma zakazu w takiej sytuacji, to czy mógłbym poprosić Was o podstawę prawną, konkretny

> przepis, który umożliwia w takiej sytuacji zrobienie własnej oczyszczalni.

> Pozdrawiam

> Szymon

Regulują to akty prawa miejscowego - uchwały Rady Gminy, Miasta. MPZP tego nie reguluje. Zapytaj w miejscowym urzędzie, bo ogólnych nakazów czy zakazów nie ma. U mnie jest tak, że jak masz oczyszczalnię ekologiczną to nie ma obowiązku wpięcia się do kanalizy. Jak jest zwykłe szambo bezodpływowe a zbudują kanalizę - masz rok na przyłączenie lub kara za zwłokę 200 zł na kwartał. U siebie czekam jak za zbawieniem na kanalizę, bo wywózka ścieków jest strasznie droga.

Napisano

> Wróć, od zeszłego roku jest zagospodarowania przestrzennego.

No to sprawdź w nim zapisy odnośnie kanalizacji

Napisano

cytat z muratora.

7 zasad, które musisz poznać przed budową przydomowej oczyszczalni ścieków:

1 Przydomowej oczyszczalni ścieków nie można wybudować na terenach objętych siecią kanalizacyjną (jest obowiązek przyłączenia domu do kanalizacji, chyba że oczyszczalnia została wybudowana, zanim ją ułożono).

2 Na obszarach nieskanalizowanych możliwość budowy oczyszczalni zależy od ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub – gdy go nie ma – od przepisów lokalnych z zakresu bezpieczeństwa i ochrony środowiska.

3 Nie jest potrzebne pozwolenie wodnoprawne na wprowadzanie oczyszczonych ścieków do wód lub ziemi, jeżeli ich ilość nie przekracza 5 m3/dobę.

4 Oczyszczalnie o wydajności do 7,5 m3/dobę są zwolnione z obowiązku uzyskania pozwolenia na budowę; wystarczy zgłoszenie.

5 Budowę można rozpocząć nie wcześniej niż po 30 dniach (czas urzędu na ewentualną decyzję o sprzeciwie) i nie później niż w ciągu dwóch lat od terminu określonego w zgłoszeniu.

6 Prace najlepiej prowadzić od wiosny do jesieni, kiedy nie ma problemu ze zrobieniem wykopów, i zgrać to z terminem zasiedlenia domu (oczyszczalnie z osadem czynnym nie mogą funkcjonować bez stałego dopływu ścieków, roślinne potrzebują dłuższego czasu do uzyskania pełnej efektywności).

7 Warto zrobić projekt, w którym zostanie określony sposób oczyszczania ścieków odpowiedni do warunków na działce i wskazany odbiornik oczyszczonych ścieków oraz zostaną dobrane elementy oczyszczalni. Kompleksową usługę (projekt, dobór, wykonanie i serwisowanie) można często zlecić firmie sprzedającej oczyszczalnie.

8 Zawsze potrzebny jest osadnik wstępny - osadnik wstępny powinien być zakopany jak najbliżej domu i być dobrze odpowietrzany przez wewnętrzną instalację kanalizacyjną (jeżeli nie będzie miał takiego odpowietrzenia, odległość od domu musi być większa niż 5 m). Ścieki powinny do niego docierać jeszcze ciepłe, bo wtedy proces rozkładu jest bardziej intensywny. W nowo budowanych domach dobrze jest tak poprowadzić instalację kanalizacyjną, aby rura odpływowa wychodziła z budynku na tę stronę działki, gdzie ma być oczyszczalnia.

Napisano
  • Autor

> Regulują to akty prawa miejscowego - uchwały Rady Gminy, Miasta. MPZP tego nie reguluje. Zapytaj w

> miejscowym urzędzie, bo ogólnych nakazów czy zakazów nie ma. U mnie jest tak, że jak masz

> oczyszczalnię ekologiczną to nie ma obowiązku wpięcia się do kanalizy. Jak jest zwykłe szambo

> bezodpływowe a zbudują kanalizę - masz rok na przyłączenie lub kara za zwłokę 200 zł na

> kwartał. U siebie czekam jak za zbawieniem na kanalizę, bo wywózka ścieków jest strasznie

> droga.

Ja nie mam kanalizy jeszcze w planach, bo urzędowi troszkę stoję ością w gardle przy planowaniu, a od 2007r cieszę się własną oczyszczalnią przydomową "na legalu" z kwitami za wywóz. Wywóz co 2 lata 100pln, bakterie 50pln/rok, więc rocznie 100pln mnie kosztuje - ścieki z kanalizy drożej swiety.gif

Natomiast sąsiad z wioski obok chciał urzędowi zagrać na nosie i już, bo "nasza gmina, nie warta nawet ......a" nie będę dawał przykładu dalszego, ale mam nadzieję, że przy jesiennych wyborach wylecą z hukiem zlosnik.gif

Napisano

> Regulują to akty prawa miejscowego - uchwały Rady Gminy, Miasta. MPZP tego nie reguluje. Zapytaj w

> miejscowym urzędzie, bo ogólnych nakazów czy zakazów nie ma. U mnie jest tak, że jak masz

> oczyszczalnię ekologiczną to nie ma obowiązku wpięcia się do kanalizy. Jak jest zwykłe szambo

> bezodpływowe a zbudują kanalizę - masz rok na przyłączenie lub kara za zwłokę 200 zł na

> kwartał. U siebie czekam jak za zbawieniem na kanalizę, bo wywózka ścieków jest strasznie

> droga.

MPZP jest uchwałą rady gminy/miasta. wink.gif

Napisano

> MPZP jest uchwałą rady gminy/miasta.

Owszem, ale rzadko reguluje kwestie infrastruktury technicznej.

Napisano

> Owszem, ale rzadko reguluje kwestie infrastruktury technicznej.

Akurat z oczyszczalniami/kanalizacją dość często się zdarza. ok.gif

Napisano

> Owszem, ale rzadko reguluje kwestie infrastruktury technicznej.

U mnie w gminie nawet "przeregulowuje".

Ponieważ obecny wójt ileś lat temu postawił na skanalizowanie gminy (przez co silnemu przyhamowaniu uległy wszelkie inne inwestycje i nawet remonty), to u nas nie dostaniesz pozwolenia na wybudowanie szamba czy oczyszczalni biologicznej nie tylko, jeżeli sieć kanalizacyjna koło Ciebie przebiega, ale także, gdy "jest planowana w niedalekiej przyszłości", której nie określono.

W ten sposób w gminie jest niemało domów, w których ludzie nie mogą mieszkać, mimo że je już praktycznie w pełni wykończyli, bo gminna spółka się spóźniła z inwestycjami o tak z rok i szamb nie mają, a kanalizy też nie.

Na mających być odrolnionych w najbliższym czasie ponad 200 hektarach pól z założenia w ich planach jest zakaz budowy szamb i oczyszczalni, a teza, że gminny wodkan zbuduje kanalizację.

Tylko pomijając to, o czym napisałem powyżej, tam jest schowana jeszcze jedna fajna bomba. Na każdym z kilku odralnianych obszarach plan zagospodarowania przewiduje jedną główną ulicę na każdym, i mniejsze odchodzące od niej w bok. I tylko ta główna ma być drogą gminną, w której gmina wybuduje kolektor. Ulice "boczne" pozostaną "drogami prywatnymi" (czyli albo właścicieli pól, albo nabywcy działek je będą kupowali), ale gmina w nich nic nie będzie robić - ani kanalizy, ani wodociągów, ani nawierzchni, ani oświetlenia, to samo z utrzymaniem i odśnieżaniem. A budowa kilometra kolektora zbiorczego kanalizy to około miliona złotych. Ciekawe ilu "szczęśliwych nabywców" działek będzie potem klęło w żywe piekła. Chyba, że gmina nic o tym nie mówiąc, ma już ugadanych deweloperów i po to cały ten cyrk.

Napisano

Z doświadczenia wiem, że gminy wolą zakładać minimalistyczne plany rozwoju, niż później się tłumaczyć z braku funduszy na różnego rodzaju inwestycje wpisane do projektów.

Napisano

> (...) u nas nie dostaniesz pozwolenia na

> wybudowanie szamba czy oczyszczalni biologicznej nie tylko, jeżeli sieć kanalizacyjna koło

> Ciebie przebiega, ale także, gdy "jest planowana w niedalekiej przyszłości", której nie

> określono.

> W ten sposób w gminie jest niemało domów, w których ludzie nie mogą mieszkać, mimo że je już

> praktycznie w pełni wykończyli, bo gminna spółka się spóźniła z inwestycjami o tak z rok i

> szamb nie mają, a kanalizy też nie. (...)

Do zaskarżenia bo to absurd - ktoś dał d...

W takich sytuacjach ustala się zgodę na szamba bezodpływowe z obowiązkiem włączenia do kanalizacji gdy ona powstanie.

Napisano

> Z doświadczenia wiem, że gminy wolą zakładać minimalistyczne plany rozwoju, niż później się

> tłumaczyć z braku funduszy na różnego rodzaju inwestycje wpisane do projektów.

U mnie to działa jakby na odwrót. Plany są jak stąd do Krakowa i z powrotem, a potem się opowiada, dlaczego się nie udało zlosnik.gif Historię gminnego basenu na którymś z kącików opisywałem zlosnik.gif Od 12 lat się ciągnie, na środku (znowu) gminnej działki stoi szkieletor z którym nic poza opowiadaniami się nie dzieje. I nie wiadomo, kiedy się zadzieje.

Napisano

> Do zaskarżenia bo to absurd - ktoś dał d...

> W takich sytuacjach ustala się zgodę na szamba bezodpływowe z obowiązkiem włączenia do kanalizacji

> gdy ona powstanie.

Szczegółów nie analizowałem, ale jedną z "poszkodowanych" jest urzędniczka starostwa, która sezon czekała z zasiedleniem na budowę kanalizy. Widać albo nie umiała, albo z innych powodów nie chciała zaskarżać.

Zapewne podobnie będzie z nowymi terenami odrolnianymi. Dziś tam są puste pola. Nie chce mi się wierzyć, żeby gmina wydała na każdy z 4 terenów po kilka baniek na położenie kolektora w "głównej ulicy", póki działki nie zaczną się sprzedawać. Bo z doświadczeń gminnych wiadomo, że czasem taki teren kilka lat stoi pusty, zanim "coś się ruszy". Zresztą ta odrolnieniowa decyzja gminy (nagła i na coś ze 200 ha) budzi generalnie zdziwienie ludzi, którzy tłumaczą ją sobie raczej rokiem wyborczym, bo niestety od pewnego czasu w gminie "tendencja zasiedleniowa" jest raczej negatywna - coraz więcej ludzi wystawia domy na sprzedaż. Część się przeliczyła finansowo i nie wzięła pod uwagę kryzysu, a część się wkurzyła listami oczekujących do przedszkoli i szkół plus innymi "drobnymi" mankamentami, jak coraz większe korki na dojazdach do Warszawy i kiepska (a od niedawna także mocno droższa) komunikacja musowa.