Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Import samochodu z Holandii?

Featured Replies

Napisano

Witam,

jak wygląda procedura zakupu samochodu osobowego w Holandii i rejestracja takowego w Polsce.

Podobno przy samochodzie młodszym niż 2006 przysługuje jakiś zwrot podatku-nie wiem na ile jest to prawda.

Ile kosztują jakieś tablice zjazdowe,ubezpieczenie,dodatkowe koszty?

Fajnie jakby się wypowiedziały osoby,które w ostatnim czasie miały do czynienia z w/w procederem.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Napisano

> Witam,

> jak wygląda procedura zakupu samochodu osobowego w Holandii i rejestracja takowego w Polsce.

> Podobno przy samochodzie młodszym niż 2006 przysługuje jakiś zwrot podatku-nie wiem na ile jest to

> prawda.

> Ile kosztują jakieś tablice zjazdowe,ubezpieczenie,dodatkowe koszty?

> Fajnie jakby się wypowiedziały osoby,które w ostatnim czasie miały do czynienia z w/w procederem.

> Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Procedura taka sama jak z innego kraju UE, czyli dowody rejestracyjne, tłumaczenia, badanie,akcyza,US...

Co do podatku, zapewne chodzi o BPM ja nie korzystałem jak sprowadzałem z NL, bo mi tam jakieś grosze wychodziły z 200zł więc dałem sobie spokój.

Napisano

> Ile kosztują jakieś tablice zjazdowe,ubezpieczenie,dodatkowe koszty?

Wyrejestrowanie w RDW coś około 8 Euro.

Tablic nie dostałem, tylko wydrukowane kartki papieru z nr. rejestracyjnym.

Ubezpieczyć od razu w RDW też się nie dało, musiałem latać po mieście i szukać kogoś kto mi sprzeda ubezpieczenie.

W żadnym banku i u żadnego ubezpieczyciela nie chcieli mi sprzedać krótkoterminowego ubezpieczenia na eksport.

W końcu znalazłem na 2 tygodnie za jakieś 104 Euro.

Napisano
  • Autor

> Wyrejestrowanie w RDW coś około 8 Euro.

> Tablic nie dostałem, tylko wydrukowane kartki papieru z nr. rejestracyjnym.

> Ubezpieczyć od razu w RDW też się nie dało, musiałem latać po mieście i szukać kogoś kto mi sprzeda

> ubezpieczenie.

> W żadnym banku i u żadnego ubezpieczyciela nie chcieli mi sprzedać krótkoterminowego ubezpieczenia

> na eksport.

> W końcu znalazłem na 2 tygodnie za jakieś 104 Euro.

Takie drukowane numery to legalny temat?

Napisano

najprościej to kupić na kogos kto jest zameldowany w NL, pojechac do PL na upoważnieniu i odesłać papiery tej osobie żeby wyrejestrowała zlosnik.gif

Napisano

> Takie drukowane numery to legalny temat?

Obawiam się że nie, ale ja doleciałem ponad 1200 km do domu na przypale i się udało.

Wyprzedziłem nawet radiowóz na autobanie w niemcowni i nic się nie stało wink.gif

Napisano

2 lata temu przywoziłem Cromę. Sprawe załatwiałem w komisie w Elburgu. Jak się nie mylę to zapłaciłem ok 100E za tablice i ubezpieczenie (chyba 2 tygodnie). Tablice - biały plastik i naklejki - załatwiliśmy na miejscu i komisant mi je przygotował.

Powinieneś dostać RDW, dowód rejestracyjny i umowę kupna sprzedaży/ fakturę.

Ja BPM nie załatwiałem bo szczerze mówiąc nie wiedziałem.

Uważaj na ceny netto itp bo na miejscu możesz się zdziwić że ogłoszenie mówi 5000E a na miejscu okaże się że to było Export netto price, brutto kosztuje 7500 smile.gif

Napisano

Szczerze mowiac nie wiem jak jest w Holandii z tym podatkiem BPM. Wiem jedynie ze jest to podatek rejestracyjny i na niektorych samochodach jest on horendalnie wysoki.

Dlatego moze warto poszukac jakis informacji.

W Irlandii mamy taki podatek, i wynosi on miedzy 14% and 36% wartosci samochodu. Tyle trzeba zaplacic rejestrujac samochod sprowadzony. I tyle tez placa dealerzy dajac na sprzedaz nowe samochody.

Ale dziala to tez w druga strone. Jesli auto sie wywozi z kraju na eksport, to czest podatku mozna odzyskac. (wartosc podatku od obecnej wartosci auta minus 500euro oplaty administracyjnej).

Czyli przykladowo jesli auto jest warte 5000 euro i podatek rejestracyjny od niego jest 36%, to sam podatek wynosi 1800euro. Odejmujac oplate administracyjna 500 euro, mamy 1200 euro do zwrotu. Jednak o ten zwrot moze sie ubiegac tylko wlasciciel pojazdu (sprzedajacy) a nie kupujacy.

Tak czy siak, jesli w Holandii jest podobnie, napewno jest to sprawa ktora warto sie zainsteresowac.