Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nieużywany komin

Featured Replies

Napisano

Cześć

Mam u siebie w domu postawiony komin systemowy, który z założenia miał być do kominka. Kominka na razie nie mam więc zaślepiłem otwory (odprowadzający i ten na dole po drugiej stronie) styropianem i zaciągnęłem to gładzią, a wylot zabezpieczyłem również styropianem i folią

Niestety po 4 latach od tego zabiegu w miejscu gdzie jest ta "zaślepka" styropianowa widać mokre plamy. Chciałbym ten komin zabezpieczyć jakoś mniej druciarsko, i tu moje pytanie jak to zrobić dobrze?

Raczej nie planuję stawiać kominka.

Napisano

> Cześć

> Mam u siebie w domu postawiony komin systemowy, który z założenia miał być do kominka. Kominka na

> razie nie mam więc zaślepiłem otwory (odprowadzający i ten na dole po drugiej stronie)

> styropianem i zaciągnęłem to gładzią, a wylot zabezpieczyłem również styropianem i folią

> Niestety po 4 latach od tego zabiegu w miejscu gdzie jest ta "zaślepka" styropianowa widać mokre

> plamy. Chciałbym ten komin zabezpieczyć jakoś mniej druciarsko, i tu moje pytanie jak to

> zrobić dobrze?

> Raczej nie planuję stawiać kominka.

Tam pewnie deszczówka zbiera się, a że nie ma wentylacji (bo zatkałeś) to wilgoć wyłazi.

Ja bym przywrócił kratkę pod rewizją.

Napisano

> Tam pewnie deszczówka zbiera się, a że nie ma wentylacji (bo zatkałeś) to wilgoć wyłazi.

> Ja bym przywrócił kratkę pod rewizją.

nie desczowka tylko skropliny z powietrza - cieple powietrze /w zime/ idzie do gory i nie ma ujscia, wiec nadmiar wilgoci podczas ochladzania skrapla sie

nalezy odetkac na gorze wylot i zapewnic wentylacje kanalu

kazda "pusta" przestrzen w budynku nalezy wentylowac bo tam wczesniej czy pozniej i tak sie skropli woda, nawet jak jest paroizolacja

Napisano

> nie desczowka tylko skropliny z powietrza - cieple powietrze /w zime/ idzie do gory i nie ma

> ujscia, wiec nadmiar wilgoci podczas ochladzania skrapla sie

> nalezy odetkac na gorze wylot i zapewnic wentylacje kanalu

> kazda "pusta" przestrzen w budynku nalezy wentylowac bo tam wczesniej czy pozniej i tak sie skropli

> woda, nawet jak jest paroizolacja

to jest kwestia, nad ktora sie kiedys zastanawialem. Co z kominami z cegly, w ktorych sa wklady z kwasiaka? Otwarte sa tylko te wklady - dookola jest pusta zamknieta przestrzen.

Napisano
  • Autor

> nie desczowka tylko skropliny z powietrza - cieple powietrze /w zime/ idzie do gory i nie ma

> ujscia, wiec nadmiar wilgoci podczas ochladzania skrapla sie

> nalezy odetkac na gorze wylot i zapewnic wentylacje kanalu

> kazda "pusta" przestrzen w budynku nalezy wentylowac bo tam wczesniej czy pozniej i tak sie skropli

> woda, nawet jak jest paroizolacja

Na początku nie miałem zatkanego wylotu na górze, ale po opadach deszczu wspomniana plama była dużo większa.

Zastanawiam się nad założeniem "grzybka" na wylocie, tak aby nie zatykać wylotu ale żeby zabezpieczyć przed dostawaniem się deszczówki.

Napisano

> Na początku nie miałem zatkanego wylotu na górze, ale po opadach deszczu wspomniana plama była dużo

> większa.

> Zastanawiam się nad założeniem "grzybka" na wylocie, tak aby nie zatykać wylotu ale żeby

> zabezpieczyć przed dostawaniem się deszczówki.

I to jest słuszna koncepcja.

Udrożnij też wentylację u dołu komina - daj tam małą kratkę.

Napisano

> to jest kwestia, nad ktora sie kiedys zastanawialem. Co z kominami z cegly, w ktorych sa wklady z

> kwasiaka? Otwarte sa tylko te wklady - dookola jest pusta zamknieta przestrzen.

Mogę ci napisać bo od 10 lat użytkuję.

Nic się nie dzieje. Żadnych skroplin czy wilgoci.