Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Korek spustu oleju -moment dla potomnych i ku przestrodze

Featured Replies

Napisano

Pytam aby się upewnić, czy moment dokręcania śruby od korka oleju dla 1.2 może wynosić 20 Nm ?

Tak wyczytałem że jest dla 1.6 w eLearn więc pewnie tu będzie podobnie grinser006.gif

Napisano

> Pytam aby się upewnić, czy moment dokręcania śruby od korka oleju dla 1.2 może wynosić 20 Nm ?

> Tak wyczytałem że jest dla 1.6 w eLearn więc pewnie tu będzie podobnie

Daj dla pewności 30Nm i będzie git. Tak się dokręca w Alfie z aluminiową miską.

Napisano
  • Autor

> Daj dla pewności 30Nm i będzie git. Tak się dokręca w Alfie z aluminiową miską.

i tak zrobiłem grinser006.gif dzięki smile.gif

Napisano

> Daj dla pewności 30Nm i będzie git. Tak się dokręca w Alfie z aluminiową miską.

Tą metodą niestety dochodzimy do spawarki 033102bebe_1_prv.gif

Następny powie, nie pamiętam ile trzeba, ale ja dokręciłem 30, więc pytający da 40 i tak dalej i tak dalej... ktoś dojdzie do 100 a potem już tylko przyspawanie nakrętki pomoże.

Dwie najważniejsze zasady przykręcania korka:

1. Podkładka miedziana, ma być cała i nie pognieciona, kosztuje całe 20gr więc można kupić sobie 20szt i mieć na parę lat smile.gif

2. Jeżeli wymieniamy olej i wlewamy świeży zaraz po spuszczeniu starego to korek dokręcamy dużo słabiej old.gif Wtedy miska jest jeszcze ciepła (otwór większy) a korek zdąży ostygnąć (staje się mniejszy), przez to korek wchodzi głębiej i są problemy, najlepszą metodą jest poczekać trochę czasu (ja np. dzisiaj wymieniałem, to zakręciłem korek po około 2h jak już wszystko ostygło) i wtedy dokręcamy tak jak trzeba, w przeciwnym razie dokręcamy słabo, nalewamy olej, odczekamy aż wyrówna się temp. miski i korka i dokręcamy.

Pozdrawiam

Napisano

> Tą metodą niestety dochodzimy do spawarki

Głupoty wypisujesz bo przy 30Nm nie ma prawa się nic stać a jak ktoś weźmie rurę i dokręci na maksa to już nie moja wina. Setki wymian oleju przerobiłem w autach grupy Fiata i nigdy nie popsułem żadnego gwintu więc wiem co mówię. Jak masz wątpliwości to weź klucz dynamometryczny i poćwicz.

Napisano

> Głupoty wypisujesz bo przy 30Nm nie ma prawa się nic stać a jak ktoś weźmie rurę i dokręci na maksa

> to już nie moja wina. Setki wymian oleju przerobiłem w autach grupy Fiata i nigdy nie popsułem

> żadnego gwintu więc wiem co mówię. Jak masz wątpliwości to weź klucz dynamometryczny i

> poćwicz.

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem a dopiero potem się denerwuj 033102bebe_1_prv.gif

Chodzi mi o to, że znając nasz naród to tak wygląda, że prawidłowo jest 20, to ktoś przykręci 30 dla bezpieczeństwa (i w tym nie ma nic złego), ale powie drugiemu to drugi przykręci dla bezpieczeństwa 40 i tak dalej.... a skoro pracujesz przy wymianach oleju to sam doskonale wiesz jak ludzie potrafią to dokręcić facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Mi "mechanik" przekręcił gwint, chciałem przegwintować na 14 ale okazało się nie takie proste bo na dole we dnie jest więcej gwintu jak u góry w ściance. Zrezygnowałem ponieważ mogło by pójść po skosie.

Dalej używam stary i dokręcam pewnie z siłą 10Nm tylko na uszczelkę z dwóch stron daję silikon i nie puszcza kapki oleju.

Napisano
  • Autor

Przez co uważam, że takie wątki jak ten warto zakładać aby ludzie wiedzieli jakie konsekwencje może mieć zbyt silne dokręcenie korka.

Ja dokręcając 22Nm czułem bardzo mały opór.Przy około 30-35 napotkałem pierwszy opór i tak zostawiłem ok.gif

Na temperaturę też warto zwracać uwagę smile.gif