Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VAT-25 od przyczepy i nadgorliwi urzędnicy

Featured Replies

Napisano

Kupiłem przyczepę w UK i nadszedł moment jej rejestracji. Zgromadziłem wszystkie potrzebne dokumenty poza wymaganym przez mój WK VAT-25 (zaświadczenie o opłaceniu, bądź braku obowiązku opłacenia VATu). Odmówiono mi rejestracji, pozostałe dokumenty złożyłem w sekretariacie.

Odmowa uzasadniana jest wymogiem przedłożenia takiego dokumentu ale póki nie mam tego na piśmie to czekam. A dokumentu nie złożyłem, bo ustawa prawo o ruchu drogowym rzeczywiście wymaga takiego zaświadczenia ale ustawa o VAT wyklucza ten rodzaj pojazdu z objęcia Vatem. Poza tym urzędy skarbowe odmawiają wydania tego zaświadczenia i po kilkudniowej weryfikacji złożonego podania wydają jedynie pisemną odmowę wydania, która nagle zaczyna przez WK być traktowana jako zaświadczenie o braku obowiązku!

Problem jest znany w Polsce i różnie postrzegany, jak zwykle nie ma spójności między urzędami. U mnie, jak pisałem, wymagają zaświadczenia a odmowa jego wydania jest traktowana jako zaświadczenie o braku obowiązku. Opłata 160zł nie jest pobierana. Są tacy, co jednak zapłacili tę opłatę. Niektóre urzędy skarbowe od ręki wystawiają zaświadczenia, że pojazd nie podlega i kasują 17zł. Jeszcze inne, rejestrują pojazd bez wymagania zaświadczenia, bo zdrowy rozsądek podpowiada, że ten typ pojazdu jest wykluczony. Co ciekawe, podobno był również przypadek, że jakiś WK nie uznał tej odmowy a nadal żądał zaświadczenia, w końcu miało być dostarczone zaświadczenie a nie odmowa jego wydania clown.gif

Jeśli dostanę już pisemną odmowę rejestracji z WK to zapewne "sprzedam" przyczepę pewnej osobie, ona ją u siebie zarejestruje, ja "odkupię" i pójdę do swojego WK aby przerejestrować i tak ominę głupotę urzędniczą w moim WK.

A według Was, gdzie jest problem?

Napisano

Problem masz taki, że mieszkasz w dzikim kraju i tyle.

Urzędasy mają pełne gacie jak mają podjąć jakąś decyzję. Metoda Spychajłowa działa znakomicie dalej.

Napisano

To w Lublinie masz taki problem? Widocznie kierownictwo WK się zmieniło bo jeszcze niedawno to wszelkiej maści bankowozy premium bez problemu rejestrowali zlosnik.gif

Napisano

jestem w trakcie przerabiania rejestracji... dam znac co i jak;)

Napisano
  • Autor

> To w Lublinie masz taki problem? Widocznie kierownictwo WK się zmieniło bo jeszcze niedawno to

> wszelkiej maści bankowozy premium bez problemu rejestrowali

Tak, Lublin. Podobno gdzieś w połowie 2012 była zmiana przepisów i usunięto z ustawy jakieś słówko, przez co cały artykuł 72 o rejestracji dotyczy teraz wszystkich "pojazdów". A skoro "pojazd", a nie pojazd np. silnikowy, to znaczy, że też przyczepa, która jest jakimś typem pojazdu. I odsyłają do skarbówki, by ta na podstawie przepisów o VAT stwierdzała, że przyczepa jednak pojazdem dla nich nie jest i VAT-25 nie wydadzą. Z taką odmową WK nie ma już obaw co do rejestracji pojazdu. Czy to nie kretynizm urzędniczy?

Napisano

jak dwuosiówka i DMC cos koło 2 ton to się zgadamy i od razu zarejestruj mi drugą-przyczepke mam nie zdążyłem z rejestracją SAM jak jeszcze była możliwość

daj znać po koleji co i jak i za ile i skąd i w ogóle...

Napisano
  • Autor

> jak dwuosiówka i DMC cos koło 2 ton to się zgadamy i od razu zarejestruj mi drugą-przyczepke mam

> nie zdążyłem z rejestracją SAM jak jeszcze była możliwość

> daj znać po koleji co i jak i za ile i skąd i w ogóle...

Ale to nie jest SAM, moja ma dokumenty.

Napisano

w moim urzędzie skarbowym wpłacasz 160 zł opłaty i dołączasz do wniosku. Oni rozpatrują i wydają postanowienie o odmowie wydania zaświadczenia. Dostajesz odmowę i opisany dowód wpłaty. Z tym idziesz do urzędu miasta i zwracają ci te 160 zł grinser006.gif Wilk syty i owca cała. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> w moim urzędzie skarbowym wpłacasz 160 zł opłaty i dołączasz do wniosku. Oni rozpatrują i wydają

> postanowienie o odmowie wydania zaświadczenia. Dostajesz odmowę i opisany dowód wpłaty. Z tym

> idziesz do urzędu miasta i zwracają ci te 160 zł Wilk syty i owca cała.

No to jeszcze ciekawszy przypadek shocked.gif

U mnie nic nie płacisz ale papiery są zatrzymywane na 4 dni w skarbówce. A to bardzo popsuło mi plany rejestracji w konkretnym terminie. Teraz, jak nie zdążyłem to już mi nie zależy i z chęcią popatrzę jak tutejszy WK wytłumaczy się z tak "dokładnego" podejścia do przepisów smirk.gif

Napisano

> Ale to nie jest SAM, moja ma dokumenty.

A tak z ciekawosci to jakie dokumenty masz z UK?

Tam przeciez sie nie rejestruje przyczep...

Czy moze jakos to inaczej dziala?

Napisano
  • Autor

> A tak z ciekawosci to jakie dokumenty masz z UK?

> Tam przeciez sie nie rejestruje przyczep...

> Czy moze jakos to inaczej dziala?

National council caravan certificate z danymi odnośnie tego egzemplarza, z jego numerem VIN ofkors ok.gif

Poza tym umowa kupna- sprzedaży

Napisano

> National council caravan certificate z danymi odnośnie tego egzemplarza, z jego numerem VIN ofkors

> Poza tym umowa kupna- sprzedaży

"sprowadź" mi taką "papierową" (dwuosiówka, DMC około 2t)...

Napisano

> "sprowadź" mi taką "papierową" (dwuosiówka, DMC około 2t)...

Ale Igorek raczej sprowadzil przyczepe kempingowa.

Napisano
  • Autor

> "sprowadź" mi taką "papierową" (dwuosiówka, DMC około 2t)...

Nie mój rodzaj działalności, ja kupiłem kempingową i zwracałem uwagę, żeby miała papier. Nie wiem czy tam istnieją jakiekolwiek dokumenty na przyczepy towarowe.