Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja auta a żółte tablice

Featured Replies

Napisano

Witam, mam mały problem, kupiliśmy z żoną samochód z Włoch, zarejestrowany przez handlarza przed sprzedażą na żółtych (próbnych) tablicach. Problem dotyczy karty pojazdu bo jeszcze nie została wystawiona, czy gdy zgłoszę się do swojego WK to oni sami postarają się o tę kartę, czy ja muszę zgłosić się do WK handlarza, który zarejestrował auto.

Napisano

> Witam, mam mały problem, kupiliśmy z żoną samochód z Włoch, zarejestrowany przez handlarza przed

> sprzedażą na żółtych (próbnych) tablicach. Problem dotyczy karty pojazdu bo jeszcze nie

> została wystawiona, czy gdy zgłoszę się do swojego WK to oni sami postarają się o tę kartę,

> czy ja muszę zgłosić się do WK handlarza, który zarejestrował auto.

Tak z ciekawosci, jakie to sa zolte (probne) tablice (tymczasowe sa czerwone w PL)?

Sa probne tablice dla zabytkowych blach, bo 1-sze slysze?

Napisano

> Witam, mam mały problem, kupiliśmy z żoną samochód z Włoch, zarejestrowany przez handlarza przed

> sprzedażą na żółtych (próbnych) tablicach. Problem to oni sami postarają się o tę kartę,

> czy ja muszę zgłosić się do WK handlarza, który dotyczy karty pojazdu bo jeszcze nie

> została wystawiona, czy gdy zgłoszę się do swojego WK zarejestrował auto.

Rozumiem, że masz na myśli tablice wywozowe z D (żółte) lub Włoch (zakładam, że też są żółte). Oznacza to, że auto nie było jeszcze zgłaszane w WK, więc zabierasz wszystkie dokumenty od handlarza plus umowa Ty i handlarz, i z tym do swojego WK.

Napisano

A ja miałem nadzieję, że to o klasyku jakimś będzie 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Tak z ciekawosci, jakie to sa zolte (probne) tablice (tymczasowe sa czerwone w PL)?

> Sa probne tablice dla zabytkowych blach, bo 1-sze slysze?

Sorry chodzi o czerwone hehe.gif

Trochę namotałem, samochód jest już zarejestrowany w Polsce (przez handlarza na próbnych blachach w innym mieście) a ja chce zarejestrować teraz na siebie (u siebie) posiadam wszystkie wymagane papiery oprócz karty pojazdu. Czy to problem?

Napisano

> Sorry chodzi o czerwone

No to prawnie jesteś w czarnej d*pie bo Ty nie możesz odebrać karty pojazdu bo jej nie zamawiałeś a handlarz też już nie bo nie jest już właścicielem pojazdu. Najlepsza opcja to niech handlarz wycofa papiery z WK, zda czerwone blachy a Ty załatwiaj wszystko u siebie tak jakby był świeżo sprowadzony. Miałem w miarę podobny przypadek i WK we Wrocławiu zaznaczał, żebym tak nie kupował auta bo będzie patowa sytuacja z papierami. Albo poczekać na kartę i dopiero kupić , albo rejestrować samemu jak przy imporcie z innego kraju.

Napisano
  • Autor

No ale tak się zastanawiam, czy kartę pojazdu nie wystawia się dopiero, gdy składa się dokumenty o twardy dowód?

Napisano

> No ale tak się zastanawiam, czy kartę pojazdu nie wystawia się dopiero, gdy składa się dokumenty o

> twardy dowód?

Nie, karta pojazdu jest wystawiana podczas rejestracji pojazdu i wydawana z dowodem tymczasowym. Jeżeli auto ma czerwone blachy to ma tylko zgodę 30 dniową na wycieczkę żeby zrobić przegląd techniczny potrzebny do rejestracji, żadna procedura rejestracji jeszcze się nie zaczęła, więc śmiało próbuj wyciągnąć kwity z WK handlarza i zanoś do siebie. U mnie tak się udało.

Napisano

> sprzedażą na żółtych (próbnych) tablicach. Problem dotyczy karty pojazdu bo jeszcze nie

> została wystawiona, czy gdy zgłoszę się do swojego WK to oni sami postarają się o tę kartę,

> czy ja muszę zgłosić się do WK handlarza, który zarejestrował auto.

zgłoś się do swojego WK, wyjaśnij sprawę i zapytaj jak to załatwić (tym bardziej, że wiesz jak jest, co urząd to inne podejście). najprawdopodobniej oni się między sobą skumają i jeden urząd prześle kartę do drugiego. tutaj od każdego dostaniesz inną odpowiedź i tylko niepotrzebnie się będziesz stresował wink.gif

Napisano

> zgłoś się do swojego WK, wyjaśnij sprawę i zapytaj jak to załatwić (tym bardziej, że wiesz jak

> jest, co urząd to inne podejście). najprawdopodobniej oni się między sobą skumają i jeden

> urząd prześle kartę do drugiego. tutaj od każdego dostaniesz inną odpowiedź i tylko

> niepotrzebnie się będziesz stresował

Ale tam nie ma jeszcze karty pojazdu, nawet nie było wniosku o wydanie bo to jest przy rejestracji pojazdu. Co mają się urzędy dogadywać jak pojazd nie jest zarejestrowany. Na razie to auto ma czerwone blachy, tymczasowe i nic poza nimi.

Napisano

> Ale tam nie ma jeszcze karty pojazdu, nawet nie było wniosku o wydanie bo to jest przy rejestracji

> pojazdu. Co mają się urzędy dogadywać jak pojazd nie jest zarejestrowany. Na razie to auto ma

> czerwone blachy, tymczasowe i nic poza nimi.

No to problem nie leży w samej karcie pojazdu, tylko zupełnie gdzie indziej. Ale dalej uważam, że w takich kwestiach najlepiej pytać u źródła...i tak będzie musiał zapytać i tak ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ale tam nie ma jeszcze karty pojazdu, nawet nie było wniosku o wydanie bo to jest przy rejestracji

> pojazdu. Co mają się urzędy dogadywać jak pojazd nie jest zarejestrowany. Na razie to auto ma

> czerwone blachy, tymczasowe i nic poza nimi.

Czyli co? Mam zabrać do rejestracji dokumenty przetłumaczone dotycz. sprowadzenia auta, tymczasowy DR,czerwone tablice i umowa kupna.

Zapytałbym w WK, ale boję się, że nie dam rady (będę próbował, ale chyba strzelili focha i mają w d... telefony bo je rozłączają).

Napisano

> Nie, karta pojazdu jest wystawiana podczas rejestracji pojazdu i wydawana z dowodem tymczasowym.

> Jeżeli auto ma czerwone blachy to ma tylko zgodę 30 dniową na wycieczkę żeby zrobić przegląd

> techniczny potrzebny do rejestracji, żadna procedura rejestracji jeszcze się nie zaczęła, więc

> śmiało próbuj wyciągnąć kwity z WK handlarza i zanoś do siebie. U mnie tak się udało.

małe sprostowanie, karta pojazdu nie jest wydawana wraz z dowodem tymczasowym ponieważ drukowana jest przez Warszawę, dostajesz ją dopiero w chwili odbioru stałego dowodu rejestracyjnego

od czasu wprowadzenia karty pojazdu rejestrowałem 4 pojazdy i w każdym przypadku tak to właśnie wyglądało

Napisano

> małe sprostowanie, karta pojazdu nie jest wydawana wraz z dowodem tymczasowym ponieważ drukowana

> jest przez Warszawę, dostajesz ją dopiero w chwili odbioru stałego dowodu rejestracyjnego

> od czasu wprowadzenia karty pojazdu rejestrowałem 4 pojazdy i w każdym przypadku tak to właśnie

> wyglądało

We Wrocławiu karta pojazdu wydawana jest wraz z dowodem tymczasowym, a gość ręcznie ją wypisuje.

Napisano

> Czyli co? Mam zabrać do rejestracji dokumenty przetłumaczone dotycz. sprowadzenia auta, tymczasowy

> DR,czerwone tablice i umowa kupna.

> Zapytałbym w WK, ale boję się, że nie dam rady (będę próbował, ale chyba strzelili focha i mają w

> d... telefony bo je rozłączają).

Najlepiej niech to zrobi handlarz i przekaże je Tobie plus umowa między Wami i idziesz do swojego WK. Bez umowy między Wami będzie to umowa tzw. "na Niemca" czyli handlarz umywa ręce jak coś wyjdzie.

Napisano
  • Autor

> Najlepiej niech to zrobi handlarz i przekaże je Tobie plus umowa między Wami i idziesz do swojego

> WK. Bez umowy między Wami będzie to umowa tzw. "na Niemca" czyli handlarz umywa ręce jak coś

> wyjdzie.

Znowu napisałem na skróty, ja mam wszystkie dokumenty już przetłumaczone przez handlarza i mam z nim zawartą umowę kupna i to on wykupił próbne blachy.

Wychodzi na to, że chyba będzie wszystko ok, pozostaje jeszcze kwestia tych próbnych blach (komu je odesłać), ale pewnie to mi powiedzą w moim WK

Napisano

> We Wrocławiu karta pojazdu wydawana jest wraz z dowodem tymczasowym, a gość ręcznie ją wypisuje.

Rejestrowałem w tym roku w Wawie auto sprowadzone (FV marża) na numery próbne (białe tło, czerwone znaki cool.gif) i nie dostałem Karty pojazdu. Dostałem ją dopiero z twardym DR, tj. przy trzeciej wizycie w WK (1/ próbne 2/ normalne blachy + miękki DR 3/ twardy DR + KP). Co ciekawe nr rejestracyjny wybrałem już sobie pod auto przy pierwszej wizycie w WK.

PZDR

Napisano

> Znowu napisałem na skróty, ja mam wszystkie dokumenty już przetłumaczone przez handlarza i mam z

> nim zawartą umowę kupna i to on wykupił próbne blachy.

> Wychodzi na to, że chyba będzie wszystko ok, pozostaje jeszcze kwestia tych próbnych blach (komu je

> odesłać), ale pewnie to mi powiedzą w moim WK

Blachy zdajesz w WK, gdzie rejestrujesz strucla.

Napisano

> We Wrocławiu karta pojazdu wydawana jest wraz z dowodem tymczasowym, a gość ręcznie ją wypisuje.

Ale jak może być ręcznie wypisywana, skoro na pierwszej stronie (okładce) z tego co pamiętam, są zalaminowane podstawowe dane pojazdu hmm.gif może Ci się pomerdało i ręcznie pan wpisywał Twoje dane, ale nie był to pojazd sprowadzony i karta nie była dopiero co wydana, a po prostu przejęta od poprzedniego własciciela...wtedy jest to możliwe.

Napisano

> Ale jak może być ręcznie wypisywana, skoro na pierwszej stronie (okładce) z tego co pamiętam, są

> zalaminowane podstawowe dane pojazdu może Ci się pomerdało i ręcznie pan wpisywał Twoje

> dane, ale nie był to pojazd sprowadzony i karta nie była dopiero co wydana, a po prostu

> przejęta od poprzedniego własciciela...wtedy jest to możliwe.

Auto było sprowadzone, ja rejestrowałem pierwszy raz w kraju. Dostałem dowód na miesiąc, tzw. miękki, normalne blachy i kartę pojazdu. We Wrocku wypełniane jest to ręcznie, potem gość nakleja folię ochronną i gotowe.

Napisano

> Rejestrowałem w tym roku w Wawie auto sprowadzone (FV marża) na numery próbne (białe tło, czerwone

> znaki ) i nie dostałem Karty pojazdu.

To nie jest jeszcze rejestracja pojazdu. Rejestracja jest wtedy kiedy dostajesz normalne blachy i tzw. miękki dowód. We Wrocławiu w tym momencie wydają od razu kartę pojazdu.

> Dostałem ją dopiero z twardym DR, tj. przy trzeciej

> wizycie w WK (1/ próbne 2/ normalne blachy + miękki DR 3/ twardy DR + KP). Co ciekawe nr

> rejestracyjny wybrałem już sobie pod auto przy pierwszej wizycie w WK.

No widzisz, co urząd to inny zwyczaj. Ja próbnych nie wyrabiałem, więc miałem dwie wizyty, z czego podczas ostatniej odbieram tylko twardy DR, KP wydawana przy rejestracji pojazdu ( u mnie pierwsza wizyta, u Ciebie druga).

Napisano
  • Autor

> Blachy zdajesz w WK, gdzie rejestrujesz strucla.

Dziękuje wszystkim, już chyba wiem co mnie czeka w WK

Napisano

> Auto było sprowadzone, ja rejestrowałem pierwszy raz w kraju. Dostałem dowód na miesiąc, tzw.

> miękki, normalne blachy i kartę pojazdu. We Wrocku wypełniane jest to ręcznie, potem gość

> nakleja folię ochronną i gotowe.

A to zwracam honor ok.gif