Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kuchnia elektryczna

Featured Replies

Napisano

Witam.

Trzeba kupić nowy sprzęt i nie wiem co, czy tradycyjna kuchnia elektryczna czy indukcja.... Co będzie tańsze w utrzymaniu? Aha jest opcja podłączenie pod siłę, co będzie lepsze i tańsze 230V czy 400V.

Napisano

> Witam.

> Trzeba kupić nowy sprzęt i nie wiem co, czy tradycyjna kuchnia elektryczna czy indukcja.... Co

> będzie tańsze w utrzymaniu? Aha jest opcja podłączenie pod siłę, co będzie lepsze i tańsze

> 230V czy 400V.

Co do producentów i modeli niech się wypowie większość, ja mam od paru lat amica'e i jestem zadowolony. Natomiast podłączenie jedno czy trójfazowe, to może najpierw zapytam, co masz doprowadzone do mieszkania jedną czy trzy fazy i jaki przydział mocy?

Napisano

> Witam.

> Trzeba kupić nowy sprzęt i nie wiem co, czy tradycyjna kuchnia elektryczna czy indukcja.... Co

> będzie tańsze w utrzymaniu? Aha jest opcja podłączenie pod siłę, co będzie lepsze i tańsze

> 230V czy 400V.

Indukcja może nie będzie specjalnie tańsza w użytkowaniu ale na pewno wygodniejsza: nie ma bezwładności po wyłączeniu i jak się coś rozleje to się nie przypala na płycie. Minus taki że nie wszystkie garnki zadziałają, ale wbrew pozorom wcale nie muszą być jakieś kosmiczne.

Z tego co wiem zdecydowana większość płyt jest na 230V tyle że podłącza się do dwóch faz w celu rozłożenia obciążenia. Można podłączyć do jednej fazy ale może wtedy nie osiągać pełnej mocy przy korzystaniu z kilku pól.

Napisano
  • Autor

> co masz doprowadzone do mieszkania jedną czy trzy fazy i jaki przydział mocy?

jedno i drugie, mocy nie znam

Napisano

> jedno i drugie, mocy nie znam

bierz indukcje ... chyba ze lubisz szorowac przypalone miejsca na plycie ... mimo ze nic nie wykipi i tak sie robia a to cos sie przyklei drobnego nawet woda zostawia slady... zolta.gif nie grzeje sie tak ... wiec i dzieciak ci sie nie poparzy ani nic nie zapali od tego (papierowe reczniki lubia sie palic grinser006.gif) i troche elektro oszczedniejsza od zwyklej, same plusy IMO wink.gif

Napisano
  • Autor

> bierz indukcje ... chyba ze lubisz szorowac przypalone miejsca na plycie ...

bardziej chodzi o ekonomie niz o wygode

Napisano

> bardziej chodzi o ekonomie niz o wygode

indukcja ma 90% skuteczności - przy dobrych garnkach

gaz koło 60%, a zwykłe elektryczne chyba koło 40%

Wygoda jednak też jest istotna, ale tu sporo zależy od producenta - mam na myśli logikę elektroniki, bywają dość istotne różnice.

Napisano

> 230V czy 400V.

Pod siłę. Jedna faza to wystarczy co najwyżej na dwa "palniki".

Rozważyłbym, czy nie wziąć płyty z jednym polem tradycyjnym na wypadek chęci użycia garnka/patelni nie działającego na indukcji.

Sama indukcja ma najwyższą sprawność. A do tego mniejsze straty, bo grzeje się sam garnek, a nie powietrze opływające go dookoła (zwłaszcza, gdy garnek jest mniejszy, niż pole).

Napisano
  • Autor

> Pod siłę.

Ok. A jaka różnica w opłatach wychodzi za korzystanie?

Napisano

> bardziej chodzi o ekonomie niz o wygode

to tez jest na + ... w sumie elektrycznie tanio nie wychodzi w porownaniu z gazem (tymbardziej jak masz ewentualnie ryczalt z miasta

w sumie osobiscie nie widze sensu kupowania zwyklej jak jest indukcja ... to tak jak bys chcial teraz kadeta kupowac hehe.gif chyba ze chcesz zrobic "Kadetem tera...." hehe.gif

Napisano

> Ok. A jaka różnica w opłatach wychodzi za korzystanie?

Pomiędzy jedną a trzema fazami? Żadna, jak masz podpięty licznik trzyfazowy. Jak od tego uzależniasz taryfę jedno/trzyfazową, to sprawdź u swojego dostawcy. Przy trzyfazowej najprawdopodobniej opłaty miesięczne będą nieco (niewiele) wyższe.

Napisano

Witam.

Mam indukcje podłączono pod siłę.

Kiedyś sprawdzałem ile kw zabierze gotowanie obiadu ( spaghetti ). Biorąc pod uwagę, że czasowo zabrało mi to 2,5h, indukcja pracowała na trzech polach w połowie skali, wyszło jakieś 5kw zużycia ( wszystko w domu powyłączane z gniazdek).

Max ma 7200W, więc nie uważam, żeby dużo zabrała. Aczkolwiek, podejrzewam, że max 50zł/miesięcznie w rachunku, to właśnie indukcja.

Napisano

> Ok. A jaka różnica w opłatach wychodzi za korzystanie?

U mnie..... 0zł/miesięcznie zlosnik.gif

Zapłaciłem raz, za zwiększony przydział itd.

Napisano

> to tez jest na + ... w sumie elektrycznie tanio nie wychodzi w porownaniu z gazem

Nie tak prosto. Gaz ziemny (z rury) wychodzi ok. 2,5x taniej, niż prąd. Przyjmując samą ilość energii (nie uwzględniając sprawności) i same koszty zmienne.

Już sama sprawność powoduje, że różnice robią się niewielkie (indukcja >90% gaz <50%). Przy gazie powstaje prąd gorącego powietrza dookoła garnka i ciepło ucieka przez okap w duuużo większym stopniu, niż przy indukcji. I tu można już zaryzykować stwierdzenie, że same koszty zmienne zrównują się.

A jeżeli gaz służy tylko do kuchenki, to prąd wygrywa przy rezygnacji z gazu o opłaty miesięczne. A do tego jest "gratis" w postaci zimnej płyty, jak nic na niej nie stoi oraz często szpanerskie możliwości programowania.