Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Boazeria czym pomalować

Featured Replies

Napisano

Muszę pomalować poddasze obite boazerią świerkową i potrzebny jest produkt, który nie śmierdzi i można następnego dnia spać.

Słucham propozycji?

Napisano

> Muszę pomalować poddasze obite boazerią świerkową i potrzebny jest produkt, który nie śmierdzi i

> można następnego dnia spać.

> Słucham propozycji?

bialy olej?

Napisano

> Lakier wodny

Lakier wodny też śmierdzi zlosnik.gif, a spać na drugi dzień spokojnie można po pomalowaniu czymkolwiek grinser006.gif.

Napisano

...

> Słucham propozycji?

Malowałem ostatnio drzwi i inne surowe meble wodnym lakierem poliuretanowym. Nie miał w ogóle zapachu. Można od razu przy nim zasnąć. Poza tym błyskawicznie wysycha. Trzeba szybko malować, bo zanim pociągnie się pędzlem obok to wcześniejsze pociągnięcie już przesycha. Niestety słabo kryje. Aby osiągnąć kolor z próbki trzeba było malować siedem razy!

Pozostałe meble kontynuowałem czyms takim bo ten pierwszy skończył się w moim markecie i powiedzieli, że już nie będą sprowadzać.

Ten już ma lekki zapach spirytusu ale bardzo szybko się ulatnia. Znacznie lepiej kryje. Wystarczyły trzy warstwy aby uzyskać kolor próbki. Odrobinę dłużej przesycha. No i jest znacznie tańsze.

Napisano

> a spać na drugi dzień spokojnie można po pomalowaniu czymkolwiek .

Na przykład?

Napisano
  • Autor

będę malował bezbarwnym więc krycie mnie nie interesuje. Bardziej chodzi mi o to żeby był bezzapachowy. I max. 2 warstwy tego towaru trzeba było nałożyć spineyes.gif

Napisano

> będę malował bezbarwnym więc krycie mnie nie interesuje. Bardziej chodzi mi o to żeby był

> bezzapachowy. I max. 2 warstwy tego towaru trzeba było nałożyć

Ten pierwszy jest także bezbarwny. Nie ma zapachu w ogóle a dzięki temu, że schnie błyskawicznie nawet nie zastanawiałbym się dłużej.

No i przy dwóch warstwach ma bardzo fajny wygląd. Nie błyszczy się jak zwykły lakier. Wychodzi taki lekki półmat.

Tylko po pierwszym malowaniu trzeba by przetrzeć papierem ściernym aby gładko było bo inaczej włókna wstają i miejscami robi się chropowate. To chyba jednak dotyczy każdego lakieru?

Napisano

> Tylko po pierwszym malowaniu trzeba by przetrzeć papierem ściernym aby gładko było bo inaczej

> włókna wstają i miejscami robi się chropowate. To chyba jednak dotyczy każdego lakieru?

Jeśli lakieruje się surowe drewno, to bez sensu jest pierwszą warstwę pokrywać lakierem, tym bardziej wodnym. Do tego służą znacznie tańsze preparaty gruntujące np. Capon >>

Napisano

> Capon

Capon jak sama nazwa wskazuje capi grinser006.gif, co dyskwalifikuje go w założeniach autora zlosnik.gif. I wcale nie gwarantuje, że drewno nie będzie żółkło! To jest stara pokomunistyczna technologia malowania drewna old.gif.

Napisano

> Capon jak sama nazwa wskazuje capi , co dyskwalifikuje go w założeniach autora

Capi, ale krótko. To był pierwszy z brzegu przykład.

Autor chce spać następnego dnia po robocie, czyli spokojnie.

Osobiście, do takich celów używam podkładu gruntującego Penetrin + 2x olej. Drewno jest dobrze zabezpieczone i przyjemne w dotyku. Ważna rzecz, że nawet po latach nie ma się co łuszczyć, wystarczy drewno wyczyścić i ponownie poolejować.

Tą metodą mam, z dobrym skutkiem, zabezpieczone elementy drewniane również na zewnątrz. Renowacja polega na umyciu myjką i pokryciu olejem. To wszystko.

Jakiś czas temu, skrobaniu z lakieru powiedziałem NIE!

Napisano

> Osobiście, do takich celów używam podkładu gruntującego Penetrin + 2x olej.

A to po impregnacie olej dalej wsiaka?

Napisano

> A to po impregnacie olej dalej wsiaka?

Nie wiem jak głęboko, ale ten w/w grunt jest przez producenta polecany jako podkład przed olejowaniem. Dobry impregnat zabezpiecza drewno przed sinieniem, przed robalami, grzybami itp. Dla mnie ważną cechą jest to, że drewno cały czas jest jak "żywe". Nie ma powłoki i zawsze będę je mógł nawet pobejcować, jeśli mi się spodoba coś na ciemno.

Napisano

Lakier akrylowy nie śmierdzi i na boazerie spokojnie wystarczy, czasem piszą na nich ze nadają się do zabawek dziecięcych wiec spokojnie można spać po lakierowaniu.