bravooo Napisano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 Witam moze ktos z Was ma jakis projekt, poradniki, strony www na ktorych znajde pomysl na budzetowy murowany grill na dzialce ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiu_gd Napisano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 > Witam > moze ktos z Was ma jakis projekt, poradniki, strony www na ktorych znajde pomysl na budzetowy > murowany grill na dzialce ? > Pozdrawiam Ja budowałem dokładnie taki , korzystałem tylko z tej strony. Zamieniłem tylko pkt 8 , nadproża wychodziło stosunkowo drożej niż zwykłe " krawężniki betonowe " - dla tego nabyłem zamiennik grill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bravooo Napisano 21 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 > Ja budowałem dokładnie taki , korzystałem tylko z tej strony. Zamieniłem tylko pkt 8 , nadproża > wychodziło stosunkowo drożej niż zwykłe " krawężniki betonowe " - dla tego nabyłem zamiennik > grill ooo elegancko +- jaki koszt materialow ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekw Napisano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 > moze ktos z Was ma jakis projekt, poradniki, strony www na ktorych znajde pomysl na budzetowy > murowany grill na dzialce ? Gotowca kupisz np. w LeroyMerlin - juz od 400 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiu_gd Napisano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 > ooo elegancko +- jaki koszt materialow ? bloczki ytong - około 100 - 150 złotych klej + tynk jakieś 40 złotych 2 ruszty - 60 złotych cegła szamotówka, wyłożenie paleniska - 70 zlotych czas budowy - weekend majowy, bo wylewałem jeszcze delikatna wylewkę pod grilla i dopiero na to układałem płyty chodnikowe. Tak jak kolega pisze, w marketach dostaniesz grille gotowe składające się 3-5 elementów do samodzielnego sklejenia, ale jednak możliwość wykonania go samodzielnie bezcenna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bergerac Napisano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 > bloczki ytong - około 100 - 150 złotych > klej + tynk jakieś 40 złotych > 2 ruszty - 60 złotych > cegła szamotówka, wyłożenie paleniska - 70 zlotych > czas budowy - weekend majowy, bo wylewałem jeszcze delikatna wylewkę pod grilla i dopiero na to > układałem płyty chodnikowe. > Tak jak kolega pisze, w marketach dostaniesz grille gotowe składające się 3-5 elementów do > samodzielnego sklejenia, ale jednak możliwość wykonania go samodzielnie bezcenna wydaje mi się, że palenisko warto by stuningować. Ja bym dodał doprowadzenie powietrza od spodu, ewentualnie popielnik. Jest półka pod spodem można spokojnie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiu_gd Napisano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 > wydaje mi się, że palenisko warto by stuningować. Ja bym dodał doprowadzenie powietrza od spodu, > ewentualnie popielnik. Jest półka pod spodem można spokojnie zrobić. sadziłem ,że bez doprowadzenia powietrza od spodu lub z boku/tyłu nie będzie cugu, jednak nie ma z tym problemu, w tym roku stuningowany zostanie cały grill, by robił jednocześnie za wędzarnie popielnik, w moim przypadku, całe palenisko wyłożone szamotem, więc po imprezie wystarczy resztki popiołu, węgla zgarnąć zmiotką - jednak Twoja koncepcja jest słuszna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spad Napisano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Podepnę się do tematu. Chcę postawić grillo-wędzarnię wg tego projektu. I pytanie: ile cementu i piasku potrzebuję żeby wylać fundament? Czy faktycznie trzeba wykopać aż 50 cm i zalać to wszystko betonem żeby miało ręce i nogi? I czy jest jakaś metoda, żeby nie czekać 19 dni na przejście do kolejnych prac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punktak Napisano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 > Podepnę się do tematu. Chcę postawić grillo-wędzarnię wg tego projektu. I pytanie: ile cementu i > piasku potrzebuję żeby wylać fundament? Czy faktycznie trzeba wykopać aż 50 cm i zalać to > wszystko betonem żeby miało ręce i nogi? I czy jest jakaś metoda, żeby nie czekać 19 dni na > przejście do kolejnych prac? Dla potrzeb tego "projektu" stosunek piasku do cementu 3:1 będzie wystarczający. Pół metra głębokości dla takiego fundamentu to wg mnie za dużo, jak już masz kupić worek cementu to wymieszaj go z dwoma taczkami piasku i wystarczy za cały fundament. Jeśli zależy Ci na wytrzymałości to wrzuć do środka jakiekolwiek znalezione przypadkiem pręty metalowe, gruby drut itd. Czekanie tyle czasu też nie ma sensu - przy budowie domu standardem jest że murowanie ścian na ławach fundamentowych rozpoczyna się następnego dnia po wylaniu - oczywiście to beton B20 więc powiedzmy że po 3 dniach możesz stawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.