Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym się różnią kombinezony skórzane

Featured Replies

Napisano

Poza wyglądem / ceną?

Z tych, które przymierzałem - "inny" był tylko RST - strasznie sztywny.

Pozostałe - jeśli chodzi o wygodę - wiele się między sobą nie różniły.

Praktycznie najlepiej się czułem w Adrenaline CENTURION...

We wtorek planuję zresztą przymierzać taki w kolorystyce biało/czarnej...

Czarny był wystarczająco dopasowany, ale nie grał mi kolorystycznie...

Biało/czarny będzie chyba OK.

No i się waham - brać?

Czy szukać dalej aż będzie coś lepszego?

Wiem, że adrenaline to mało popularna marka, ma raczej tanie ciuchy - lansu nie będzie blush.gifsick.gif ale czy rzeczywiście jest różnica między tym, a np. alpinestars?

Aha - dodam, że według mnie to ten adrenaline był "najsprytniejszy" - chociażby dzięki neoprenowym zakończeniom rękawków zlosnik.gif

Napisano

> Poza wyglądem / ceną?

> Z tych, które przymierzałem - "inny" był tylko RST - strasznie sztywny.

> Pozostałe - jeśli chodzi o wygodę - wiele się między sobą nie różniły.

> Praktycznie najlepiej się czułem w Adrenaline CENTURION...

> We wtorek planuję zresztą przymierzać taki w kolorystyce biało/czarnej...

> Czarny był wystarczająco dopasowany, ale nie grał mi kolorystycznie...

> Biało/czarny będzie chyba OK.

> No i się waham - brać?

> Czy szukać dalej aż będzie coś lepszego?

> Wiem, że adrenaline to mało popularna marka, ma raczej tanie ciuchy - lansu nie będzie ale czy

> rzeczywiście jest różnica między tym, a np. alpinestars?

> Aha - dodam, że według mnie to ten adrenaline był "najsprytniejszy" - chociażby dzięki neoprenowym

> zakończeniom rękawków

jakosc skory, szwow, ochraniaczy - adrenaline to syf i tyle w temacie

Napisano
  • Autor

> jakosc skory, szwow, ochraniaczy - adrenaline to syf i tyle w temacie

Tylko czy przekłada się to na bezpieczeństwo czy żywotność?

Jakość skóry... ciężko mi określić - jak wspominałem - widziałem różnicę tylko przy RST.

Szwy - tu różnicy nie widziałem.

Ochraniacze - chyba we wszystkich kombinezonach są wymienne, a planuję sobie zrobić własne - z Poronu XRD.

Napisano

> Tylko czy przekłada się to na bezpieczeństwo czy żywotność?

> Jakość skóry... ciężko mi określić - jak wspominałem - widziałem różnicę tylko przy RST.

> Szwy - tu różnicy nie widziałem.

> Ochraniacze - chyba we wszystkich kombinezonach są wymienne, a planuję sobie zrobić własne - z

> Poronu XRD.

na bezpieczenstwo, te najtansze sa z granulatu z odpadow a do co jakosci szwow nie przekoansz sie do szlifa, ja widzialem budzetowe kombii w ktorym po lekkim szlifie szwy rozpruly sie po calosci ...... dobrze, ze gosc delikatna glebe zaliczyl

Napisano

Dzis juz nie chce mi sie szukac, ale jutro wrzuce Ci ocecny test skorzynych.

wink.gif

Napisano

> Poza wyglądem / ceną?

> Z tych, które przymierzałem - "inny" był tylko RST - strasznie sztywny.

> Pozostałe - jeśli chodzi o wygodę - wiele się między sobą nie różniły.

> Praktycznie najlepiej się czułem w Adrenaline CENTURION...

> We wtorek planuję zresztą przymierzać taki w kolorystyce biało/czarnej...

> Czarny był wystarczająco dopasowany, ale nie grał mi kolorystycznie...

> Biało/czarny będzie chyba OK.

> No i się waham - brać?

> Czy szukać dalej aż będzie coś lepszego?

> Wiem, że adrenaline to mało popularna marka, ma raczej tanie ciuchy - lansu nie będzie ale czy

> rzeczywiście jest różnica między tym, a np. alpinestars?

> Aha - dodam, że według mnie to ten adrenaline był "najsprytniejszy" - chociażby dzięki neoprenowym

> zakończeniom rękawków

Kwestia sztywności skóry na początku nie gra większej roli, bo nawet te najsztywniejsze i tak po niedługim czasie fajnie się ułożą i zmiękną. Natomiast co do różnic w skórach to mogą się różnić wieloma rzeczami, a najważniejsze to protektory. Ich ilość, jakość, umiejscowienie. I tak w RST modelu tracktech evo masz wszystkie standardowo ładowane w skóry protektory (nawet te na grzbiecie) już w cenie, są twarde, a nie jakieś z "papieru". W Alpinie musisz sobie grzbiet dokupić, zaś te najlepsze protektory są w modelach sportowych, najdroższych. Po prostu ze skórami jak ze wszystkim innym: jedna marka niżej pozycjonowana da więcej w niższej cenie niż ta z górnej półki. Alpina, Dainise to górna półka i droga.

Poza tym nie każdej marki skóra będzie ci leżała tak jak należy. Po prostu firmy mają różne kroje. Kombi musi zaś leżeć idealnie. Protektory muszą być mocno posadowione na swoich miejscach. Inaczej w razie czego nie spełnią swego zadania. Zsuną się.

Napisano

Mam kurtkę Adrenaline devil, skórzaną.

Złego słowa nie powiem. Przejechała ze mną ok 12 tyś km.

Z uwagi na wywietrzniki, nawiewniki jest bardzo uniwersalna.

Przeżyła też szlif - turlanie się - z ok 50/60 km/h po asfalcie.

Ja też. Brak złamań - tylko stłuczenia.

A poleciałem lewym barkiem do Matki Ziemi.

Szwy wytrzymały.

Mam tez spodnie Alpinastars Track.

Różnice pomiędzy dwoma produktami są na poziomie miękkości skóry (alpina miększa), pewnie w protektorach i na pewno w wykończeniu garbarskim skóry (adrenaline w miejscu kontaktu z rękawicami i plecakiem "wyciera się, traci połysk")

Jak cię nie przeraża fakt, że ktoś przedtem pierdział w kombik to wal do tego gościa - 2 fanty już tam kupiłem ok.gif polecam ok.gif

http://allegro.pl/Shop.php/Show?id=29024559

Podpowiedź z alpiny - mam wzrostu 173 i pas 88/90 cm

rozmiar spodni dla mnie 48 - jest idealnie dopasowany.

Kurtkę rormiar 50 mam lekko luźną.

Edit - z innych tanich marek mogę jeszczę Cie nakierować na TSCHUL'a

Znam paru, co w tym lata, i sobie chwalą.

Edit 2 - kupując skórę raczej możesz zapomnieć o lataniu w deszczu, chociaż ostatnio wracając z roboty jechałem w duży "gruby" deszcz.

W/w moje ciuchy wytrzymały elegancko 20 minut.

Nie byłem przemoczony - ba, góra zupełnie sucha, spodnie popuściły na kroku bo tam mam wstawkę neoprenu.

Napisano

Przy samym przymierzaniu widać sporą różnicę w jakości, choćby w pracy zamka błyskawicznego spinającego górę z dołem.

Napisano

Nie bardzo kumam o co chodzi.

Masz texty a rozgladasz sie za skora ?

Kwestia osobistych upodoban u preferencji.

Texty sa bardziej na dni chlodne, skora na cieplejsze - niemylic z upalami. Texty z mash sa dobre na upaly, a jednoczesnie perforowana skora rowniez sie nadaje.

Na predkosci max skora bedzie lepsza, mniej telepie na wietrze.

Troche wiecej konkretow by sie przydalo.

wink.gif

Napisano
  • Autor

Mam dwa komplety tekstylne:

1. Uniwersalny - z 2 warstwami do wypięcia (i tak nie nadaje się na upalne dni).

2. "Siatexa" + jeansy moto - na upały.

Ale dodatkowo chcę skórkę - bo tak zlosnik.gif

Przymierzałem Alpinestars, RTS, IXON, Adrenaline.

Zastanawiam się jeszcze czy nie rozdzielić sobie zakupu - kurtka jako pierwsza, spodnie później.

Napisano
  • Autor

Pooglądam.

Z dopasowaniem mam trochę problem.

Jeśli góra jest OK to spodnie mi strasznie wiszą.

Mam 182 wzrostu - rozmiar 50/52.

Tylko, że jestem chłop śląski - znaczy się w dupie/nogach wąski zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Spodnie wiszą jakbym był z tych "luźnogaciastych" grinser006.gif

Napisano

> Pooglądam.

> Z dopasowaniem mam trochę problem.

> Jeśli góra jest OK to spodnie mi strasznie wiszą.

> Mam 182 wzrostu - rozmiar 50/52.

> Tylko, że jestem chłop śląski - znaczy się w dupie/nogach wąski Spodnie wiszą jakbym był z tych

> "luźnogaciastych"

Proponowal bym wiec Kombi firmy w ktorej mozna kupic osobno kurtke i osobno spodnie tego samego modelu.

wink.gif

Napisano

> Pooglądam.

> Z dopasowaniem mam trochę problem.

> Jeśli góra jest OK to spodnie mi strasznie wiszą.

> Mam 182 wzrostu - rozmiar 50/52.

> Tylko, że jestem chłop śląski - znaczy się w dupie/nogach wąski Spodnie wiszą jakbym był z tych

> "luźnogaciastych"

To ponownie spojrzyj na RST. Po pierwsze to to naprawdę nieźle uszyte ciuchy, po drugie dobra relacja jakości do ceny, po trzecie i najważniejsze: możesz dobrać spodnie i kurtkę w różnych rozmiarach. Ja kupiłem RST trakctech Evo (może więc nie jestem obiektywny) właśnie w ten sposób. Poza tym skusił mnie komplet protektorów. Np. w Alpinie trza dokupować protektor grzbietowy, bo w standardzie ni ma. Poza tym to porównywalny kombiak Alpiny kosztuje ok. 1000 zł więcej. Dla mnie nie jeżdżącego po torze, ale dla przyjemności to jednak spora różnica.

Napisano

> To ponownie spojrzyj na RST. Po pierwsze to to naprawdę nieźle uszyte ciuchy, po drugie dobra

> relacja jakości do ceny, po trzecie i najważniejsze: możesz dobrać spodnie i kurtkę w różnych

> rozmiarach.

Dokładnie jest tak jak napisałeś . old.gif

Ja mam spodnie tractech a kurtkę stunt , dlaczego tak ? bo w kurtce z garbem czułem się nieswojo , tu zaś mam wkładkę wewnątrz , wszystko pasuję idealnie ,spięcie spodni z kurtką jest identyczne .

Co do sztywności to myślę że powinno być właśnie tak jak jest RST , mogłem kupić coś droższego miękkiego , ale czyż nie po to są wkładki usztywniające aby lepiej nas chronić ? a tu jest dodatkowo sztywniej na całej powierzchni skórzanej .

Napisano

> Dokładnie jest tak jak napisałeś .

> Ja mam spodnie tractech a kurtkę stunt , dlaczego tak ? bo w kurtce z garbem czułem się nieswojo ,

> tu zaś mam wkładkę wewnątrz , wszystko pasuję idealnie ,spięcie spodni z kurtką jest

> identyczne .

> Co do sztywności to myślę że powinno być właśnie tak jak jest RST , mogłem kupić coś droższego

> miękkiego , ale czyż nie po to są wkładki usztywniające aby lepiej nas chronić ? a tu jest

> dodatkowo sztywniej na całej powierzchni skórzanej .

smile.gif A mnie właśnie ten garbik jakoś podpasował, jest mniejszy niż u innych producentów i mnie gra. Właśnie przy RST można połączyć jeszcze różne rozmiary różnych modeli spodni i kurtek. Pełna dowolność - super wygoda.

Dla pfikuśnego tak BTH

http://www.scigacz.pl/Nowe,rewelacyjne,ceny,odziezy,motocyklowej,Course,23142.html?utm_source=scigacz.pl&utm_medium=traffic-scigacz&utm_campaign=scigacz&utm_content=03167a_XLmoto_art_spons_20140421_Nowe_rewelacyjne_ceny_odziezy_motocyklowej_Course_publikacja

Może warto się zainteresować, choć marki nie znam.

Napisano

Potwierdzam, dodatkowo naleźy dodać,że kurtki rst są dłuższe i można ich używać osobno np. do jeansów.

Evotech był jednym z kombiaków, który bardzo mocno brałem pod uwagę.

Napisano

> Potwierdzam, dodatkowo naleźy dodać,że kurtki rst są dłuższe i można ich używać osobno np. do

> jeansów.

> Evotech był jednym z kombiaków, który bardzo mocno brałem pod uwagę.

Co do długości kurtek to się zgadza, są dłuższe. Ja najpierw mierzyłem RST Blade, ale jak przymierzyłem EVO to okazało się, że na moją szczupłą sylwetkę ten model leży idealnie)

Napisano

Witam.

A byłeś w "Będzimu" ??

Na "nerce" w górę, w stronę zamku, za szczytem 100m po lewej stronie jest sklep, gdzie mają ogromny wybór plus zaprzyjaźnionego "krawca (zamki)".

Brałem od nich buty, strój dla mulher.gif

Przez 1,5h przymierzała różne warianty sciana.gif

Napisano

> Witam.

> A byłeś w "Będzimu" ??

> Na "nerce" w górę, w stronę zamku, za szczytem 100m po lewej stronie jest sklep, gdzie mają ogromny

> wybór plus zaprzyjaźnionego "krawca (zamki)".

> Brałem od nich buty, strój dla

> Przez 1,5h przymierzała różne warianty

Byś podał jakieś dokładniejsze namiary dla mniej wtajemniczonych...

Napisano

Dodaj różnice w rozmiarówce. Adrenaline są krojone na brzuchatych Pakoli.

Napisano
  • Autor

> Dodaj różnice w rozmiarówce. Adrenaline są krojone na brzuchatych Pakoli.

Właśnie nie ten model, który przymierzałem ok.gif

Brzuchaty to ja raczej nie jestem oink.gif

Napisano

> Byś podał jakieś dokładniejsze namiary dla mniej wtajemniczonych...

Proszę -> KLIK

Napisano
  • Autor

No to kupiłem... Adrenaline blush.gif

Nie - na złość.

Nie - bo mam gdzieś Wasze uwagi.

Jeśli ktoś będzie zainteresowany - chętnie napiszę co i jak.

Ogólnie - jakość tego kombinezonu zaskoczyła bardzo pozytywnie kilka osób.

Jeśli rozsypie się po 2 latach (czyli po gwarancji) - to i tak kosztował 1/3 albo i 1/4 ceny "firmówki"...

Do kompletu wziąłem sobie pas nerkowy - jakby mi się zachciało jeździć w kurtce i jeansach zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> No to kupiłem... Adrenaline

pokaz zdjecie zlosnik.gif

Napisano

> Nie ma za bardzo na necie.

> Ale taki jak na tych aukcjach:

> http://allegro.pl/kombinezon-skorzany-adrenaline-centurion-l-i4152813002.html

> http://allegro.pl/2014-adrenaline-centurion-skora-lodz-sklep-raty-i4161961730.html

> W sumie to nawet na żywo lepiej wygląda

w tym poziomie cenowym to bym wolal tschula poszukac

Napisano

Ważne,że jest dobry (czyt.bezpieczny) ciuch na moto, zobaczysz od razu,że będziesz czuł się dużo pewniej w czasie jazdy mając go na sobie!

Co do jakości to się okaże, też nie robisz jakiś kosmicznych przebiegów w roku,więc kilka lat powinien być spokój.

Napisano
  • Autor

> Ważne,że jest dobry (czyt.bezpieczny) ciuch na moto, zobaczysz od razu,że będziesz czuł się dużo

> pewniej w czasie jazdy mając go na sobie!

Waham się tylko co ze slajderami zlosnik.gif

Brać już szlifowane z allegro? biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

Nie będą mi pasować do kwadratowych opon grinser006.gif

> Co do jakości to się okaże, też nie robisz jakiś kosmicznych przebiegów w roku,więc kilka lat

> powinien być spokój.

Tym bardziej, że mam teraz 3 zestawy ciuchów biglaugh.gif

Na 3 wyjazdy w roku - w sam raz zlosnik.gif

Napisano

To tak jak ja, ale ze skóry zrezygnuję tylko w upały na rzecz motojeansów i perforowanej kurtki.

Co do kombinezonów Tschula to dla mnie ich wygląd jest dyskwalifikujący, wyglądają jak wyciągnięte psu z gardła.

Napisano
  • Autor

Pierwsze testy - bardzo pozytywne wrażenia smile.gif

Myślałem, że będzie dużo bardziej niewygodnie - a tu spoko zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

No i % oglądających się mulher.gif wzrósł! A jak wiadomo - to jest najistotniejsze! skromny.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

Pojeździsz, porozciąga się - będzie jeszcze wygodniejszy. ok.gif

Jak nie ma trzydziestu stopni - dla mnie tylko skóra. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jak nie ma trzydziestu stopni - dla mnie tylko skóra.

A jak w temperaturach ~10 stopni?

Kalesony pod spód czy jak? zlosnik.gif

Napisano

Zależy czy masz perforację!?

Napisano

Ja stary dziad jestem, więc w kalesonach do 15C jeżdżę.

Dopiero powyżej zakładam bieliznę termoaktywną ok.gif

Skóra "zimna" jest tongue.gif

Napisano

Dzisiaj przy 23 stopniach gotowałem się na postoju, w czasie jazdy było ok.

Muszę kupić bieliznę termoaktywną (kalesony wink.gif), bo pocenie się w "skórę" (nogi) nie jest przyjemne.

A tak to wygląda:

86715583636666091327.jpg

Spoko, slidery pojadę gumówką, jak będę gumę szlifował wpysk.gif

Napisano
  • Autor

> Zależy czy masz perforację!?

Tak - szczególnie w spodniach zlosnik.gif

Na uda mi wieje zlosnik.gif

Napisano

Właśnie nogi mi się dzisiaj najbardziej pociły i dlatego muszę kupić kalesony brubeck cooler, żeby nie było obcierki o skórę.

Napisano
  • Autor

Jeszcze czekam na nieco wyższe temperatury - nie miałem okazji się jeszcze spocić zlosnik.gif

Za to dzisiaj udało mi się nieco zmoknąć sick.gif

Co za porąbana pogoda - pół km deszczu, potem sucha droga, kawałek dalej jezdnia pływała...

Brakuje mi trochę kieszeni w kombiaku zlosnik.gif Chyba saszetkę na udo będzie trzeba kupić zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Co do kombinezonów Tschula to dla mnie ich wygląd jest dyskwalifikujący, wyglądają jak wyciągnięte

> psu z gardła.

Sie nie wypowiem, mam tylko rekawiczki, przeszly szlifa, Maja 12 lat i Maja sie naprawde dobrze. Zaden ze szwow nie puscil,

wink.gif

Napisano

> A jak w temperaturach ~10 stopni?

> Kalesony pod spód czy jak?

Bielizna termofunkcyjna ocieplajaca lub z windstoperem

wink.gif

Napisano

> Muszę kupić bieliznę termoaktywną (kalesony ), bo pocenie się w "skórę" (nogi) nie jest przyjemne.

Czego Was tam na tych kursach teori ucza ? O takich rzeczach nie mowia ? no normalnie smiech na sali.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Czego Was tam na tych kursach teori ucza ? O takich rzeczach nie mowia ? no normalnie smiech na

> sali.

Myślisz, że cokolwiek o ciuchach mówią? blush.gifblush.gifblush.gifblush.gif

Chyba żartujesz!?

Tzn. sorrrrry - mówią.

Na egzaminie wymagana jest kurtka z długim rękawem, rękawiczki i sznurowane buty - kask dostaniecie smile.gif

Tyle smile.gif

Napisano

> Myślisz, że cokolwiek o ciuchach mówią?

> Chyba żartujesz!?

He, he, a potem czytam na Forum nauki jazdy jaki to poziom wyszkolenia w PL jest rotfl.gifzlosnik2.gifbiglaugh.gif

Wiem jak szkola, tyle, ze nie trawie jak jakies nadete bufony probuja mi kit wcisnac biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Czego Was tam na tych kursach teori ucza ? O takich rzeczach nie mowia ? no normalnie smiech na

> sali.

A kto powiedział, że to nie jest oczywiste? Po prostu nie było jeszcze okazji odczuć dyskomfortu jazdy w skórzanym kombiaku w ciepły dzień i przez to zakup kompletu bielizny był odkładany w czasie.

Napisano

Kumpel teraz chodzi na kurs. Dostal na maila książkę "motocyklista doskonały" i to jest cala pomoc dydaktyczna facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Kumpel teraz chodzi na kurs. Dostal na maila książkę "motocyklista doskonały" i to jest cala pomoc

> dydaktyczna

Zwlaszcza, ze ta ksiazke mozna sobie w buty wsadzic, chyba wlasna napisze biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Zwlaszcza, ze ta ksiazke mozna sobie w buty wsadzic, chyba wlasna napisze

Dawaj, obiecuję, że kupię i przeczytam od deski do deski! 20.GIF

Napisano

> Zwlaszcza, ze ta ksiazke mozna sobie w buty wsadzic, chyba wlasna napisze

A co w niej jest nie tak niewiem.gif

Na początek, prosto napisana, przyjemnie się czyta, w sam raz na wieczór ok.gif