Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cinquecento 700 - dławienie

Featured Replies

Napisano

Witam

Od niespełna roku jestem szczęśliwym posiadaczem 19-letniego FC 700. Do tej pory spisywał się wyśmienicie, ale jakieś 2-3 m-cy temu, pojawił się problem z dławieniem silnika. Postanowiłem spytać Was o poradę, no bo kto może wiedzieć (kiedy mechanik nie wie) jak nie miłośnicy Cinquecento, co może być przyczyną tego problemu.

PROBLEM:

Po wciśnięciu pedału gazu, silnik najpierw się dławi, a dopiero potem "wchodzi" na obroty. Im mocniejsze naciśnięcie gazu, tym mocniejsze zdławienie (nie gaśnie). Zdarza się przy mało rozgrzanym silniku (na ssaniu), że bez delikatnego przegazowywania, obroty silnika spadają, aż silnik gaśnie - zalanie?

Spalanie raczej nie wzrosło, problem o tyle uciążliwy, że bardzo negatywnie wpływa na komfort jazdy. Bardzo szarpie - przy zmianie biegów szczególnie.

Zmieniłem niedawno filtr paliwa i filtr powietrza. Niemal równolegle z pojawieniem się problemu, zauważyłem, że w okolicy gaźnika zaczął się delikatnie "pocić".

Jakieś sugestie? Pozdrawiam

Napisano

witay

sprawdź podciśnienia według mnie dostaje "lewe' powietrze

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Gaźnik: zdaje się, że FOS 30 S2HX, dla pewności załączam fotkę - widać też jak się cosik poci.

Jeśli chodzi o sprawdzenie podciśnienia, to ja nie mam narzędzi i "know how". Może to zrobić machanik, który proponował rozebranie i przeczyszczenie urządzenia.

Jeżeli łapie powietrze, to co wtedy?

post-160084-14352523971941_thumb.jpg

Napisano

posprawdzaj wszystkie przewody czy są całe- ja miałem podobnie i był walnięty jeden przewód i jeździć się nie dało

Napisano
  • Autor

> posprawdzaj wszystkie przewody czy są całe- ja miałem podobnie i był walnięty jeden przewód i

> jeździć się nie dało

Właśnie jeździć się da, tylko jeździ się źle. Objaw z dostawaniem się powietrza nie wydaje mi się zasadny, gdyż zjawisko miało by miejsce cały czas (na każdym etapie wciskania pedału gazu), a mi chodzi o sam moment wciśnięcia gazu od zera. W innym wypadku działa normalnie.

Co sądzicie o "przeczyszczeniu" gaźnika?

Napisano

A kable WN kiedy wymieniane? Ja miałem w 899 podobnie. Gwałtowne wciśnięcie gazu, szczególnie od wolnych obrotów dławiło.

Napisano
  • Autor

Kable mogły nie być wymienianie nigdy - albo raz (choć wątpię).

Dowiem się. Dzięki:)

Napisano

mozna tez sprawdzic dysze czy nie przytkane, pozatym mozesz sprawdzic i wyregulowac dysze od dawki paliwa.. z tylu za gaznikiem, jezeli to nie kable WN... dostep kijowy ale jak sie uda to krec w lewo