Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stawiamy domek na narzędzia

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Jutro przywiozą mi mały drewniany domek na narzędzia o wymiarach 2x2m, wys. 2,1m2; z podłogą. Jak szybko i tanio go postawić? Nie chciałbym żadnych wylewek, czy cuś... Może toto stać na kilku płytach chodnikowych, czy to za mało?

Napisano

> Witam wszystkich. Jutro przywiozą mi mały drewniany domek na narzędzia o wymiarach 2x2m, wys.

> 2,1m2; z podłogą. Jak szybko i tanio go postawić? Nie chciałbym żadnych wylewek, czy cuś...

> Może toto stać na kilku płytach chodnikowych, czy to za mało?

Stawiałem sporo większe na betonowych bloczkach fundamentowych. Stoją już kilkanaście lat.

Jedna rada - nie wkopuj płyt w ziemię, a daj podwójnie, żeby dół domku był powyżej ziemi, inaczej szybko zacznie gnić od wilgoci.

Napisano

> Witam wszystkich. Jutro przywiozą mi mały drewniany domek na narzędzia o wymiarach 2x2m, wys.

> 2,1m2; z podłogą. Jak szybko i tanio go postawić? Nie chciałbym żadnych wylewek, czy cuś...

Zależy co rozumiesz przez ułożenie kilku płyt chodnikowych... Warstwowo po kilka płyt czy pojedynczo na obwodzie domku? Tak jak napisał Lucjan - podłoga nie może stykać się w żadnym wypadku z glebą.

Napisano

> Zależy co rozumiesz przez ułożenie kilku płyt chodnikowych... Warstwowo po kilka płyt czy

> pojedynczo na obwodzie domku? Tak jak napisał Lucjan - podłoga nie może stykać się w żadnym

> wypadku z glebą.

Ja bym powiedział, że na pewno dolna belka i deski ścian. W jednej z szop zrobiłem drewnianą podłogę rzucając wprost na ziemię stare blaty z desek od rusztowań i o dziwo przez 10 lat nie gniją. Podnoszę na nich podnośnikiem traktor ważący 220 kg i nawet nie stękną.

Natomiast oczywiście jeżeli kolega ma fabryczną podłogę, to powinien pod nią zapewnić przepływ powietrza ok.gif

Napisano

Może lepiej bloczki betonowe (fundamentowe) daj w koło. Będziesz miał do czego przymocować ten domek.

Płyty chodnikowe daj wewnątrz pod podłogę, bo zwierzaki szybko zadomowią się w ziemi pod podłogą zlosnik.gif

Napisano

To zależy jakie ma punkty podparcia.. czy ma "nóżki" czy podpiera się go na całej powierzchni ścian itd.

Ja bym bloczki betonowe , na to kawałki papy, w ostateczności folii, co by nie ciągnęło wilgoci z gruntu. Nie jest drogie, a sprawdzone. Oczywiście wszystko solidnie ustawić i wypoziomować przed stawianiem domku.

Napisano

> Może lepiej bloczki betonowe (fundamentowe) daj w koło. Będziesz miał do czego przymocować ten

> domek.

Tego nie trzeba mocować. Opiera się na własnej masie.

Swoją szopkę ustawiłem na czterech kawałkach gruzu i 10 lat tak stała. Wytrzymała największe wichury.

Napisano
  • Autor

> Stawiałem sporo większe na betonowych bloczkach fundamentowych. Stoją już kilkanaście lat.

> Jedna rada - nie wkopuj płyt w ziemię, a daj podwójnie, żeby dół domku był powyżej ziemi, inaczej

> szybko zacznie gnić od wilgoci.

OK, postawię na bloczkach fundamentowych. Wystarczy ich użyć kilka (na rogi i środek, czy dookoła, tzn. jak fundament. Buda, jak pisałem niewielka, ok. 4m2.

Napisano

> OK, postawię na bloczkach fundamentowych. Wystarczy ich użyć kilka (na rogi i środek, czy dookoła,

> tzn. jak fundament. Buda, jak pisałem niewielka, ok. 4m2.

A jaką masz podstawę podłogi? Jeśli bez wzmocnienia - dałbym w sumie podparcie w 9 miejscach grinser006.gif

Napisano
  • Autor

No właśnie delikatne toto, pewnie trzeba będzie w 9 miejscach podstawić.

Napisano

> No właśnie delikatne toto, pewnie trzeba będzie w 9 miejscach podstawić.

Musi mieś jakieś słupy nośne. Tylko pod nimi dajesz bloczek. Stawianie go pod deską poszycia nie ma żadnego sensu.

Napisano

> Musi mieś jakieś słupy nośne. Tylko pod nimi dajesz bloczek. Stawianie go pod deską poszycia nie ma

> żadnego sensu.

Pytanie co z podłogą. Duża część domków "marketowych" ma tak cienką konstrukcję podłogi, że nadaje się tylko do umieszczania na płaskiej twardej powierzchni (np. płytkach betonowych). Inaczej podłoga nie wytrzyma ciężaru człowieka.

Kupiłem coś takiego trzy lata temu, jak zobaczyłem przekroje kantówek konstrukcyjnych i grubość "desek" pokrycia to przestałem się dziwić, dlaczego w sklepie ustawiony był na płaskim parkingu wink.gif

Napisano

> Musi mieś jakieś słupy nośne. Tylko pod nimi dajesz bloczek. Stawianie go pod deską poszycia nie ma

> żadnego sensu.

Raczej "belki" nośne grinser006.gif Ale tak, pod podłogą musi być wzmocnienie (jeśli nie ma - warto go zrobić) i właśnie pod nim wstawić bloczki.

Napisano

> Raczej "belki" nośne Ale tak, pod podłogą musi być wzmocnienie (jeśli nie ma - warto go zrobić) i

> właśnie pod nim wstawić bloczki.

jakiś tekst

Wiem, że teraz trudno spotkać drewniane słupy energetyczne ale to nie znaczy, że pionowa belka drewniana nie jest słupem.

Nie wiem po co sobie komplikować życie pisząc trzy słowa zamiast jednego?

Napisano

> Pytanie co z podłogą...

Obejrzeć konstrukcję. Mało prawdopodobne, że deski nie mają w ogóle konstrukcji nośnej.

Wtedy można dać dodatkowe bloczki na skrzyżowaniach belek.

Napisano

> Obejrzeć konstrukcję. Mało prawdopodobne, że deski nie mają w ogóle konstrukcji nośnej.

> Wtedy można dać dodatkowe bloczki na skrzyżowaniach belek.

U siebie zrobiłem kratownicę z grubszych kantówek, dopiero na tym postawiłem cały domek. Całość na kilku trylinkach. Oryginalne "legary" uginały się pod ciężarem 9-latki smile.gif

Napisano

> jakiś tekst

> Wiem, że teraz trudno spotkać drewniane słupy energetyczne ale to nie znaczy, że pionowa belka

> drewniana nie jest słupem.

> Nie wiem po co sobie komplikować życie pisząc trzy słowa zamiast jednego?

To zależy od konstrukcji grinser006.gif "Słup pionowy" może stać bezpośrednio na bloczku chyba o to Ci chodzi), albo opierać się na "belkach poziomych", które stanowią główny element nośny konstrukcji (o co z kolei mnie chodzi). Taka dywagacja grinser006.gif

Napisano

> OK, postawię na bloczkach fundamentowych. Wystarczy ich użyć kilka (na rogi i środek, czy dookoła,

> tzn. jak fundament. Buda, jak pisałem niewielka, ok. 4m2.

Dałbym pełny obwód bloczków pod domek, nie będzie Ci pod niego wwiewało śmieci, a i podparcie będzie solidniejsze, mniej z czasem będzie osiadał.

Nie zapomnij jeszcze albo góry bloczków pociągnąć "smołą" albo podłożyć na nich pod belkę drewnianą domku papy, ale tak, żeby w niej nie stała potem woda.

Co do podłogi - jeżeli masz solidną konstrukcję na legarach, to zostaje w powietrzu (tak mam u siebie i można po tym skakać, a się nie ugnie. Jeżeli masz konstrukcję rachityczną, podeprzyj ją w kilku miejscach w obrysie domku nawet punktowo, ale też nie zapomnij o izolacji przeciwwilgociowej.