Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Likwidacja szkody z AC z regresem z OC zarządcy drogi ?

Featured Replies

Napisano

Przerabiał już ktoś taki manewr ?

Dziś uwaliłem na solidnej wyrwie koło, zawiechę i chyba przegub...

Auto lawetą do ASO, papiery podpisane.

Mam jeszcze zgłaszać szkodę w ZDiT-cie ? Czy zajmie się tym moje TU ?

Napisano

> Przerabiał już ktoś taki manewr ?

> Dziś uwaliłem na solidnej wyrwie koło, zawiechę i chyba przegub...

> Auto lawetą do ASO, papiery podpisane.

> Mam jeszcze zgłaszać szkodę w ZDiT-cie ? Czy zajmie się tym moje TU ?

Była policja na miejscu?

Notatka z miejsca zdarzenia plus kilka zdjęć z uszkodzonym fragmentem jezdni,uszkodzeniami pojazdu,oraz brakiem oznakowania drogi typu ostrzeżenia o uszkodzeniu nawierzchni,ograniczenia prędkości itp są w tej sytuacji mocnym argumentem.

Uszkodziłem aluminiową felgę wraz z oponą.

Naprawa za gotówkę,zwrot na podstawie faktur od ubezpieczyciela zarządcy drogi.

Napisano

> Przerabiał już ktoś taki manewr ?

> Dziś uwaliłem na solidnej wyrwie koło, zawiechę i chyba przegub...

> Auto lawetą do ASO, papiery podpisane.

> Mam jeszcze zgłaszać szkodę w ZDiT-cie ? Czy zajmie się tym moje TU ?

Przechodziłem.

Uszkodziłem miske ,felge alu oponęna potężnej dziurze.

Pod sklepem stwierdziłem wyciek oleju

Wezwałem policje oraz poinformowałem Warte w której miałem AC.Pzryjechał policja zrobiła notatkę ,dodakowo policjant sprawdził trzeźwość i wpisł do notatki.Oznajmil ,że lepiej jak jest ubezpieczyciel nie będzie sie czepiał.

Gośc z lawety z Warty porobił zdjęcja ,zawiózl samochód do warsztatu i oznajmił ,że jeszcze jedzie porobić zdjecia drogi.

Ja znalazłem zarządce drogi i podali mi nr polisy i w jakiej firmie maja ubezpieczenie.

Wysłałem pismo do Warty podając te informacje.

Naprawilem z AC ok 4000 pln .

Po jakimś czasie z Warty dostałem pismo o regresie na InterRisk.

Inter Risk uznał całą kwote za zasadną.

Podobnoe nie zawsze uznaja czałośc a jeżeli częć to szkoda wisi w GFU.

Cały minus taki ,że jeszcze chyba szkoda wisi na mnie w GFUi to po 3 latach.

Wysylałem pismo do Warty i mieli to ogarnąć. grinser006.gif

Napisano

Po Twojej stronie pozostaje ciężar dowodowy ... Policja, dokumentacja foto etc.

Później zgłaszasz szkodę "warunkowo" ze swojego AC i finito ok.gif ... zarządcy drogi nie musisz powiadamiać.

Napisano
  • Autor

> Po Twojej stronie pozostaje ciężar dowodowy ... Policja, dokumentacja foto etc.

> Później zgłaszasz szkodę "warunkowo" ze swojego AC i finito ... zarządcy drogi nie musisz

> powiadamiać.

Dobra, były oględziny, była wycena, fele mają zamawiać, natomiast jest problem z oponą.

Policzyli amortyzacje 38% za opone, model to Barum Bravuris 2 195/45/16 DOT rok 2013. ASO nie może dostać takiej opony do kompletu - oficjalnie już niedostępna, nawet na opony.com itp. pojedyńcze sztuki na allegro, jakby przez przypadek dostali to będzie różnica w bieżniku 8mm (nowa - prawa ) i 6mm (używana - lewa).

Jak to ugryźć ? ASO zaproponowało wymianę obu na Bravurisa 3 - miałbym dopłacić te 38% do każdej opony, wysłali pismo do TU, ale TU nie wyraziło zgody.

Geometria podobno nic nie wykazała, mimo, że przy oględzinach rzeczoznawca wyraźnie mi pokazał, że koło jest cofnięte. z prawej strony między koło a błotnik wsadził 3 palce, a z lewej 4 i jeszcze miejsce było. ASO podobno wrzuciło do geometrii koła zamienne i geo wyszła ok. Ciekawe ?

Co robić ?

Napisano

> Dobra, były oględziny, była wycena, fele mają zamawiać, natomiast jest problem z oponą.

> Policzyli amortyzacje 38% za opone, model to Barum Bravuris 2 195/45/16 DOT rok 2013. ASO nie może

> dostać takiej opony do kompletu - oficjalnie już niedostępna, nawet na opony.com itp.

> pojedyńcze sztuki na allegro, jakby przez przypadek dostali to będzie różnica w bieżniku 8mm

> (nowa - prawa ) i 6mm (używana - lewa).

> Jak to ugryźć ? ASO zaproponowało wymianę obu na Bravurisa 3 - miałbym dopłacić te 38% do każdej

> opony, wysłali pismo do TU, ale TU nie wyraziło zgody.

wysłać zapytanie do dystrybutora o oponę, skoro jest wycofana to odpowiedzą że się nie da.

Pisemko ''się nie da'' załączyć do FV za dwie nowe opony i TU musi płacić bo zgodnie z prawem musisz mieć opony tej samej rzeźby na osi.

> Geometria podobno nic nie wykazała, mimo, że przy oględzinach rzeczoznawca wyraźnie mi pokazał, że

> koło jest cofnięte. z prawej strony między koło a błotnik wsadził 3 palce, a z lewej 4 i

> jeszcze miejsce było. ASO podobno wrzuciło do geometrii koła zamienne i geo wyszła ok. Ciekawe

> ?

> Co robić ?

jak koło jest cofnięte to musi coś wyjść spineyes.gif

Napisano

Po skasowaniu jedej opony na wyjeździe (500 km od domu) TU oddało kasę za dwie nówki, ale to z 5 lat temu. Dostarczyłem fakturę i oświadczenie, że w sensownym terminie (do 3 dni roboczych) nie byłem w stanie nabyć identycznej opony i to wystarczyło.

Napisano
  • Autor

> wysłać zapytanie do dystrybutora o oponę, skoro jest wycofana to odpowiedzą że się nie da.

> Pisemko ''się nie da'' załączyć do FV za dwie nowe opony i TU musi płacić bo zgodnie z prawem

> musisz mieć opony tej samej rzeźby na osi.

Owu AC tego nie przewiduje. Naprawa jest z AC z regresem. Walić teraz do TU zarządcy drogi?

> jak koło jest cofnięte to musi coś wyjść

Podobno zawieszenie zyleta.

Napisano
  • Autor

> Po skasowaniu jedej opony na wyjeździe (500 km od domu) TU oddało kasę za dwie nówki, ale to z 5

> lat temu. Dostarczyłem fakturę i oświadczenie, że w sensownym terminie (do 3 dni roboczych)

> nie byłem w stanie nabyć identycznej opony i to wystarczyło.

Tylko ja to robię z AC z regresem

Napisano

> Owu AC tego nie przewiduje. Naprawa jest z AC z regresem. Walić teraz do TU zarządcy drogi?

pogadaj z TU bo de facto robisz na zasadach OC, tylko dla wygody i przyspieszenia korzystasz ze swojego AC.

Jeżeli się nie da to szczerze mówiąc nie wiem jak to ugryźć dalej, bo robią się dwa roszczenia do jednego zdarzenia dla TU zarządcy drogi.

Napisano
  • Autor

> pogadaj z TU bo de facto robisz na zasadach OC, tylko dla wygody i przyspieszenia korzystasz ze

> swojego AC.

> Jeżeli się nie da to szczerze mówiąc nie wiem jak to ugryźć dalej, bo robią się dwa roszczenia do

> jednego zdarzenia dla TU zarządcy drogi.

Dzwoniłem do allianz, i nie ma takiej opcji. Chyba rezygnuje z AC, zgłaszam szkodę z oc w interrisku. Wykładam kasę za felge, dwie nowe opony geometrie. Biorę fv i czekam na odszkodowanie.

A.nie wiesz jak z autem zastępczym w przypadku takim jest? Bo na razie mam auto z własnego assistance przytul.gifii