Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wiercenie otworów pod puszki

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję wywiercić 5 otworów na puszki 60 mm. Mam taką koronkę (tylko, że z SDS):

koronka-wiertnicza-z-widia-i-adapterem-65-mm-iwk-65-condor.jpg

tym się jedzie z udarem czy bez ?

Napisano

jeżeli końcówka jest diamentowa to raczej bez udaru

Napisano
  • Autor

> jeżeli końcówka jest diamentowa to raczej bez udaru

gdyby była diamentowa to sprawa jasna, ale to są węgliki spiekane - jak w wiertle udarowym.

Napisano

> Potrzebuję wywiercić 5 otworów na puszki 60 mm. Mam taką koronkę (tylko, że z SDS):

> tym się jedzie z udarem czy bez ?

W czym będziesz wiercił te otwory?

Napisano

> Potrzebuję wywiercić 5 otworów na puszki 60 mm. Mam taką koronkę (tylko, że z SDS):

Tylko z udarem, niezależnie od podłoża ( no chyba że regips) ok.gif

Napisano

zależy w czym

czasem wierciłem bez udaru i szło lekko , czasem udar i ledwo szło

a niby w betonie zawsze kręciłem

zresztą taż zależy jaki udar - pneumatyczny idzie lekko, machaniczny zazwyczaj ciężej

popróbuj i się przekonasz

Napisano
  • Autor

> W czym będziesz wiercił te otwory?

jakiś porotherm.

Napisano
  • Autor

> Tylko z udarem, niezależnie od podłoża ( no chyba że regips)

dzięki, w takim razie będę próbował. Dzisiaj próbowałem wiercić bez udaru, bo przy niedzieli nie chciałem hałasować i nic nie szło. Nie wiem czemu, ale ubzdurałem sobie, że tym się wierci bez udaru i nie szło. Tzn. jeden otwór jakoś tam poszedł, ale reszta jak zaklęte.

Napisano

> jakiś porotherm.

Jak ostra koronka to bez udaru. Mam podobną i na początku szło. Z czasem było słabo wiec włączyłem udar. Też idzie ale wiekszą rozwałke robi.

Po zabawie z udarem nie da się wykręcić wiertła prowadzącego - zakreciło się na amen.

Krawiec

Napisano
  • Autor

> Jak ostra koronka to bez udaru. Mam podobną i na początku szło. Z czasem było słabo wiec włączyłem

> udar. Też idzie ale wiekszą rozwałke robi.

> Po zabawie z udarem nie da się wykręcić wiertła prowadzącego - zakreciło się na amen.

> Krawiec

być może rzeczywiście się stępiło. Jutro po robocie jadę z udarem.

Napisano

podobno na wszystkich jest napisane ze bez, ale elektryk mi mowi, ze i tak wszyscy jade "z" bo nie zawsze dobrze idzie. Zeby i tak siadaja, w moim zelbetowym domu duzo takich koronek zjezdzili grinser006.gif.

Ja ostatnio probowalem zrobic taka za kilka zl z cienkich blaszek na moich oczach w ciagu kilku sek zeby sie zjechaly.

Napisano

> Ja ostatnio probowalem zrobic taka za kilka zl z cienkich blaszek na moich oczach w ciagu kilku sek

> zeby sie zjechaly.

Bo to jest otwornica do drewna grinser006.gif

Napisano

Ja jadę bez. znaczącej różnicy nie ma, bo i tak zęby tną.

jak jest tępa, to udar trochę pomaga, ale się powinno to ostrzyć co jakiś czas.

Napisano

> Jak ostra koronka to bez udaru. Mam podobną i na początku szło. Z czasem było słabo wiec włączyłem

> udar. Też idzie ale wiekszą rozwałke robi.

> Po zabawie z udarem nie da się wykręcić wiertła prowadzącego - zakreciło się na amen.

> Krawiec

To masz dobrze, mi się stale luzuje

Napisano

> Ja jadę bez. znaczącej różnicy nie ma, bo i tak zęby tną.

> jak jest tępa, to udar trochę pomaga, ale się powinno to ostrzyć co jakiś czas.

Ostrzyć? Ja mam moją już 8 lat, przez ten czas wywierciła kilka tys. otworów ( średnio 150-200 na domek przypada), pogubiła już 1/3 zębów, ale jak dobry udar ( ok. 3J) to idzie jak w maśle.

Ja nią nawet u siebie w domu robiłem przewierty przez fundament do wody czy kanalizacji , ale fakt - to jest Cimco które wówczas kosztowało kilka stówek

Napisano

> Tylko z udarem, niezależnie od podłoża ( no chyba że regips)

Jak jest np miękka/krucha ceramika, to udarem narobisz więcej szkody niż pożytku lizak.gif

Napisano

> Bo to jest otwornica do drewna

Tak wlasnie myslalem, ze chyba nie ta wzialem hehe.gif, a ze potrzebowalem jeden otwor to dala rade bo reszte poszlo juz mlotem

Napisano
  • Autor

> Ostrzyć? Ja mam moją już 8 lat, przez ten czas wywierciła kilka tys. otworów ( średnio 150-200 na

> domek przypada), pogubiła już 1/3 zębów, ale jak dobry udar ( ok. 3J) to idzie jak w maśle.

> Ja nią nawet u siebie w domu robiłem przewierty przez fundament do wody czy kanalizacji , ale fakt

> - to jest Cimco które wówczas kosztowało kilka stówek

zadziałałem z udarem, poszło jak diabli - chwila moment każdy otwór ok.gif