Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kat. CE - egzamin

Featured Replies

Napisano

Widzę że zmienił się samochód na kategorii CE w ośrodku.

Wcześniej była Scania z krótką naczepą:

zestaw_dg.jpg

Teraz jest TGL z przyczepą:

287720959-DSC_0011.jpg

Czym wg Was łatwiej się jeździ?

Wydaje mi się że teraz będzie łatwiej, szczególnie że ten TGL ma podobne wymiary jak Eurocargo którym jeżdzę. smile.gif

Trzeba w końcu zapisać się na egzamin. biglaugh.gif

post-81530-14352524165284_thumb.jpg

Napisano

> Widzę że zmienił się samochód na kategorii CE w ośrodku.

> Wcześniej była Scania z krótką naczepą:

> Teraz jest TGL z przyczepą:

> Czym wg Was łatwiej się jeździ?

> Wydaje mi się że teraz będzie łatwiej, szczególnie że ten TGL ma podobne wymiary jak Eurocargo

> którym jeżdzę.

> Trzeba w końcu zapisać się na egzamin.

Nie ma nic prostszego do manewrowania jak tandem z górnym zaczepem ok.gif Nie wiem czy cofałeś kiedyś z naczepą ale taki zestaw jest dość podchwytliwy przy prostowaniu. Naczepę masz równolegle do lini, zaczynasz odkręcać i powodujesz, że naczepa kręci jeszcze bardziej. A tandem skręca jak chcesz. Odległość zaczepu od tylnej osi ciągnika to ogromna zaleta podczas zakrętów na mieście i manewrowania.

Napisano
  • Autor

> Nie ma nic prostszego do manewrowania jak tandem z górnym zaczepem Nie wiem czy cofałeś kiedyś z

> naczepą ale taki zestaw jest dość podchwytliwy przy prostowaniu. Naczepę masz równolegle do

> lini, zaczynasz odkręcać i powodujesz, że naczepa kręci jeszcze bardziej. A tandem skręca jak

> chcesz. Odległość zaczepu od tylnej osi ciągnika to ogromna zaleta podczas zakrętów na mieście

> i manewrowania.

Tak też sądziłem, bo jakby nie było tandem łamie się mniej więcej w połowie i dlatego będzie lepiej się tym manewrowało.

Jutro idę się zapisać na egzamin, wezmę jeszcze jakieś godziny dodatkowe, i mam nadzieję że jakoś to pójdzie. ok.gif

Napisano

a to nie trzeba się zapisywać na kurs C+E , można mając C od razu zapisać się na egzamin ?

bo ja musiałem robić kurs i dopiero wtedy egzamin ce był , co prawda tylko praktyczny miałem , bo teorii się nie robi

Napisano
  • Autor

> a to nie trzeba się zapisywać na kurs C+E , można mając C od razu zapisać się na egzamin ?

> bo ja musiałem robić kurs i dopiero wtedy egzamin ce był , co prawda tylko praktyczny miałem , bo

> teorii się nie robi

Jasne że skończyłem kurs, ale to było półtora roku temu, później był wyjazd za granicę i tak się to przeciągnęło. blush.gif

Teraz widzę że zmienił się samochód i dlatego pytam.

Na codzień jeżdżę solówką i myślę że trochę łatwiej przez to będzie zdać.

Napisano

> Jasne że skończyłem kurs, ale to było półtora roku temu, później był wyjazd za granicę i tak się to

> przeciągnęło.

aaa ,OK

> Na codzień jeżdżę solówką i myślę że trochę łatwiej przez to będzie zdać.

na pewno ok.gif , ja także jeżdżę solówą , i na egz był taki man jak na foto , i nie miałem większych problemów ze zdaniem , zdawałem w marcu

Napisano

> Jasne że skończyłem kurs, ale to było półtora roku temu, później był wyjazd za granicę i tak się to

> przeciągnęło.

> Teraz widzę że zmienił się samochód i dlatego pytam.

> Na codzień jeżdżę solówką i myślę że trochę łatwiej przez to będzie zdać.

A to nie jest tak, że mamy pół roku po kursie na rozpoczęcie egzaminów? Obiło mnie się o uszy....

Napisano
  • Autor

> A to nie jest tak, że mamy pół roku po kursie na rozpoczęcie egzaminów? Obiło mnie się o uszy....

Nie wiem, ale na pierwszy nie mogłem iść, drugi miałem dokładnie rok temu i oblałem na parkowaniu tyłem. blush.gif

Napisano

> Nie wiem, ale na pierwszy nie mogłem iść, drugi miałem dokładnie rok temu i oblałem na parkowaniu

> tyłem.

zapisz się gdzieś na 1- 2 godz jazdy i poćwicz podczepianie przyczepy. masz na to 10 minet i nie wolno przechodzić między autem a przyczepą.

Napisano
  • Autor

> zapisz się gdzieś na 1- 2 godz jazdy i poćwicz podczepianie przyczepy. masz na to 10 minet i nie

> wolno przechodzić między autem a przyczepą.

Jak to nie wolno?

Ostatnio na egzaminie byłem równo rok temu, i normalnie mogłem wyjść z auta i obejrzeć co i jak. niewiem.gif

Napisano

> Jak to nie wolno?

> Ostatnio na egzaminie byłem równo rok temu, i normalnie mogłem wyjść z auta i obejrzeć co i jak.

czytaj ze zrozumieniem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> czytaj ze zrozumieniem

No co, wajcha do góry i później tylko trafić. zlosnik.gif

edit: aaa dopiero teraz zakumałem o co chodzi mlot.gifzlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

Wróciłem właśnie z jazd i stwierdzam że tandemem jeździ się zdecydowanie łatwiej.

Robiłem dziś tylko łuk i garaż tyłem. O ile to pierwsze z naczepą mi szło, o tyle z tym drugim miałem zawsze problem. Z tandemem idzie od strzału. Jutro 3h na mieście, jeszcze godzina placu w tygodniu i zobaczymy jak pójdzie na egzaminie.