Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zuyżycie energii w Ah/h - o co kaman?

Featured Replies

Napisano

Próbuję zrozumieć tę jednostke zuzycia energii. Konkretnie lodówka pobiera 1 Ah/h. Moze ktos to rozszyfrować bardziej zrozumiale?

Napisano

> Próbuję zrozumieć tę jednostke zuzycia energii. Konkretnie lodówka pobiera 1 Ah/h. Moze ktos to

> rozszyfrować bardziej zrozumiale?

Jak znasz napięcie, to chyba nie będzie problemu z przeliczeniem na Wh?

Jak na 230 V to 230V * 1Ah/h=230Wh/h

Napisano
  • Autor

Chwile,.. bo ja nie całkiem kumam. Zasilanie jest 12V. Dla mnie pisanie, że coś pobiera 1 Ah/h to znaczy, że coś pobiera 1 Amper przez godzine na godzine spineyes.gif Czyli ciegnie 1 Amper non-stop. Czy to przez godzine, czy przez 12 czy też 24 godziny. Ale pewnie źle to interpretuje smile.gif

A juz tak całkiem konkrtenie to chciałbym wiedzieć ile czasu pociagnie mi lodówka z aku 100Ah ( deep cycle ) do bezpiecznego rozladowania do 10,5V jeśli podane jest jej zuzycie 1Ah/h?

Napisano

> Czyli ciegnie 1 Amper non-stop.

Nie, tego nie wiadomo z tej jednostki. Może ciągnąć 1A non stop, może ciągnąć 2A przez 5 minut, potem 0A przez 5 minut i tak na zmianę. Czy wszelkie inne kombinacje które dadzą ŚREDNIO 1A na godzinę. Tak jak zużycie 1kWh/h nie oznacza, że urządzenie cały czas ciągnie 1kW.

> A juz tak całkiem konkrtenie to chciałbym wiedzieć ile czasu pociagnie mi lodówka z aku 100Ah (

> deep cycle ) do bezpiecznego rozladowania do 10,5V jeśli podane jest jej zuzycie 1Ah/h?

To teoretycznie proste. 100h. Tylko w przypadku lodówek to jest bardzo orientacyjne. Bo zależy od kilku czynników. Co innego, jak włożysz tam ciepłe piwo (które trzeba schłodzić) a co innego, jak wrzucisz mrożonki o temperaturze -20*. Co innego, jak lodówkę zostawisz w rozpalonym do 50* aucie, a co innego jak w chłodny dzień otoczenie będzie miało 10*.

Napisano
  • Autor

No nic mi nie rozjasniłeś wink.gif

Producent podając takie zuzycie uśrednia włożone ciepłe piwo i mrożonki. Więc ile to ciagnie pradu w.g. zuzycia energii podanej przez producenta?

Napisano

> Próbuję zrozumieć tę jednostke zuzycia energii. Konkretnie lodówka pobiera 1 Ah/h. Moze ktos to

lodówka pobiera 1 Ah/h, czyli 1A zlosnik.gif

Przypuszczam że powyższy zapis to to prostu informacja, że ten pobór prądu 1A jest uśredniony za okres jednej godziny. Taka informacja jest bardziej przydatna ponieważ lodówka pracuje w cyklach. Gdyby podano pobór prądu podczas cyklu chłodzenia, to użytkownik mógłby wysnuć błędne wnioski na temat całkowitego poboru energii.

Napisano

>Zasilanie jest 12V.

Tego nie napisałeś.

> Dla mnie pisanie, że coś pobiera 1 Ah/h to

> znaczy, że coś pobiera 1 Amper przez godzine na godzine

Wykorzystuje w ciągu godziny

> A juz tak całkiem konkrtenie to chciałbym wiedzieć ile czasu pociagnie mi lodówka z aku 100Ah

100 godzin

Napisano

1 Ah/h = 1A biglaugh.gif

Przy 1A i 230V masz jakieś 230W poboru mocy (bez uwzględniania współczynnika mocy. Czyli po godzinie zużyjesz 230Wh energii grinser006.gif

Współczynnik mocy będzie pewnie około 0,6, a płacisz za moc czynną czyli około 140W poboru mocy.

EDIT:

dobra, doczytałem, że to na 12V jest biglaugh.gif

Pomiń współczynnik mocy wink.gif

Napisano

> 1 Ah/h = 1A

To tak, jak powiesz, że w godzinę przejechałeś 60km. A mogłeś ani przez chwilę* nie jechać 60km/h bo pół godziny stałeś w kolejce do bramki na autostradzie a pół pomykałeś 120km/h.

A co do rzeczywistego zużycia, to tylko miernik. Wszelkie dane producenta to w warunkach laboratoryjnych przy określonej temperaturze otoczenia i wsadu. O ile w ogóle wynikają z pomiarów. Bo mogą też z pobożnych życzeń marketingowców albo teoretycznych wyliczeń.

*No dobra, ułamek sekundy w czasie przyspieszania.

Napisano

> To tak, jak powiesz, że w godzinę przejechałeś 60km. A mogłeś ani przez chwilę* nie jechać 60km/h

> bo pół godziny stałeś w kolejce do bramki na autostradzie a pół pomykałeś 120km/h.

Taki jest problem ze wszelkimi pomiarami przy t<>0 wink.gif

De facto jest to wartość średnia za dany okres czasu więc może taki zapis ma jakiś sens grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> lodówka pobiera 1 Ah/h, czyli 1A

To się wydaje banalnie oczywiste,.. aż absurdalnie oczywiste. Wystarczyło napisać - średni pobór prądu 1 A.

Producent podaje w miarę dokładnie pobór przy schłodzeniu do temp. 5 st. przy temp. zewnętrznej 25 st. oraz osobno przy temp. zew. 32 st.

>100 godzin

Właśnie w to nie wierze,.. ale bardzo bym chciał zlosnik.gif

Napisano

Czyli jezeli masz akumulator 45 Ah to możesz zasilac z niego urzadzenie przez 36 godzin...

Napisano

> 100 godzin

Ale do całkowitego rozładowania nowego akumulatora. A autorowi tematu chodziło o rozladowanie do max 10.5V, i to pewnie nie nowego akku wink.gif

Napisano

Autor takie zapisu miał zapewne na myśli, że w ciągu godziny z akumulatora ubędzie 1Ah. Może pochwal się co to za lodówka bo albo jest wręcz mikroskopijna, albo informacja jest kłamliwa. Mam dwie wysokiej klasy lodówki samochodowe, markowe, bardzo sprawne, jedna termoelektryczna, druga kompresorowa i żadna z nich nie może się poszczycić tak niskim poborem energii.

Napisano

Nie ma takiej jednostki, to jest wymysł marketingowcow. Ano czemu ? Ano temu, że się nie uważa na fizyce i jak napiszą, że pobór prądu to 1A to ludzie się pytają - a na ile starczy mi aku 50Ah ?

No to ktoś wymyślił, że Kowalskiemu jak się poda Ah/h, to zakuma, ile mu ubędzie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Może

> pochwal się co to za lodówka bo albo jest wręcz mikroskopijna, albo informacja jest kłamliwa.

> Mam dwie wysokiej klasy lodówki samochodowe, markowe, bardzo sprawne, jedna termoelektryczna,

> druga kompresorowa i żadna z nich nie może się poszczycić tak niskim poborem energii.

To wcale nie jest tak mało jak na lodówki, które przeglądałem. Te, które mnie interesowały wcześniej pobierały mniej. Dla tego próbuje rozszyfrować te zużycie energii. Tu proszę link do konkretnego modelu, którym się obecnie zainteresowałem http://www.waeco.com/pl/3614_3046.php

Napisano

> Średni pobór mocy: około 40 W

> A to daje jakieś 2,85A (średnio). Więc skąd te małe liczby przed Ah/h?

Pewnie stąd, że tamte małe liczby uwzględniają czas kiedy pobór mocy jest równy zero. Agregat nie cały czas pracuje, tak jak i nie cały czas lodówka jest w otoczeniu 32*C. Stąd to Ah/h.

W niektórych kalkulatorach samochodowych prędkość średnią możesz czytać z postojami, jak i bez, co daje dwie różne wartości - obie prawidłowe.

Napisano

> Pewnie stąd, że tamte małe liczby uwzględniają czas kiedy pobór mocy jest równy zero.

A średni pobór mocy jak jest liczony?

Napisano

> To wcale nie jest tak mało jak na lodówki, które przeglądałem. Te, które mnie interesowały

> wcześniej pobierały mniej. Dla tego próbuje rozszyfrować te zużycie energii. Tu proszę link do

> konkretnego modelu, którym się obecnie zainteresowałem http://www.waeco.com/pl/3614_3046.php

Tak się składa, że moje obie lodówki to Waeco. Może i w warunkach laboratoryjnych podana przez Ciebie tak weźmie ale dla siebie bierz pod uwagę podaną moc lodówki i załóż, że będzie pracowała pół na pół, tak mniej więcej pracuje mi kompresorowa by uzyskać wewnątrz kilka stopni powyżej zera. Weź pod uwagę, że te podane temperatury na zewnątrz urządzenia już troszkę mijają się z prawdą, bo wewnątrz samochodu możesz bardzo łatwo mieć dużo więcej niż 32'. Poza tym wkładasz do niej najczęściej produkty nieschłodzone, otwierasz co jakiś czas i wszystko to się składa na realną większą prądożerność

Napisano

> A średni pobór mocy jak jest liczony?

z czasu kiedy pracuje- rozruch i późniejsze fazy.

Napisano
  • Autor

Więc nadal szukam odpowiedzi ile czasu taka lodówka pociagnie mi na aku 100Ah ( nowy deep cycle ) zanim zabezpieczenie odłaczy ją przy 10,5V. Bus będzie stał przez 2-3 tyg. na greckiej plaży. Czyli gorąco,.. ale za to i słonecznie, a na dachu panel 100W. Około 17-18-tej panel przestanie już zasilać więc zacznie się pobór z aku. No i pytanie na jak długo starczy prądu? Poprzednio termoelektryczny badziew rozładowywał aku ( 72Ah ) ok. 21-szej. A w lodówce ze 20 stopni hehe.gif

Napisano

> Więc nadal szukam odpowiedzi ile czasu taka lodówka pociagnie mi na aku 100Ah ( nowy deep cycle )

> zanim zabezpieczenie odłaczy ją przy 10,5V. Bus będzie stał przez 2-3 tyg. na greckiej plaży.

> Czyli gorąco,.. ale za to i słonecznie, a na dachu panel 100W. Około 17-18-tej panel

> przestanie już zasilać więc zacznie się pobór z aku. No i pytanie na jak długo starczy prądu?

> Poprzednio termoelektryczny badziew rozładowywał aku ( 72Ah ) ok. 21-szej. A w lodówce ze 20

> stopni

Zmierz pobór prądu lodówki, gdy pracuje - wtedy będziesz mógł wyznaczyć wariant pesymistyczny, tzn lodówka chłodzi non-stop bez żadnych przerw.

Poza tym sprawność lodówki spada wraz ze wzrostem temperatury otoczenia i jak w tym busie będziesz miał 40 stopni, to może się okazać, że będzie ona pracowała non-stop, a wewnątrz niej będzie np. 25 stopni hehe.gif

Zrób sobie testy w domu przy zasilaniu z sieci 230V, jak lodówka ma taką możliwość i wtedy ocenisz, czy to co planujesz ma w ogóle szanse powodzenia.

Napisano
  • Autor

> Zrób sobie testy w domu przy zasilaniu z sieci 230V, jak lodówka ma taką możliwość i wtedy ocenisz,

> czy to co planujesz ma w ogóle szanse powodzenia.

Póki co nie mam co testować. od pewnych wyliczeń teoretycznych zależy własnie jaką lodówkę wybiorę. Czy taką co ma podane zuzycie energii 1,3Ah/h czy też może 0,7Ah/h. Oczywiście kosztem wielkości.

Napisano

> Więc nadal szukam odpowiedzi ile czasu taka lodówka pociagnie mi na aku 100Ah ( nowy deep cycle )

> zanim zabezpieczenie odłaczy ją przy 10,5V. Bus będzie stał przez 2-3 tyg. na greckiej plaży.

> Czyli gorąco,.. ale za to i słonecznie, a na dachu panel 100W. Około 17-18-tej panel

> przestanie już zasilać więc zacznie się pobór z aku. No i pytanie na jak długo starczy prądu?

> Poprzednio termoelektryczny badziew rozładowywał aku ( 72Ah ) ok. 21-szej. A w lodówce ze 20

> stopni

Zobacz sobie jak drastycznie wzrasta zapotrzebowanie na energię przy skoku z 20 na 32'. W takim busie stojącym na greckiej plaży oraz przy sprzęcie o możliwości zejścia do -2' obstawiam, że będzie chodziła bez przerwy a i tak mam wątpliwości ile będzie w środku. Załóż, że non stop będzie żarła te 3,5A i wylicz. Teoretycznie doba a praktycznie moja też ma odcięcie przy spadku napięcia i akumulator, który ma ze 40Ah może ją zasilać max 3 godziny.

Na temat obecności panela się nie chcę wypowiadać bo nie jestem w temacie. Jak ma 100W to znaczy, że tyle dostarczy prosto do akumulatora?

Napisano

> Póki co nie mam co testować. od pewnych wyliczeń teoretycznych zależy własnie jaką lodówkę wybiorę.

> Czy taką co ma podane zuzycie energii 1,3Ah/h czy też może 0,7Ah/h. Oczywiście kosztem

> wielkości.

Jeszcze pytanie- dlaczego się interesujesz akurat szufladą do zabudowy? Najlepiej byłoby wziąć przenośną i otwieraną od góry, wtedy mniej się przewietrzy przy otwarciu. No i im większa tym mniej podatna na zmiany temperatur przy rotacji produktów. Polecam też coś, co ma możliwość mrożenia, wtedy utrzymywanie + kilku stopni nie będzie dla niej takim obciążeniem i masz szanse na naprawdę chłodne produkty mimo upałów.

Napisano
  • Autor

> Jeszcze pytanie- dlaczego się interesujesz akurat szufladą do zabudowy?

Liczyłem, że uda mi się te szufladową wpasować do busa bo pojawiła się taka w bardzo atrakcyjnej cenie na allegro. 499,- i nawet kliknąłem "kup teraz". Tylko brak kontaktu z gościem i wystawił ją ponownie za 200,- zł. drożej smile.gif. Wiem, że do busa już mi nie podpasuje więc jak jej nie kupie to dramatu nie będzie, a jak kupie to sprzedam,.. nie dołoże. Inna sprawa, że żadna z tych otwieranych od góry mi nie podpasowała w 100%-ach. Albo za duże albo za małe albo coś innego..

Co do panelu na dachu - 100W czyli jest mi w stanie dać ok. 8A przy dobrym słońcu ( a tam jest dobre ). Wystarczało, żeby za dnia naładować rozładowany aku i zasilać lodówke.

Napisano

> stopni

Witam,

jako, że mamy w swojej ofercie lodówki WAECO zainteresował mnie ten temat. Z góry przepraszam za ilość tekstu wink.gif

Lodówka Waeco CD-30 w parametrach ma napisane średni pobór mocy 40W, a zużycie energii na poziome 0,67A przy 20*C lub 1,33Ah przy 32 stopniach. Na pierwszy rzut oka wydaje się to nielogiczne (40W/12V= 3,33A) ale...

W instrukcji lodówki jest napisane, że średni czas pracy sprężarki lodówki przy 20*C na zewnątrz to 20%. Czyli można przyjąć, że pracująca sprężarka pobiera 40W = 3,33A (3,33Ah jeśli pracuje non stop przez 1godzinę), ale przy temperaturze 20 stopni, pracuje średnio przez 12minut (20% z godziny) czyli parametr podany przez producenta 0,67Ah (20% z 3,33Ah) jest prawdziwy dla 12V i 20 stopni temp zewn.

Idąc tą ścieżką:

załóżmy, że temperatura która będzie pracować przy temp. 32*C

producent deklaruje, że dla takiej temperatury sprężarka pracuje 40% czasu, więc lodówka zużyje średnio 40%*3,33Ah=1,33Ah, czyli twój akumulator 100Ah wystarczy na 75h... ale to teoria...

praktyka mówi, że jeśli nie będziesz pilnować :

-Parownika (aby nie był oblodzony)

-Czystości Kondensatora lodówki

-A co najważniejsze, aby temperatura nie przekraczała zbytnio 32*C wokół kondensatora (otoczenie kondensatora zawsze ma tendencję do nagrzewania się dlatego niezbędna jest cyrkulacja powietrza)

co więcej lodówka ma zabezpieczenie przed rozładowaniem akumulatora (automatycznie wyłącza lodówkę przy napięciu 10,4V, a włącza się dopiero przy 11,7V)

Pamiętaj o porządnym podłączeniu elektryki.

W skrócie:

Nawet przy założeniu, że sprężarka lodówki będzie pracować non-stop (zdecydowanie odradzam, bo to będzie oznaczać, że są złe warunki pracy i że jest przeciążana) nigdy nie zużyje więcej niż 3,33Ah/h, czyli w ciągu doby 80Ah.

Znawcą paneli słonecznych nie jestem, ale zgaduje, że 100W to max ile dostarczają, ale żeby dostarczyć 80Ah musi pracować z maksymalną wydajnością przez prawie 10h.

Wnioski:

jak zadbasz o to, aby temperatura wokół parownika nie przekraczała 32*C (może troche więcej) to wtedy sprężarka będzie pracować 40% czasem 50%, więc zużyjesz ok 35-40Ah, a tyle panele słoneczne powinny dostarczyć w ciągu 4-5h słonecznej pogody

Pamiętaj o innych odbiornikach prądu, które mogą BARDZO mocno zaburzyć bilans energii w twoim busie

Moim zdaniem jesteś na granicy bilansu energetycznego w busie i jak nie zwrócisz uwagi na detale, to ta lodówka również będzie mieć problem ze spełnieniem swojej

Mam nadzieję, że nigdzie się pomyliłem wink.gif

Pozdrawiam

Kamil Kowieski

Napisano
  • Autor

Dzięki za obszerną wypowiedź. Ta lodówka jest dla mnie nieco za duża. Zainteresowałęm się nią bo ktoś wystawił ją w bardzo atrakcyjnej cenie. Chyba najodpowiedniejsza dla mnie to cdf25. Tylko nie mogę trafić używanej ( popularniejsze są cdf35 ), a nowe trochę kosztują. No chyba, że jakiś extra rabacik dla forumowiczów smile.gif. Na 1 czy 2 wyjazdy w roku to jednak droga zabawka . W każdym razie cdf25 zużywa chyba 1/2 tego co ta CD30 więc może system solarno-akumulatorowy busa podoła. Innych odbiorników oprócz oświetlenie led i ładowarek do telefonów nie będzie. Hmmm,.. no w sumie jednak będzie,.. wieczorami syn będzie ciągał kolumnę do grania muzyki na plaży, a w dzień będzie ją ładował. Akumulator, który kupiłem do kolumny to żel14Ah. Prąd ladowania ok. 2A.

Napisano

> Dzięki za obszerną wypowiedź. Ta lodówka jest dla mnie nieco za duża. Zainteresowałęm się nią bo

> ktoś wystawił ją w bardzo atrakcyjnej cenie. Chyba najodpowiedniejsza dla mnie to cdf25. Tylko

> nie mogę trafić używanej ( popularniejsze są cdf35 ), a nowe trochę kosztują. No chyba, że

> jakiś extra rabacik dla forumowiczów . Na 1 czy 2 wyjazdy w roku to jednak droga zabawka . W

> każdym razie cdf25 zużywa chyba 1/2 tego co ta CD30 więc może system solarno-akumulatorowy

> busa podoła. Innych odbiorników oprócz oświetlenie led i ładowarek do telefonów nie będzie.

> Hmmm,.. no w sumie jednak będzie,.. wieczorami syn będzie ciągał kolumnę do grania muzyki na

> plaży, a w dzień będzie ją ładował. Akumulator, który kupiłem do kolumny to żel14Ah. Prąd

> ladowania ok. 2A.

Trudna sprawa...

Wspominałeś wcześniej, że miałeś starą lodówkę termoelektryczną która wytrzymywała tylko do godziny 21, co jest nieco zastanawiające.

Dla przykładu lodówka termoelektryczna Waeco TC-35 ma pobór mocy 46W przy 12V czyli pracując nonstop zużywa niecałe 4Ah/h - zgaduje, że twoja stara lodówka termoelektryczna miała podobne parametry - więc jeżeli lodówka rozładowywała akumulator tak szybko, to moim zdaniem:

1. albo to jakaś strasznie chińska ta lodówka i zużywa ogromne ilości prądu - mało prawdopodobne

2. teoretyczna pojemność akumulatora nie pokrywa się z rzeczywistą

3. Masz większe zużycie prądu niż Ci się wydaje

4. Solary już teraz nie ładują akumulatora na maksimum

Obstawiam opcja 4 wink.gif w ciągu całej doby pracująca lodówka zużyje 4A x 24h = 96Ah a panele w ciągu 10h pracy z maksymalną wydajnością dają ok 83Ah (moim zdaniem bardzo optymistyczne założenie - tyle w Grecji może wyprodukuje w ciągu całego dnia - rożne kąty padanie promieni słonecznych itp). czyli moim zdaniem już teraz widać, że brakuje prądu, nawet gdy pominiemy wszystkie inne urządzenia.

Realnie od świtu do nocy ( 6 - 22 ) naładujesz ok 80Ah a w tym samym czasie lodówka zje 16h x 4Ah = 64Ah, zostaje ok 16Ah. czyli 4 godziny pracy lodówki bez ładowania..

Oczywiście są to szacunki, bo trudno dokładnie oszacować ile prądu panele oddadzą do akumulatora, ale powyższe wyliczenia wydają mi się wiarygodne...

Oczywiście lodówka sprężarkowa zużyje sporo mniej energii,bo sprężarka będzie pracować mniej więcej przez połowę czasu aby osiągnąć zadaną temperaturę, natomiast termoelektryczna będzie pracować nonstop i nie uda jej się zbić temperatury wystarczająco aby się wyłączyć

Tylko w ramach żartu zaproponuje rozwiązanie problemu wink.gif

http://www.ogrzewania.pl/pl/p/EFOY-1600-BONUS/23003

Proszę o kontakt mailowy [email protected] to porozmawiamy o ofercie indywidualnej na odpowiednią lodówkę

Napisano
  • Autor

> Tylko w ramach żartu zaproponuje rozwiązanie problemu

Dobre! Wystarczy tylko trochę odłożyć smile.gif

Lodówka rok temu była taka z tańszych więc i z gorszych. Aku był mniejszy bo 72Ah no i limit odłączania był wyżej bo na 11,5V. Nie miałem zabezpieczenia więc syn starał się pilnować napięcia i przy 11,5V wyłączał lodówke,.. jak nie zapomniał. Jak zapomniał to wyładowywał aku np. do 9V ale następnego dnia aku się doładowywał. Przetrwał tak 3 tygodnie więc jakoś się to bilansowało,.. tylko w lodówce było ciepło smile.gif teraz jest większy aku DC więc zabezpieczenie będzie odcinać przy 10,5V. Mam jeszcze generator wiatrowy, który właśnie przygotowuje do uruchomienia i testowania ale to dosyć upierdliwe do ustawienia w mocno zaludnionym miejscu więc nie wiem czy wykorzystamy. Bo wieje tam porządnie przez 24h,.. w końcu to miejscówka dla windsurferów smile.gif

Napisano

Póki słońce świeci układ bilansuje się na styk. Przychodzi wieczór, godzina 21, słońce jeszcze nie zniknie za horyzontem, a już trzeba odłączać lodówkę, bo zaczyna brakować prądu...

Nawet w teorii, naładowany na maksa akumulator 72Ah wytrzyma 18h pracy lodówki nonstop... to jest bardzo duży zapas. Jeśli wcześniej brakuje prądu to albo za mało doładowało w ciągu dnia albo zbyt dużo zużyło.

Tanie lodówki termoelektryczne schładzają 15-20*C poniżej temperatury otoczenia, więc jeśli wokół miałeś 35-40*C to w lodówce, tak jak mówiłeś, miałeś 20*C...

Lodówki Termoelektryczne Waeco TC-21 lub TC-35 schłodzą nie więcej niż 30*C poniżej temp otoczenia, co Cię zbytnio nie urządza.

Tylko lodówka sprężarkowa jest rozwiązaniem - ale to jest spory koszt, minimum 1999zł

Niestety, coś za coś...