Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pojazd z Francji, można wracać "na kołach"?

Featured Replies

Napisano

Mam motocykl do oglądnięcia, handlarz sprzedaje, sprowadzony z Francji. Tam również został zakupiony od handlarza i ten handlarz tu, na miejscu twierdzi, że jeśli zdecyduję się na zakup to wystarczy mi go ubezpieczyć i mogę nim wracać do domu bo we Francji nie został wyrejestrowany, jest dowód i są tablice. Można tak, czy pakuje mnie na minę?

Napisano

Jeśli nie jest wyrejestrowany we Francji to jak go chcesz kupić i zarejestrować tutaj?

Dowód rejestracyjny ma cały czy przekreślony z uciętym rogiem?

Napisano
  • Autor

> Jeśli nie jest wyrejestrowany we Francji to jak go chcesz kupić i zarejestrować tutaj?

> Dowód rejestracyjny ma cały czy przekreślony z uciętym rogiem?

Nie wiem, sprzedawca twierdzi, że pojazd jest wciąż zarejestrowany. Nie został wyrejestrowany bo nie ma takiego obowiązku, posiada dowód rejestracyjny a ja mogę na tym wracać po wykupieniu ubezpieczenia. Śmierdzi mi to i wolę dopytać.

Napisano

> Nie wiem, sprzedawca twierdzi, że pojazd jest wciąż zarejestrowany. Nie został wyrejestrowany bo

> nie ma takiego obowiązku,

No powiem Ci, że ciężko mi w to uwierzyć. Nie możesz przecież podwójnie mieć zarejestroiwanego pojazdu. Dowód powinien być skreślony np. z ręczną adnotacją "vendu le.." (sprzedany dnia) lub mieć adnotację, że pojazd wyrejestrowany w celu exportu. Tak przynajmniej jest w przypadku samochodów. Zadzwoń sobie na wszelki wypadek do Wydziału Komunikacji u nas i jeszcze dopytaj na wszelki wypadek.

>posiada dowód rejestracyjny a ja mogę na tym wracać po wykupieniu

> ubezpieczenia.

To jest stara ściema w przypadku gdy samochód jest wyrejestrowany w kraju z którego został sprowadzony. Wykupuje się u nas OC np. na miesiąc, ale co z tego...i tak nie wolno Ci jechać niezarejestrowanym autem.

> Śmierdzi mi to i wolę dopytać.

Mnie też coś tutaj się baardzo nie podoba.

Napisano

po mojemu to kreci diler bo jak kupujesz auto za granica musisz isc wykupic tablice i automatycznie wyrejestrowuje sie auto potem ubezpieczenie i dopiero mozna jechac a dalej to wiadomo podatki cło i ubezpieczenie w pl plus przeglad

Napisano

> po mojemu to kreci diler bo jak kupujesz auto za granica musisz isc wykupic tablice i automatycznie

> wyrejestrowuje sie auto

Ale to chyba zalezy od przepisow w danym kraju.

W jednych trzeba wyrejestrowac przed exportem, w innych nie.

Moze akurat we Francji motorow wyrejestrowywac nie trzeba.

Napisano

> po mojemu to kreci diler bo jak kupujesz auto za granica musisz isc wykupic tablice i automatycznie

> wyrejestrowuje sie auto potem ubezpieczenie i dopiero mozna jechac a dalej to wiadomo podatki

> cło i ubezpieczenie w pl plus przeglad

Nie we Francji. Kupując od wlasciciela np. w Paryżu to tak jakbys kupił w Warszawie z tym ze musisz ubezpieczenie wykupic i tu z pomocą przychodzą tzw 30 dniowki. Francja to jeden z lepszych krajów do kupowania (dobrych ni zlomow) aut.

Napisano

> Ale to chyba zalezy od przepisow w danym kraju.

> W jednych trzeba wyrejestrowac przed exportem, w innych nie.

> Moze akurat we Francji motorow wyrejestrowywac nie trzeba.

Nie ma wyrejestrowania we francji . dowód jest ważny 30 dni od momentu przekreślenie przez sprzedającego. Tablice exportowe wycofano wraz z nowym systemem w 2009

Napisano
  • Autor

> No powiem Ci, że ciężko mi w to uwierzyć. Nie możesz przecież podwójnie mieć zarejestroiwanego

> pojazdu. Dowód powinien być skreślony np. z ręczną adnotacją "vendu le.." (sprzedany dnia) lub

> mieć adnotację, że pojazd wyrejestrowany w celu exportu. Tak przynajmniej jest w przypadku

> samochodów. Zadzwoń sobie na wszelki wypadek do Wydziału Komunikacji u nas i jeszcze dopytaj

> na wszelki wypadek.

Sprzedający twierdzi, że pojazd jest tam wciąż zarejestrowany. A że u nas nie ma rejestracji to nie ma podwójnego zarejestrowania

> To jest stara ściema w przypadku gdy samochód jest wyrejestrowany w kraju z którego został

> sprowadzony. Wykupuje się u nas OC np. na miesiąc, ale co z tego...i tak nie wolno Ci jechać

> niezarejestrowanym autem.

> Mnie też coś tutaj się baardzo nie podoba.

Właśnie o to mi chodzi. Chociaż np w przypadku Włoch nie ma obowiązku wyrejestrowania, bo parę miesięcy temu moja mama sprowadzała samochód, wyrejestrowała go we Włoszech a przy rejestracji w Polsce okazało się że wcale nie musiała. No ale czy można nim się poruszać po drogach to nie wiem i nie chcę polegac na zapewnieniach handlarza smirk.gif

Napisano

> Sprzedający twierdzi, że pojazd jest tam wciąż zarejestrowany. A że u nas nie ma rejestracji to nie

> ma podwójnego zarejestrowania

Ale o co wogole chodzi z jakims podwojnym zarejestrowaniem?

Przeciez jak sie zarejestruje auto w Polsce, to Polski urzad wysyla informacje do urzedu z poprzedniego kraju zarejestrowania aby zglosic fakt zarejestrowania w Polsce, i wtedy auto zostaje wyrejestrowane z urzedu w kraju pochodzenia.

Napisano

> Ale o co wogole chodzi z jakims podwojnym zarejestrowaniem?

> Przeciez jak sie zarejestruje auto w Polsce, to Polski urzad wysyla informacje do urzedu z

> poprzedniego kraju zarejestrowania aby zglosic fakt zarejestrowania w Polsce, i wtedy auto

> zostaje wyrejestrowane z urzedu w kraju pochodzenia.

No i właśnie tego nie jestem pewny czy to tak działa.

Napisano

francuz przy sprzedaży ma obowiązek przekreślić dowód rej. oraz wpisać datę sprzedaży - i na tym świstku możesz się poruszać przez 30 dni ale tylko po terytorium Francji. w momencie przekroczenia granicy FR - dowód traci swoją ważność i nie jest honorowany przez np. Niemiecką policję która tylko czycha na takie auta i w momencie jak złapią cie na tym fakcie to tylko laweta.

No chyba że handlarz ma układ z sprzedającym i ten nie przekreśla dowodu rej. - w tym przypadku możesz po wykupieniu ubezpieczenia poruszać sie po drogach