Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C4 1.6 hdi 109KM i rozrząd.

Featured Replies

Napisano

Witam,

dzisiaj odbieralem swoje auto z serwisu i dowiedziałem się, że należałoby by wymienić rozrząd, ze względu na słyszalny szum po odpaleniu zimnego silnika. O ile dobrze pamiętam, dźwięk ten był już słyszalny dawno temu i mimo, że poprzedni właściciel jeździł do tego samego serwisu, jemu uwagi na to nie zwrócili. Auto ma 90 tyś przebiegu i jest z 2007 roku, olej wymieniany co 10tys, ogólnie pd początku dbane jak należy. Przyczyną niby jest wada konstrukcyjna paska, który jest o ile dobrze pamiętam połączeniem gumy i metalu¿ W każdym razie robota na juz. Czy jest wg Was możliwe aby 30 tys przed planowana wymianą, trzeba bylo ingerować w rozrząd?

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam,

> dzisiaj odbieralem swoje auto z serwisu i dowiedziałem się, że należałoby by wymienić rozrząd, ze

> względu na słyszalny szum po odpaleniu zimnego silnika. O ile dobrze pamiętam, dźwięk ten był

> już słyszalny dawno temu i mimo, że poprzedni właściciel jeździł do tego samego serwisu, jemu

> uwagi na to nie zwrócili. Auto ma 90 tyś przebiegu i jest z 2007 roku, olej wymieniany co

> 10tys, ogólnie pd początku dbane jak należy. Przyczyną niby jest wada konstrukcyjna paska,

> który jest o ile dobrze pamiętam połączeniem gumy i metalu¿ W każdym razie robota na

> juz. Czy jest wg Was możliwe aby 30 tys przed planowana wymianą, trzeba bylo ingerować w

> rozrząd?

> Pozdrawiam.

Podjedz do innego warsztatu na diagnoze, jak nie masz przekonania...

A co do samego rozrzadu to pewnie, ze moze cos pasc przed terminem.

Zwlaszcza, ze obecny ma juz 7 lat... Przebieg to nie wszystko ok.gif

U siebie tez wymienialem wczesniej, na wszelki wypadek grinser006.gif

Napisano

> Witam,

> dzisiaj odbieralem swoje auto z serwisu i dowiedziałem się, że należałoby by wymienić rozrząd, ze

> względu na słyszalny szum po odpaleniu zimnego silnika. O ile dobrze pamiętam, dźwięk ten był

> już słyszalny dawno temu i mimo, że poprzedni właściciel jeździł do tego samego serwisu, jemu

> uwagi na to nie zwrócili. Auto ma 90 tyś przebiegu i jest z 2007 roku, olej wymieniany co

> 10tys, ogólnie pd początku dbane jak należy. Przyczyną niby jest wada konstrukcyjna paska,

> który jest o ile dobrze pamiętam połączeniem gumy i metalu¿ W każdym razie robota na

> juz. Czy jest wg Was możliwe aby 30 tys przed planowana wymianą, trzeba bylo ingerować w

> rozrząd?

> Pozdrawiam.

po 120 kkm wymiana? U mnie piszą żeby wymieniać przy 180

Napisano
  • Autor

> po 120 kkm wymiana? U mnie piszą żeby wymieniać przy 180

Tez się zdziwiłem, bo analogicznie w mazdzie z tym motorem, interwal wymiany rozrządu przewidziany jest na chyba 240, ale tego nie jestem pewien. Na pewno nie 120tys

Napisano

kilometry to jedno ale ztcp to wymiana nie rzadziej niż co 5 lat ok.gif

ja bym nie ryzykował

Napisano

240tysiecy lub 10 lat mowila chyba pierwsza wersja instrukcji, z czasem zjezdzali z przebiegiem, ale okres pozostawal...

Napisano

> 240tysiecy lub 10 lat mowila chyba pierwsza wersja instrukcji, z czasem zjezdzali z przebiegiem,

> ale okres pozostawal...

obawiałbym się ryzykować tyle czasu - co ciekawe żaden z producentów nie daje gwarancji na taki okres zlosnik.gif

Napisano

ja mam XP 1.6 ale benzyna,

2006r - 70.000 km

rozrząd póki co odkładam, bo w instrukcji napisali że 10lat wytrzyma zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Witam,

> rozrząd?

> Pozdrawiam.

troche tak trochę nie... winowajca za to szumienie jest pompa wody i faktycznie była to wada jakiejś tam partii. podobno "pociła" się i płyn dostawał się na pasek co w skrajnych przypadkach mogło ponoć doprowadzić do zatarcia łożysk i w efekcie do zerwania paska.

u mnie był wymieniany kompletny rozrząd z tą pompą przy 15tys km smile.gif

Napisano

> 240tysiecy lub 10 lat mowila chyba pierwsza wersja instrukcji, z czasem zjezdzali z przebiegiem,

> ale okres pozostawal...

w mojej jest napisane 240tys lub 180tys jeśli jest eksploatowany w trudnych warunkach smile.gif zakładam że polskie realia to trudne warunki smile.gif

Napisano

w notatce wewnętrznej citroena pisali ze 180tyś lub 8 lat zalecana wymiana

żaden pasek nie wytrzymał przebiegu z instrukcji przeważnie zrywały się przy 210000