Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zegary

Featured Replies

Napisano

Kto ma jakies inne zery niz uno albo siena, to niech umiesci jeski moze, zlbo napisze z jakiego auta podejda

Napisano

> Kto ma jakies inne zery niz uno albo siena, to niech umiesci jeski

> moze, zlbo napisze z jakiego auta podejda

z tego co wiem to tylko własnie z palio/siena podchodza

Napisano

.. bez większych przeróbek to tylko te

Napisano

> Kto ma jakies inne zery niz uno albo siena, to niech umiesci jeski

> moze, zlbo napisze z jakiego auta podejda

kiedyś kumpel na chama władowac chciał o peugota 405 chyba nie pamietam. nie wiem czy mu sie udało czy nie bo zmienił auto

ja mam przerobione samodzielnie z uno jeśli chcesz to daj znać na priva to ci wyśle fotke

Napisano

Siemka. Ja mam z poloneza caro plus. Wyglądają super. Dłubania było bardzo dużo przy przeróbce ale było warto. Obrotomierz działa bez przeróbek, wskaźnik paliwa troche dziwnie pokazuje i musze jeszcze dokupić czujnik temp. do wskaźnika i będzie gitara. Jak załatwie jakiś aparacik to podrzuce fotke.

Napisano

> Siemka. Ja mam z poloneza caro plus. Wyglądają super. Dłubania było

> bardzo dużo przy przeróbce ale było warto. Obrotomierz działa

> bez przeróbek, wskaźnik paliwa troche dziwnie pokazuje i musze

> jeszcze dokupić czujnik temp. do wskaźnika i będzie gitara. Jak

> załatwie jakiś aparacik to podrzuce fotke.

no to czekamy na fotki waytogo.gif

Napisano

> Siemka. Ja mam z poloneza caro plus. Wyglądają super. Dłubania było

> bardzo dużo przy przeróbce ale było warto. Obrotomierz działa

> bez przeróbek, wskaźnik paliwa troche dziwnie pokazuje i musze

> jeszcze dokupić czujnik temp. do wskaźnika i będzie gitara. Jak

> załatwie jakiś aparacik to podrzuce fotke.

Bardzo ciekawi mnie ten pomysł zapodaj fotkę...może spotkamy sie kiedyś w Gliwicach to bym sobie to zobaczył...bede robił mikro spota z Omenem 893goodvibes.gif

Napisano

hmm.gif ladne sa..

tylko powiedz mi czy nie ma zadnych przeklaman na tych zegarach?

wogole jak sie robi przekladke jakichs zegarow - bo np moj niuniek ma, wiadomo do 180 - to jak sie wsadza takie co maja do 200 to nie stanowi zadnego problemu czy trzeba cos jeszcze pozmieniac? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Oto one. Wymagają jeszcze wykończenia ale to później.

Dla mnie bomba claps.gif za pomysl

Napisano

one wygladają niemal jak fabryczne claps.gificon_eek.gif wielkei brawo za pomysł i wykonanie szczerze sam bym sie bał podjąć tak śmiałej modyfikacji

Napisano

> Oto one.

Poprostu super claps.gifclaps.gif

Napisano

> ladne sa..

> tylko powiedz mi czy nie ma zadnych przeklaman na tych zegarach?

Są ale minimalne. Różnica polega na przełożeniu: w uno licznik miał przełożenie 1:952 a polonez 1:1000. Czyli linka w uno na 1 km musi się obrócić 952 razy a w polonezie 1000. Czyli zabraknie 48 obrotów. W takim układzie na 1000m licznik policzy 952m. To jest bardzo niewielkie przekłamanie i można to olać.

> wogole jak sie robi przekladke jakichs zegarow - bo np moj niuniek

> ma, wiadomo do 180 - to jak sie wsadza takie co maja do 200 to

> nie stanowi zadnego problemu czy trzeba cos jeszcze pozmieniac?

Przekładanie licznika który ma inny kształ to jest dużo roboty. Trzeba wyciąć z obudowy uno wszystkie bebechy i wkleić tam nowe liczniki i przerobić instalacje elektryczną (to tak w wielkim skrócie).

A ile jest na liczniku nie ma znaczenia pod warunkiem, że przełożenie jest to samo lub bardzo podobne. Nawet jak będzie 300km/h a przełożenie będzie 1:952 to licznik będzie pokazywał dokładnie. Zwykle jest napisane na prędkościomierzu jakie ma przełożenie np. 1:1000 lub k=1000. Uwaga na liczniki z forda one mają inne przełożenie i przekłamania są duże, różnice na prędkościomierzu widać gołym okiem.

Napisano

no kurcze kolega ukradl mi pomysl:) juz od dawna o tym myslalem ale nigdy kasy i czasu nie mialem smile.gif ale spoko gratuluje super wyglada. a kontrolki wszystki sa dobrze widoczne? i wszystki dzialaja?

Napisano

Moje gratulacje - prezentują się naprawdę nieźle brawo.gifbrawo.gif

Napisano

Zegarki wyglądają jak fabryczne. Może przez to że ktoś to profi zrobił wink.gif Kongrats

Napisano

A nie dało się przełożyć samego mechanizmu licznika z uno?

Napisano

chciałoby az sie takie miec co ?

tylko trzeba sie znac zeby cos takiego zrobic smile.gif

Napisano

> A nie dało się przełożyć samego mechanizmu licznika z uno?

Nie wiem bo nie próbowałem ale w uno nie było dziennego licznika kilometrów.

A kontrolki są mniej więcej widoczne. No przynajmniej te najważniejsze.

Napisano

A wersję "wieczorową" można zobaczyć?

Napisano

> A wersję "wieczorową" można zobaczyć?

Pewnie. Tylko musze jeszcze raz aparat załatwić i poczekać do wieczora.

Napisano

kurcze... wygladaja przechu.... zajeb....extra!!!

napisz, bo pewnie wszyscy jestesmy ciekawi. zegary weszly bez problemow we wneke? czy musiales, a jesli tak to gdzie, cos podcinac, nadginac? tak mniej wiecej krok po kroku napisz jak przebiegaly prace smile.gif

zegary to z tych najnowyszych modeli plus?

Napisano

> kurcze... wygladaja przechu.... zajeb....extra!!!

> napisz, bo pewnie wszyscy jestesmy ciekawi. zegary weszly bez

> problemow we wneke? czy musiales, a jesli tak to gdzie, cos

> podcinac, nadginac? tak mniej wiecej krok po kroku napisz jak

> przebiegaly prace

> zegary to z tych najnowyszych modeli plus?

Liczniki są z Poloneza Plusa roczkik 98. Problemów było sporo. Najpierw wziołem budziki z uno i wyciołem wszystkie bebechy(z tej białej części, ta czarna część z szybką zoastała nieruszona). Wyciołem to tak, że została sama jak by ramka. Później z budzików poldka obciołem boczne ścianki i została sama tylna ścianka razem ze wszystkimi wskaźnikami i kontrolkami. Tutaj trzeba dopasować ile tego uciąć żeby tarcze liczników były na tej samej wysokości co te z uno. Następnie wkleiłem tylną ścianke z poldka do ramki z uno. Potem należało wyciąć czarną ramke z otworami na liczniki i dopasować ją. Z tym jest duży problem żeby było idealnie dopasowane. Mi sie tak średnio udało. Zostało mi jeszcze doklejenie kawałków plastiku na brzegach ramki bo brakuje troszke. W nocy widać prześwity z podświetlania liczników.I musze jeszcze przesunąć tą ramke w dół bo sie wskazówka z poziomu paliwa opiera i blokuje.

Na koniec jak już wszystko dopasowałem(mniej więcej) została instalacja elektryczna. Ja dolutowałem do liczników kabelki i połączyłem je z wtyczkami z liczników uno tak, że nie trzeba przerabiać instalacji samochodu. Po wymontowaniu liczniki wyglądają koszmarnie. Pełno kabelków i wieśniacko wycięte wtyczki z liczników uno. Ale po zamontowaniu tego nie widać.

Kontrolki są wszystkie co trzeba i zostaje jeszcze kilka wolnych które można sobie jeszcze podłączyć (np. kontrolka świateł mijania)i jeszcze jakieś dziwne które nie wiadomo do czego służyły.

Obrotomierz działa bez żadnych przeróbek a wskaźnik paliwa troche oszukuje. Przy pełnym baku jest oki ale w dolnym zakresie dziwnie pokazuje. W uno rezerwa zapalała sie troszke poniżej 1/4 baku a w tych licznikach zapala sie jak już wskazówka pokazuje zero. Ale to nie jest duży problem. Zostało jeszcze podłączenie wskaźnika temp. bo mam tylko kontrolke. Ale jest mały problem bo mam czujnik z gwintem M14 i w sklepach nie ma takiego. Ostatnio mi przyszło do głowy żeby podłączyć i wskaźnik i kontrolke tylko gdzie dać drugi czujnik?? Nie wiem jak wygląda czujnik z poldka plusa. Może jest w jednym czujniku i kontrolka i wskaźnik, albo poldek ma dwa czujniki??

To by było chyba tyle. Roboty było jakieś dwa dni w wolnym czasie.Ale efekt jest niezły.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.