Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Citroen Xantia

Featured Replies

Napisano

Pytam z ciekawości, a nóż komuś się kiedyś przyda temat jak będzie szukał takiego samochodu. smile.gif

Zerknąłem na allegro i cenowo są to samochody bardzo przystępne, ale jak z częściami do tego, zawieszenie to hydraulika, ile mniej więcej wyszedłby taki pakiet startowy przy kupnie tego wynalazku? Nie interesowałem się zbytnio tymi samochodami, choć podobają mi się, względem XM chyba dołożono 5 sferę, dzięki czemu auto nie opada po nocy?

Napisano

Warto przypomnieć, że Xantia uzyskała najgorszy wynik w historii testów zderzeniowych Euro NCAP, jeszcze gorszy niż Seicento.

Xantia

SC

Napisano

bardzo wygodne, ciche, IMO ładne auto.

nie bite nie ma prawa gnić i rdzewieć.

kumpel długo jeździł 2.0 turbo, zmienił tylko

ze względu na przesiadkę na nowszą C5.

Napisano

w zimie na placyku pod tesko nie poszalejesz. "reczny" działa na przednie koła! grinser006.gifzlosnik.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

Dziwna sprawa, nigdy się z tym nie spotkałem, żeby ręczny blokował przednie koła zlosnik.gif generalnie auto w środku sprawia wrażenie przyjemnego.

Napisano

w moim poprzednim C5 hamulec ręczny działał na przednie koła więc w starszych konstrukcjach też tak być może

Napisano

> w moim poprzednim C5 hamulec ręczny działał na przednie koła więc w starszych konstrukcjach też tak

> być może

Większość hydropneumatyków miało ręczny na przód.

C6 oraz ostatni C5 mają na tył.

To wynika z konstrukcji tylnego zawieszenia no i z samego faktu zmiennego prześwitu.

Moje obecne auto też ma ręczny na przód, jedno z byłych też tak miało.

Napisano

> nie bite nie ma prawa gnić i rdzewieć.

....szczególnie z wyjątkiem łączenia progu z tylnym błotnikiem, chodzi o miejsce widoczne po otwarciu tylnych drzwi, wiele Xantii jest tam spróchniałych, na progi i podłużnice też trzeba zerknąć

sam Xantii nie miałem, ale od wielu lat jestem na forum Klubu Cytrynki i wielu userów Xantii o tym pisze

poza tym zaczyna się problem z pewnymi specyficznymi dla modelu częściami, nowych kupić się nie da, a używki w takim samym zużytym stanie, o ile dobrze pamiętam chodzi o jakiś zawór hamulcowy.

samo auto podobno wdzięczne i bardzo mało awaryjne

Napisano
  • Autor

Coś jest nie tak z linkiem, który podałeś, bo wyskakuje "nieprawidłowe przekierowanie". To co wyczytałem to cieknący konżektor, który można uszczelnić w sumie niedużym kosztem (do 200zł łącznie z płynem LHM).

Napisano

Faktycznie link nie bangla, tak samo jak żaden link do tego forum, nie wiem jakieś zabezpieczenia czy coś spineyes.gif

Niestety trzeba wygooglac Klub Cytrynki Forum podforum Xantia i jeden z głównych wątków "trzymanie Xsiężnej czy warto ?"

BTW tamto forum ma duże problemy techniczne, ale baza wiedzy jest duża.