Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

WITAM + pytanie o palenie na zimnym

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich serdecznie !

Jako że kultura tego wymaga chcę się przywitać.

Mam na imię Paweł, jestem z Tarnowa, od kilku dni jestem posiadaczem Fiata Bravo 1.6 16V GT w kolorze pomarańczowy metalik 270751858-jezyk.gif przebieg 142 000 km.

Jestem aktualnie w fazie remontów po poprzednim właścicielu (pasek rozrządu - nie wiadomo kiedy był wymieniany + tarcze i klocki bo rozpacz).

Mam pytanko. Mam pewne problemy czasem z uruchomieniem auta na zimnym silniku - pali ale za 2 a czasem nawet 3 razem. Wystarczy zeby silnik się wyziębił - nie wiem w czym jest problem.

Samochód przed chwilą wrócił z z ogólnego przeglądu z ASO ale usterek nie wykryli. Mam przed sobą wydruk z EXAMINER'a i wszystko jest w porządku.

Ktoś ma jakiś pomysł co mu może dolegać ? rozrusznik kręci ochoczo, czasem za pierwszym razem pali a czasem nie i nie wiem

co jest.

Dzięki z góry za odpowiedzi i mam nadzieję że mnie przyjmiecie do

BBM-owego grona zeby.GIF

Paweł

Napisano

Witaj! piwo.gif

Z tym odpalaniem, to nie wiem, jesli examiner nic nie znalazl... A jak tam swiece i przewody WN?

[edit] No i jak sytuacja wyglada przy cieplym silniku? Auto jezdzi tylko na benzynie czy moze masz tez LPG?

Napisano
  • Autor

No wlasnie zapomnialem gościa o to zapytać.

W środe jestem umówiony na pasek i hamulce więc wtedy mu wspomnę.

Czy jeśli na examinerze nic nie wyszło to może być pasek lub kable ? czy jest jeszcze jakas inna mozliwosc ?

Auto na ciepłym pali od dotknięcia. Jeżdzę na Pb nie na LPG.

Napisano

> No wlasnie zapomnialem gościa o to zapytać.

> W środe jestem umówiony na pasek i hamulce więc wtedy mu wspomnę.

> Czy jeśli na examinerze nic nie wyszło to może być pasek lub kable ?

Examinera w sumie jeszcze nie przerabialem, ale jesli przyczyna bylby pasek rozrzadu (watpie, bo w ogole auto by chodzilo jak... i to bez wzgledu na temperature), to examiner by tego raczej nie pokazal. Niesprawnosci w ukladzie zaplonowym chyba tez nie wykryje...

> czy jest jeszcze jakas inna mozliwosc ?

Np. niskie cisnienie sprezania (np. zuzyte pierscienie), ale przy takim przebiegu to raczej bardzo malo prawdopodobne. Moze byc to tez przestawiony kat wyprzedzenia zaplonu, ale w tych silnikach raczej sie przy tym nie grzebie.

> Auto na ciepłym pali od dotknięcia. Jeżdzę na Pb nie na LPG.

OK, mamy zatem o kilku podejrzanych mniej. wink.gif

Napisano

> Auto na ciepłym pali od dotknięcia. Jeżdzę na Pb nie na LPG.

Może to kwestia dostarczenia paliwa na początek rozruchu.Czekasz aż lampki zgasną i pompa poda paliwo?

Napisano

> Może to kwestia dostarczenia paliwa na początek rozruchu.Czekasz aż

> lampki zgasną i pompa poda paliwo?

Sorry! Ja mam bravę z 96 roku 90 kkm sprowadzona, i za przeproszeniem na nic nie czekam. Czy zimna czy gorąca przekręcam kluczyk i jadę.

Napisano

> Sorry! Ja mam bravę z 96 roku 90 kkm sprowadzona, i za przeproszeniem

> na nic nie czekam. Czy zimna czy gorąca przekręcam kluczyk i

> jadę.

to niedobrze nono.gif

przekrecasz kluczyk raz - czekaz az zgasnie kontrolka wtryskow i dopiero odpalasz ... chyba ze goscie co pisali instrukcje sobie jaja robili i chca nam zabrac te 2-3 sekundy z jazdy ....

Napisano

> to niedobrze

> przekrecasz kluczyk raz - czekaz az zgasnie kontrolka wtryskow i

> dopiero odpalasz ...

jakoś w mojej instrukcji nic takiego nie napisano hmm.gifsmile.gif

Napisano
  • Autor

> z gazem jak pali?

Nie wiem jak pali z gazem bo nie mam instalacji LPG 270751858-jezyk.gif

A odnośnie sprawy. Jak jechalem dzisiaj popoludniu to przez moment auto troche szarpalo podczas jazdy. Wydaje mi sie ze to jednak swiece albo kable - stawiam raczej na swiece.

Przedtem jezdzilem maluchem i jak swieca byla walnieta to sie podobnie zachowywal.

Kupilem komplet swiec - nawet jak sie okaze ze to nie to to zawsze beda przynjamniej świeże nowe smile.gif.

W mojej instrukcji tez pisze zeby czekac az zgaznie kontrolka od wtrysku, ale wsumie jak sie nie czeka to i tak wszystko dzieje sie tak samo.

Napisano

> jakoś w mojej instrukcji nic takiego nie napisano

wpysk.gif czepiasz sie szczegolow

Napisano

U mnie występuje podobny problem jak u Ciebie: jak silnik jest zimny to pali dopiero za drugim razem (rozrusznik sprawny i kręci żwawo), natomiast gdy silnik jest ciepły to pali za pierwszym razem i też nie wiem co może być tego przyczyną.

Napisano

> Witam wszystkich serdecznie !

Witaj w klubie. ok.gif

Pasek rozrządu nic nie ma do rozruchu.

Stawiam na świece, kable WN.

Napisano
  • Autor

Kupiłem świece NGK - jutro auto idzie do serwisu wiec i swiece niech tez oni zrobia - powiem wtedy czy sie poprawilo. Kabli nie kupiłem narazie bo nie mieli w sklepie na stanie, gosc mowil ze moga mi zamowić BERU, ale wsumie poczekam z tym narazie.

A odnosnie tej instrukcji - pisze zeby czekac az zgasna kontrolki ale w czesci poswieconej odpalaniu silników diesel 270751858-jezyk.gif ... sprawdzilem wczoraj wieczorem dokładnie

Napisano

> to niedobrze

> przekrecasz kluczyk raz - czekaz az zgasnie kontrolka wtryskow i

> dopiero odpalasz ... chyba ze goscie co pisali instrukcje sobie

> jaja robili i chca nam zabrac te 2-3 sekundy z jazdy ....

Jakbym czekał aż zgaśnie tobym nigdy z garażu nie wyjechał

Przecież ona gaśnie po zapaleniu silnika

screwy.gifmlot.gif

Napisano
  • Autor

> Jakbym czekał aż zgaśnie tobym nigdy z garażu nie wyjechał

> Przecież ona gaśnie po zapaleniu silnika

eee .. nie .. kontrolka gaśnie chwilę po przekręceniu kluczyka ale nawet bez zapłonu. U mnie gaśnie prawie jednocześnie z airbagiem.

Napisano

> eee .. nie .. kontrolka gaśnie chwilę po przekręceniu kluczyka ale

> nawet bez zapłonu. U mnie gaśnie prawie jednocześnie z

> airbagiem.

U mnie też, ale jak zapalę. Ale powaga, mnie nie zgaśnie jak nie przekrecę kluczyka do końca (znaczy slinik on). Kur...a czyżbym miał jakąś podróbę z ChRL. Furkę z Niemców sprowadziłem - może jakaś mafia Mao Tse Tunga...

bananaevil.gif

Napisano

> Nie wiem jak pali z gazem bo nie mam instalacji LPG

pytałem czy masz LPG? smirk.gif

Napisano
  • Autor

> pytałem czy masz LPG?

Ok 270751858-jezyk.gif wiem juz o co chodzi.

Nie. Wcisniecie pedalu gazu nie ma zadnego wplywu na to czy zapali za pierwszym czy nie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.