Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne odgłosy z napędu/wału?

Featured Replies

Napisano

Do speców, może po objawach wystawią jakąś diagnozę.

Pacjent to 20 letni Daihatsu Rocky II

Objawy:

W czasie jazdy, nagle i niespodziewanie zaczyna coś wyć/buczeć/piszczeć z okolic przedniej części podwozia, jakby z pod silnika (wał?). Buczenie/wycie/piszczenie jest bardzo głośne pojawia się znienacka i przypomina dźwięk wiercenia wiertarą udarową w twardym betonie (głośność też podobna).

Trwa kilka, kilkanaście sekund, po czym równie nagle się urywa. Wycie pojawia się co kilka przejechanych kilometrów, zarówno w czasie jazdy jak i w sytuacji, gdy samochód stoi na luzie.

Doktory, mówi Wam to coś? hmm.gif

Napisano

> Do speców, może po objawach wystawią jakąś diagnozę.

> Pacjent to 20 letni Daihatsu Rocky II

> Objawy:

> W czasie jazdy, nagle i niespodziewanie zaczyna coś wyć/buczeć/piszczeć z okolic przedniej części

> podwozia, jakby z pod silnika (wał?). Buczenie/wycie/piszczenie jest bardzo głośne pojawia się

> znienacka i przypomina dźwięk wiercenia wiertarą udarową w twardym betonie (głośność też

> podobna).

> Trwa kilka, kilkanaście sekund, po czym równie nagle się urywa. Wycie pojawia się co kilka

> przejechanych kilometrów, zarówno w czasie jazdy jak i w sytuacji, gdy samochód stoi na luzie.

> Doktory, mówi Wam to coś?

krzyżak wału, kompensacja do sprawdzenia. Trzeba się wczołgać pod auto i poszarpać za wał na zapiętym biegu i 4x4.

Napisano
  • Autor

> krzyżak wału, kompensacja do sprawdzenia. Trzeba się wczołgać pod auto i poszarpać za wał na

> zapiętym biegu i 4x4.

Dzięki. Zapomniałem wspomnieć, że dzieje się tak w czasie jazdy z napędem tylko na tył (przód coś nie działa i muszę zawieźć auto do mechaniora)

Napisano

> Dzięki. Zapomniałem wspomnieć, że dzieje się tak w czasie jazdy z napędem tylko na tył (przód coś

> nie działa i muszę zawieźć auto do mechaniora)

Lozyska w kole sprawdzales? Moze dostala sie woda i sie zaciera.

Ale to powinny byc mocno cieple po jezdzie.

Napisano
  • Autor

> Lozyska w kole sprawdzales? Moze dostala sie woda i sie zaciera.

> Ale to powinny byc mocno cieple po jezdzie.

Łożyska były dopiero co robione. a i buczenie wtedy było inne - raczej huczało. Ale przy okazji i tak poprosze o sprawdzenie. Po jeździe koła się nie grzeją.

Napisano

> Lozyska w kole sprawdzales? Moze dostala sie woda i sie zaciera.

> Ale to powinny byc mocno cieple po jezdzie.

Raczej na postoju nie mają jak hałasować.

Napisano

> Raczej na postoju nie mają jak hałasować.

Zgadza się. Ani wał ani łożyska kół.

To może być łożysko ale jakiegoś napędu osprzętu silnika albo napinacza.

Napisano

> Zgadza się. Ani wał ani łożyska kół.

> To może być łożysko ale jakiegoś napędu osprzętu silnika albo napinacza.

A może łożysko wentylatora chłodnicy? hmm.gif

Napisano

> Raczej na postoju nie mają jak hałasować.

No tak, przeczytalem poczatek: w czasie jazdy... sciana.gif

Napisano

> Łożyska były dopiero co robione. a i buczenie wtedy było inne - raczej huczało. Ale przy okazji i

> tak poprosze o sprawdzenie. Po jeździe koła się nie grzeją.

To moze lozysko, ale alternatora? albo napinacza paska?

Napisano

> A może łożysko wentylatora chłodnicy?

Całkiem możliwe, skoro regularnie się powtarza. Trzeba by sprawdzić czy na zimnym też czy tylko kiedy się nagrzeje?

Napisano

> Całkiem możliwe, skoro regularnie się powtarza. Trzeba by sprawdzić czy na zimnym też czy tylko

> kiedy się nagrzeje?

Łatwo maskę otworzyć jak zacznie hałasować i sprawdzić, chyba że to wiskoza.

Napisano
  • Autor

> Całkiem możliwe, skoro regularnie się powtarza. Trzeba by sprawdzić czy na zimnym też czy tylko

> kiedy się nagrzeje?

Najwcześniej zdarzyło się to 400-500m od ruszenia z pod domu - czyli na zimnym też. Ale czasami przejadę z 10-15km i nic.

Dłuższych tras nim na razie nie robię więc większego porównania nie mam.

Napisano

> Najwcześniej zdarzyło się to 400-500m od ruszenia z pod domu - czyli na zimnym też. Ale czasami

> przejadę z 10-15km i nic.

> Dłuższych tras nim na razie nie robię więc większego porównania nie mam.

Ale masz wiatrak elektryczny, na pasku czy wiskozę?

Napisano
  • Autor

> Ale masz wiatrak elektryczny, na pasku czy wiskozę?

a bo ja wiem? zlosnik.gif Coś tam się kręci ciągle na chłodnicy. Wiem, że kiedyś termostat czy coś umarło i jest na stałe włączony

Napisano
  • Autor

> Jak wciśniesz sprzęgło to przestaje?

Nie. Wciśnięcie sprzęgła nie ma wpływu na odgłosy. Ale jak dodaję gazu (czy to na luzie, czy na biegu) to pisk/buczenie przyspiesza (jak w wiertatrce). Dlatego myślałem, że to wał.

Napisano

> Nie. Wciśnięcie sprzęgła nie ma wpływu na odgłosy. ... Dlatego myślałem, że to wał.

Wał raczej nie kręci się na wciśniętym sprzęgle.

Napisano

> Nie. Wciśnięcie sprzęgła nie ma wpływu na odgłosy. Ale jak dodaję gazu (czy to na luzie, czy na

> biegu) to pisk/buczenie przyspiesza (jak w wiertatrce). Dlatego myślałem, że to wał.

Ja tak mialem gdy nie rozpialem dokladnie reduktora.

Napisano

> Nie. Wciśnięcie sprzęgła nie ma wpływu na odgłosy. Ale jak dodaję gazu (czy to na luzie, czy na

> biegu) to pisk/buczenie przyspiesza (jak w wiertatrce). Dlatego myślałem, że to wał.

To coś z osprzętem na pasku, ew rozrusznik do przeglądu, może się bendiks zawiesza, choć hałas byłby wtedy cały czas.

Napisano
  • Autor

> To coś z osprzętem na pasku, ew rozrusznik do przeglądu, może się bendiks zawiesza, choć hałas

> byłby wtedy cały czas.

Dżwięk bendiksa znam. A tu jest głośno, z wibracjami i ewidentnie przypomina dźwięk wiercenia udarem w betonie.

Napisano

> Dżwięk bendiksa znam. A tu jest głośno, z wibracjami i ewidentnie przypomina dźwięk wiercenia

> udarem w betonie.

W internecie nie pomogę crazy.gif

Napisano

Mogę podjechać do Ciebie w weekend, to podiagnozujemy zlosnik.gif

W Parchu W160 miałem tak, że przy nie rozpiętych sprzęgiełkach wał przedni wpadał w wibracje przy określonej prędkości ale to była kwestia sporego liftu i zrobionego spoa.

Napisano

> Dżwięk bendiksa znam. A tu jest głośno, z wibracjami i ewidentnie przypomina dźwięk wiercenia

> udarem w betonie.

Mój nadworny mechanik (którego nie polecam a czasem z nim flaszkę strzelę hehe.gif) - zaradził by w takiej sytuacji > radio podgłośnij i będzie pan zadowolony oink.gifwink.gif

Napisano

> udarem w betonie.

I rzeczywiście jest bez związku z włączaniem/wyłączaniem reduktora?