Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Panda pali prawie 2z więcej

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Mam taki oto problem, samochód to Fiat Panda 2 z silnikiem 1.2 8v, 60 KM z instalacją 2 gen Bingo M, Landi Renzo OBD2 14 z reduktorem Tomasetto (wymieniany na nowy jakieś 10-15 tyś temu (pół roku). Generalnie taki zestaw sprawował się bardzo dobrze, ale ostatnio po wymianie reduktora miałem dwie dziwne przypadłości związane z rozłączaniem się instalacji i przechodzeniu na tryb zasilania benzyną. Winne były połączenia jedno w okolicy akumulatora, drugie z takim samym objawem w kostce z bezpiecznikiem. Przy drugiej naprawie mechanik w serwisie o bardzo dobrej renomie zauważył jak dobrze usłyszałem nieprawidłowy według niego chyba tryb emulacji dla Fiata i po krótkiej konsultacji z kolega ze stanowiska obok chyba zmienił na ten 'prawidłowy'. Wcześniej, przez kilkadziesiąt tyś km wszystko było ok. Mniej więcej po około tygodniu zaczął nieco gorzej chodzić na lpg, tzn przy głębszym wciśnięciu gazu zaczynam zwalniać, a na pewno nie przyspieszal tak jak trzeba, po lekkim odpuszczeniu szedł lepiej, na benzynie było ok. Samochód na baku zamiast około 340 km przejechał około 200 km (zbiornik 34/27 L). Pomyślałem, że może trafił mi się kiepski gaz, choć traktuje zawsze na ten samej dużej znanej stacji, zatankowalem na innej i znów około 200 km. Jako, że serwis oddalony około 40 km ode mnie, ja pracuje z reguły do godz 19 nie bardzo miałem czas podjechać. W ciągu kilku następnych dni na lpg jechał już w miarę ok, ale spalanie wciąż na tym samym wysokim poziomie, więc często kończył mi się gaz i jechałem na benzynę i tu kolejny objaw, mianowicie teraz na noPb szedł bardzo kiepsko (paliwo świeże), nie bardzo chciał przyspieszać poniżej 2500 obrotów nawet podczas ruszania na 1. biegu, kapitał takie długie jakby 'turbo dziury', a na trasie przy stałej szybkości około 100 km/h, dziwnie poszarpywal, nie przyśpieszal powyżej 120 km/h. Dopiero po dłuższej jeździe (kilkanaście, kilkadziesiąt km) na benzynie i może kilku uruchomieniach silnika było lepiej, ale też nie idealnie. Akurat musiałem odbyć podróż zagraniczną około 2000 km w kilka dni, więc spalanie gazu prawie dwukrotne przy mniejszej częstotliwości stacji lpg za granicą i kiepskiej pracy na benzynie nie było super przyjemne, ale nie miałem wyjścia i z pełnym bakiem benzyny jako zapas, który przydał się w Czechach jakoś podchodząc do sytuacji z poczuciem humoru dałem radę :-) do serwisu jadę w piątek, ale chciałbym im zasugerować cofnięcie tej emulacji, bo podejrzewam, że ma to związek z lapaniem kiepskiej adaptacji sterownika silnika i przyczyną całego zamieszania, ale nie jestem pewien i tu pytanie do Was, jest to prawdopodobne aż w takim stopniu?

Przed wyjazdem zmieniłem filtr powietrza na nowy i odłączyłem aku na kilka godzin, ale nic się nie zmieniło. Na wyjeździe na autostradach na lpg zszedł licznikowe 160km/h, wcześniej jak było wszystko ok, też, ale na baku przy takiej jeździe mogłem zrobić spokojnie 350 km, a teraz 190-240. Na benzynie po po kilkudziesięciu kilometrach też całkiem nieźle choć gorzej niż na lpg przyspieszal. Niestety nie jestem w stanie określić spalania benzyny.

Może to być ta emulacja?

Jeśli tak, to jakie są jej możliwe ustawienia w tym emulatorze lub sterowniki lpg? Jest opcja zajrzenia w historię zmian? Za każdym razem ostatnich wizyt w serwisie był sprawdzany i regulowany skład mieszanki. Przy zwykłej jeździe podmiejskimi drogami 60-90km/h spalanie takie samo. Nie zauważyłem różnicy na rozgrzanym lub zimnym silniku. Check sprawny, na benzynę się nie świeci, na lpg też, bo emulator...

Świece i kable wymieniane przy zmianie reduktora, dobrej jakości.

Napisano

wyglada na złe ustawienia stewrownika

ile lat ma auto i instalacja?

jesli po gwarancji to kup se kabelek do bingo M za 30-40zł na allegro i sam ustaw,

filterek gazy wymieniony?

zmieniał ustawienia krokowca czy emulację sondy lambda?

jasli zmienił to moze komp odczytywac jako uboga mieszanke i dlatego pali wiecej.

Napisano
  • Autor

> wyglada na złe ustawienia stewrownika

> ile lat ma auto i instalacja?

Auto 10, instalacja 8, nowy reduktor i 2 letni emulator.

> jesli po gwarancji to kup se kabelek do bingo M za 30-40zł na allegro i sam ustaw,

Nie bardzo się na tym znam.

> filterek gazy wymieniony?

Był razem z redaktorem, czyli jakieś 10-15 tyś km temu.

> zmieniał ustawienia krokowca czy emulację sondy lambda? Nie mam pojęcia, cis z ta symulacjątak jak pisałem.

> jasli zmienił to moze komp odczytywac jako uboga mieszanke i dlatego pali wiecej.

Liczę na to. A może to być wina luzów zawodowych?

Nie ma hydrauliki, a ustawione były z 50 tyś km temu. Wiem, że na lpg ni i benzynę żwiry mogą się różnie zachowywać.

Napisano

Mam w Punto II 1.2 8V emulator aeb 426 czyli odpowiednik Landi Renzo OBD2 14 i według schematu on ustawia emulację sondy zamiast sterownika gazu (bingo), nie ważne jak jest ustawiona emulacja w bingo gdyż tylko sygnał z sondy jest podłączony do bingo a z niego już nie wychodzi chyba, że masz inaczej podłączone więc najlepiej sprawdź jak masz u siebie. 287801093-281258533-AEB426.jpg

post-45215-14352524710665_thumb.jpg

Napisano

jak auto ma nalatane ponad 200tys km to moze katalizator się juz sypac, masz 2 sondy lambda ?

Napisano
  • Autor

> jak auto ma nalatane ponad 200tys km to moze katalizator się juz sypac,

Właśnie stuknelo 170 tyś, przebieg prawdziwy.

A uszkodzony katalizator nie powinien dawać objawów totalnego przymulenia? To autko potrafi się rozpędzić na vmax, tyle, że na lpg robi to chętniej

masz 2 sondy lambda ?

Nie wiem, ale chyba tak