Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do kolegów winiarzy

Featured Replies

Napisano

Mam gąsior nastawiony wina ale od zeszłego roku stał na balkonie. Od zeszłych wakacji do teraz. Czy te wino nadaje się do czegoś? Nie ma żadnego nalotu na powierzchni, smak jest serduszka.gif pytanie tylko czy nie wytworzyło się coś tam co może mnie zabić poza %? zlosnik.gif Dodam ze te ustrojstwo co powoduje że powietrze się nie dostaje do środka, te szklane rurki, było zbite a od kiedy niewiem.gif więc winko miało dostęp do powietrza oslabiony.gif

Miałem to wylać ale spróbowałem i mi szkoda rotfl.gif a że się nie znam całkowicie na tym więc pytam szanowne grono AK. Pić czy nie pić o to jest pytanie hmm.gif

Napisano

Nawet ja się zepsuło to da się tak skroplić, żeby zrobić coś co ma więcej %% zlosnik.gif

ZTCP, to jeśli ma dostęp do powietrza to może na powierzchni pojawić się pleśń/osad, jeśli nie ma i smak jest ok, to co - wyrzucisz ? icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Nawet ja się zepsuło to da się tak skroplić, żeby zrobić coś co ma więcej %%

> ZTCP, to jeśli ma dostęp do powietrza to może na powierzchni pojawić się pleśń/osad, jeśli nie ma i

> smak jest ok, to co - wyrzucisz ?

No właśnie nie wyrzucę zlosnik.gif Osadu brak, smak przeuroczy. czyli co pić?? Przy destylacji może powstać metanol a w winie?? hmm.gif

Napisano

> No właśnie nie wyrzucę Osadu brak, smak przeuroczy. czyli co pić?? Przy destylacji może powstać

> metanol a w winie??

A w winie nie grinser006.gif

Jesli nie zamienilo sie w ocet to powinno byc pijalne ok.gif

Napisano

> No właśnie nie wyrzucę Osadu brak, smak przeuroczy. czyli co pić?? Przy destylacji może powstać

> metanol a w winie??

Jeśli dobrze smakuje, to tylko się cieszyć i degustować. Metanolem się nie przejmuj. On jest, ale w niewielkiej, bezpiecznej ilości, jak w każdym produkcie fermentacji z owoców.

Napisano
  • Autor

> Jeśli dobrze smakuje, to tylko się cieszyć i degustować. Metanolem się nie przejmuj. On jest, ale w

> niewielkiej, bezpiecznej ilości, jak w każdym produkcie fermentacji z owoców.

jeszcze dziś odleje do butelek ok.gif

Napisano

> jeszcze dziś odleje do butelek

Poszukaj w okolicy jakichś czerwononosych i daj im butelkę na próbę. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Poszukaj w okolicy jakichś czerwononosych i daj im butelkę na próbę.

OOO to jest pomysł ok.gifrotfl.gif jak któryś padnie będzie głośno o tym hehe.gif

Napisano

> Czy

> te wino nadaje się do czegoś?

Alkohol jest dobrym konserwantem, więc powinno się dać wypić.

Napisano
  • Autor

> Alkohol jest dobrym konserwantem, więc powinno się dać wypić.

Ogólnie to jest super tylko bałem sie metanol ale skoro w winie coś takiego nie powstaje to gitara ok.gif

Napisano

> Ogólnie to jest super tylko bałem sie metanol ale skoro w winie coś takiego nie powstaje to gitara

Powstaje ale w małych ilościach (przy destylacji trzeba uważać) - nieszkodliwych wink.gif

Odtrutką na metanol jes etanol 20.GIFzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Powstaje ale w małych ilościach (przy destylacji trzeba uważać) - nieszkodliwych

> Odtrutką na metanol jes etanol

ok.gif