Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H]Uszczelniacz półosi prawy

Featured Replies

Napisano

Witam

uszczelniacz oryginalny który był zmieniony przy okazji razem z przegubem tylko troszeczke sie pocił,a nowy juz nieźle sobie pocieka w sumie to juz trzeci nowy i cały czas to samo. Ma ktos może jakis pomysł co z tym zrobić? Czy zostaję wymiana półosi,mechanik mówi żeby kupic jakąś używaną ale czy na niej bedzie lepiej. Moja astra ma już 260 kkm czy to normalnę przy takim przebiegu?

Napisano

A zawsze wymienia te uszczelniacze ten sam mechanik, bo może metoda jego montażu jest nieprawidłowa hmm.gif

Napisano
  • Autor

pierwszy uszczelniacz wymieniał inny kolejne dwa ten sam. A czy skrócenie tej sprężynki dało by coś czy to nie ma sensu?

Napisano

Nie ma sensu.

Trzeba obejrzeć czop, czy nie ma uszkodzeń w miejscu kontaktu z wargą uszczelniacza. Posmarować go i ją wazeliną techniczną. Można nie dobijać do końca, żeby warga ślizgała się po "nieużywanej" części czopa.

W ostateczności zostanie Ci wymiana przegubu/półosi.

Napisano
  • Autor

a czy uszczelniacz da rade zdemontować i ponownie go założyć bez wiekszych problemów czy tylko potem w gre wchodzi nowy?

Napisano

> zdemontować i ponownie go założyć

Podczas demontażu uszczelniacz ulega zniszczeniu. Pozdr.

Napisano
  • Autor

A koledzy powiedzcie mi czy odkręcenie nakrętki przegubu to powinno sie zrobić jak auto jest jeszcze na ziemi? Czy wystarczy jak się wrzuci 1 bieg czy jeszcze na hamulec trzeba naciskać?

A dokręcenie z jaka siłą?

Napisano

Jak samochód stoi najlepiej. Druga osoba niech wciśnie jeszcze hamulec.

Jak dobrze pamiętam to chyba 150Nm, luzujusz o kąt 45' i dokręcasz 250Nm, ale nie jestem pewny swojej pamięci, może Orochimaru potwierdzi lub poprawi grinser006.gif

Napisano

Niech stoi na kołach, klin pod koło, jedynka i hamulec.

Albo jakiś przyrząd mocowany szpilkami zamiast koła.

Czop przegubu jest dość mocno przykręcony.

Dlatego fabryka zaleca wymianę nakrętki.

Dokręcanie 150Nm, cofasz o 45* i 250Nm.

Ech, chwilę się spóźniłem zlosnik.gif.

Napisano

> Ech, chwilę się spóźniłem .

z_lol1.gif

Taki przyrządzik jest spoko, jak ktoś ma spawarkę to można wyrzeźbić coś na kształt litery V, dać na to dłuższą rurę i przykręcić to do piasty.

Od biedy można użyć i starych śrub, ale zawsze nowa to lepsza. W Cinquecento używałem starych przy pierwszym demontażu, tam były zaklepywane w dwóch miejsach jak dobrze pamiętam.

Napisano
  • Autor

oto fotka półosi gdzie styka sie z uszczelniaczem i chyba to nie wyglada za ciekawie, zresztą nie wiem bo nigdy w życiu nie widziałem innych półosi. Co wy na to koledzy powiecie zakładać nowy uszczelniacz czy szukać uzywanej półosi?

A może bym dorobił z blachy alu takie podkładki żeby nowy uszczelniacz do konca nie doszedł?

ba60ca8435e035adgen.jpg

Napisano

Jak rozumiem ten rowek po lewej stronie to styk z wargą główną, a matowy ślad jest od wargi wtórnej, chroniącej przed kurzem.

Rów faktycznie jest spory.

Możesz zrobić tak jak mówisz. Nawet nie musi być podkładka, nie dobijaj go tylko do końca. Dodatkowo przydałoby się pociągnąć czop papierem ściernym 1500-2000 i potem pastą polerską.

Inne rozwiązanie to założenie tzw. speedi sleeve - to rodzaj utwardzonej cieniutkiej tulejki, którą wbija się na czop.

Napisano

Chyba bym wolał wymienić półoś na inną używkę, bo wg mnie ta jest już trochę zjechana, ewentualnie zastosować tę tuleję o której mówisz, SKF ma chyba to w swojej ofercie. hmm.gif

Napisano
  • Autor

wszystkie które patrzę na allegro maja taki slad wiec kupno chyba sie mija z celem. Pozostaje dac podkładke 1mm,bo w życiu tak równo nie dobiję leżąc pod autem. Ewentualnie ten spedde sleeve może by spróbować. Nowy wałek w aso to ponad 1000zł nie do pomyslenia z czego on zrobiony że taka cena

Napisano
  • Autor

Panowie a może macie jakąś fotke poglądową gdzie sie znajduje wlew oleju do skrzynki? Widzę taką mozna powiedziec od spodu jedną srube tylko czy to ona?

Napisano
  • Autor

na 100% to nie wiem wydaje sie że F23 mam 5 biegów

Napisano

> Panowie a może macie jakąś fotke poglądową gdzie sie znajduje wlew oleju do skrzynki?

Prawdopodobnie wlejesz przez włącznik świateł cofania (ja tak zrobiłem w skrzyni F13 za radą książkową).

Napisano
  • Autor

Dzięki

a jeszcze takie pytanko jak odkrece korek kontrolny to olej powinien sie wylewać czy nie? Bedzie cos tam widać? Zostało mi jeszcze około 0,5L oleju i nie wiem czy starczy. Chyba że zakupię ze 2 litry i wymienię cały na świezy.

Napisano

> Dzięki

> a jeszcze takie pytanko jak odkrece korek kontrolny to olej powinien sie wylewać czy nie? Bedzie

> cos tam widać? Zostało mi jeszcze około 0,5L oleju i nie wiem czy starczy. Chyba że zakupię

> ze 2 litry i wymienię cały na świezy.

z tego co znalazłem

przy wymianie oleju zalecane jest zalanie po otwór kontrolny a pózniej w zależności od tego czy skrzynia huczy itd. to zakręcamy korek i zalewany albo 0,2 l albo 0,5-0,7 l.

Czyli idąc dalej, po odkręceniu teoretycznie olej powinien się wylewać