Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dwumas w Captivie

Featured Replies

Napisano

Padło mi sprzęgło, tzn. zaczęło się ślizgać. Kupiłem nowe Sachsa i do warsztatu. A tam mechanik mi mówi, że jeszcze wysprzęglik i dwumas. Wysprzęglik wziąłem na klatę bez marudzenia. Ale dwumas yikes.gif najtańszy jaki znalazłem to LUK za 1700 PLN. Zdecydowałem się na regenerację. Koło pojechało do Kielc do firmy Avanti, cena: 600 PLN. Wczoraj odebrałem furę z warsztatu, na razie OK. Ale czas pokaże czy regeneracja to lepsze wyjście od wymiany na nowe (oczywiście patrząc od strony finansowej)

Napisano

> Padło mi sprzęgło, tzn. zaczęło się ślizgać. Kupiłem nowe Sachsa i do warsztatu. A tam mechanik mi

> mówi, że jeszcze wysprzęglik i dwumas. Wysprzęglik wziąłem na klatę bez marudzenia. Ale dwumas

> najtańszy jaki znalazłem to LUK za 1700 PLN. Zdecydowałem się na regenerację. Koło pojechało

> do Kielc do firmy Avanti, cena: 600 PLN. Wczoraj odebrałem furę z warsztatu, na razie OK. Ale

> czas pokaże czy regeneracja to lepsze wyjście od wymiany na nowe (oczywiście patrząc od strony

> finansowej)

No niestety współczesny samochód powinien mieć dwumas. Wygoda kosztuje.

Mój Cruze 1,8 nie ma dwumasy i to czuć.

Napisano

Z regenerowanymi podobno jest problem z trwałością - ale jak nie przetestujesz to się nie dowiesz wink.gif

W jtd'ku brata sprzęgło się skończyło, gdy zawiózł do mechanika ten że wymiana samego sprzęgła nic nie da, tam trzeba dwumas robić, itd.

Brat "potestował" dwumas, i nic nie było słychać, wymienił samemu sprzęgło i jeździ (dopiero kilka kkm, więc za wcześnie żeby jednoznacznie ocenić) bez problemu.

Napisano

> No niestety współczesny samochód powinien mieć dwumas. Wygoda kosztuje.

> Mój Cruze 1,8 nie ma dwumasy i to czuć

Ale po co do benzyny? Tu nie ma takich drgań, wywołanych zmianami amplitud momentu obrotowego.

Napisano

> Ale po co do benzyny? Tu nie ma takich drgań, wywołanych zmianami amplitud momentu obrotowego.

Ale poszarpuje po puszczeniu pedału gazu i przejściu do hamowania silnikiem.

Dwumas by tego nie zniwelował?

Napisano

> Ale poszarpuje po puszczeniu pedału gazu i przejściu do hamowania silnikiem.

> Dwumas by tego nie zniwelował?

Wydaje mi się że nie do tego służy, choć może by i trochę zniwelował.

Napisano
  • Autor

> Z regenerowanymi podobno jest problem z trwałością - ale jak nie przetestujesz to się nie dowiesz

Miałem wcześniej Fiata Marea w JTD. Tam też zregenerowałem i przejeździłem jeszcze około 60kkm zanim sprzedałem i było w porządku.

Napisano

> Ale po co do benzyny? Tu nie ma takich drgań, wywołanych zmianami amplitud momentu obrotowego.

Niestety każdy nowoczesny silnik benzynowy z turbo ma dwumasę buu.gif Nawet automat DSG ma to ustrojstwo.

Obecny silnik benzynowy ma te same newralgiczne elementy co diesel - dwumas, turbo i wtryski. Za chwilę (poważnie) dojdzie do tego DPF.

Napisano

> Miałem wcześniej Fiata Marea w JTD. Tam też zregenerowałem i przejeździłem jeszcze około 60kkm

> zanim sprzedałem i było w porządku.

To oznacza, że nie ma co wierzyć w to co w necie piszą zlosnik.gif

Napisano

> Dwumas by tego nie zniwelował?

No nie wiem czy taka przypadłość nie kwalifikuje sie do sprawdzenia. Ja mam co prawda 1.6 ale jak gaz puszczam to aksamitnie z obrotów schodzi i żadnych hopków nie robi.

Podobnie mam jeno w Nubie 2.0 na NoPb ale ona ma 15 lat grinser006.gif

Na LPG chodzi miodzio.

Napisano
  • Autor

> To oznacza, że nie ma co wierzyć w to co w necie piszą

Tak mi się wydaje. Prawdopodobne problemy z regenerowaną dwumasą mogą też leżeć po stronie warsztatu, który to wszystko składa do kupy. Z tego co wiem, należy przy montażu zachować choć odrobinę precyzji biglaugh.gif

Napisano

> No nie wiem czy taka przypadłość nie kwalifikuje sie do sprawdzenia. Ja mam co prawda 1.6 ale jak

> gaz puszczam to aksamitnie z obrotów schodzi i żadnych hopków nie robi.

> Podobnie mam jeno w Nubie 2.0 na NoPb ale ona ma 15 lat

> Na LPG chodzi miodzio.

Ja nie mam LPG a ASO twierdzi, że wszytko w porządku zlosnik.gif

Napisano

W ojcowym 1.8 nic takiego nie ma hmm.gif

Napisano

Ze względu na poprawę parametrów silnika (ekonomika, łatwiejsze wkręcanie się na obroty), stosuje się coraz lżejsze koła zamachowe, mniej lepkie oleje, lżejsze konstrukcje silników.

Powoduje to zmniejszenie tłumienia drgań. Do tego dochodzi redukcja gwałtownego momentu obrotowego przez dzięki dwumasom (a to pojawia się w turbobenzynach).

Dlatego też stosuje się dwumasy nawet w benzynach frown.gif

Napisano

> Powoduje to zmniejszenie tłumienia drgań. Do tego dochodzi redukcja gwałtownego momentu obrotowego

> przez dzięki dwumasom (a to pojawia się w turbobenzynach).

> Dlatego też stosuje się dwumasy nawet w benzynach

Tym bardziej, że dobra turbobenzyna z tej samej pojemności generuje więcej niuta i to przy niższych obrotach ( yikes.gif ) niż diesel. Nawet nie wspominam, ile faktycznie jest na kołach.

Przykładowo - 2,0 TSI ma 350 Nm przy 1500 obrotów ok.gif

Napisano

> Tym bardziej, że dobra turbobenzyna z tej samej pojemności generuje więcej niuta i to przy niższych

> obrotach ( ) niż diesel. Nawet nie wspominam, ile faktycznie jest na kołach.

> Przykładowo - 2,0 TSI ma 350 Nm przy 1500 obrotów

Chciałbym mieć T w swoim 1,8 buu.gif

Napisano

> Chciałbym mieć T w swoim 1,8

co za problem

Chevy-Holden-Cruze-1-6-T-mark-Turbo-Sport-Decoration-sticker-1pcs.jpg

jesli chodzi tylko o literke T 20.GIF

Napisano

> Czasem wezmę służbowe 1,8T - taki chętnie miałbym pod maską w prywatnym Cruze

SWAP ? ideia.gifzlosnik.gif