Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

P1 1,1 - przegrzewa sie

Featured Replies

Napisano

przegrzewa sie

wskazowka przekracza polowe skali

wlacza sie wentylator na chwile

po tem dochodzi do 3/4 wentylator sie wlacza na chwile, po czym wylacza

spialem dziada na stale

nic to nie dalo

dopiero jak dodalem gazu i potrzymalem na 3,5krpm wskazowka temperatury spadla do polowy

pompa wody? - ale byla dopiero co (3kkm ) wymieniona

jesli ma to jakies znaczenie to ma toto LPG

Napisano

> przegrzewa sie

> wskazowka przekracza polowe skali

Ale jak wysoko, 3/4? Czy jedna podzialke powyzej?

Napisano
  • Autor

> Ale jak wysoko, 3/4? Czy jedna podzialke powyzej?

post-10101-1435252488961_thumb.jpg

Napisano

> > Ale jak wysoko, 3/4? Czy jedna podzialke powyzej?

pompa wody lub termostat przycina, wywal wkład termostatu i zobacz bez niego w sezonie ciepłym ok.gif

Napisano
  • Autor

> pompa wody lub termostat przycina, wywal wkład termostatu i zobacz bez niego w sezonie ciepłym

Szybciej zrobic wydmuszke z termostatu wiecc chyba od tego zaczne.... a moze gdzies mam - pasuje od ,1.2 8v ?

Napisano

> Szybciej zrobic wydmuszke z termostatu wiecc chyba od tego zaczne.... a moze gdzies mam - pasuje od

> ,1.2 8v ?

Panda 04r 1,1/P2 1,28v P2fl 1,2 8v 05 i P2 1,2 6v z 2000r miały identyczne termostaty/wkłady ok.gif

Napisano
  • Autor

> Panda 04r 1,1/P2 1,28v P2fl 1,2 8v 05 i P2 1,2 6v z 2000r miały identyczne termostaty/wkłady

Myslalem o 1.2 75KM

Napisano

> Myslalem o 1.2 75KM

a nie wiem, tego nie miałem w garażu, w P1 1,2 16v 86KM z końcówki 97r tez miałem taki termostat jak w powyższych, zerknij w katalogi producentów termostatów, rozjaśni się 20.GIF

linka do katalogów:

hopsa zlosnik.gif

Napisano

Punto I - 1.1, 1.2 60, 1.2 75 oraz Punto II 1.2 60 - tam są te same termostaty

Napisano

> Punto I - 1.1, 1.2 60, 1.2 75 oraz Punto II 1.2 60 - tam są te same termostaty

A jesli ktos wymienia sama wkladke, to pasuje jest do PII 1.2 16V.

Napisano

> zerknij w katalogi producentów termostatów, rozjaśni się

Smiem polimeryzowac, aftermarket czesto idzie na latwizne i z dziesieciu odmian fabrycznych robia trzy zamiennikowe. Pamietam, ze kiedys szukalem termostatu do GT, Fiat ComPACT (poprzednik ePER-a) kategorycznie twierdzil, ze kros jest tylko z brazylijska odmiana Fiorino (inne temperatury otwarcia/zamkniecia), a katalog producenta zamiennikow, wciskal mi, iz podpasuje z europejskiego Tipo i Tempry czy czegos w podobie icon_rolleyes.gif.

Napisano

to się tyczy wszystkiego, niestety katalogi zamienników bardzo często nie rozróżniają wielu parametrów między modelami czy wręcz w obrębie danego modelu.

W przypadku termostatu fizyczna kompatybilność i tak jest prawie pewna, gorzej jak takie cyrki wychodzą z wahaczami, albo z kablami WN (oba przypadki przerabiałem, dotarcie do właściwych zamienników czasami wymaga niezłego kopania w alternatywach)

Napisano

> Smiem polimeryzowac, aftermarket czesto idzie na latwizne i z dziesieciu odmian fabrycznych robia

> trzy zamiennikowe. Pamietam, ze kiedys szukalem termostatu do GT, Fiat ComPACT (poprzednik

> ePER-a) kategorycznie twierdzil, ze kros jest tylko z brazylijska odmiana Fiorino (inne

> temperatury otwarcia/zamkniecia), a katalog producenta zamiennikow, wciskal mi, iz podpasuje z

> europejskiego Tipo i Tempry czy czegos w podobie .

Rozjaśni, nie wyjaśni wink.gif

Napisano

Uprzedzam, że zadam głupie pytanie, ale czy waliłeś pięścią w daszek? Może wentylator się włącza prawidłowo, a wskaźnik wariuje hmm.gif

Zaglądałeś pod maskę, silnik jest wyczuwalnie cieplejszy?

Napisano
  • Autor

> Uprzedzam, że zadam głupie pytanie, ale czy waliłeś pięścią w daszek? Może wentylator się włącza

> prawidłowo, a wskaźnik wariuje

> Zaglądałeś pod maskę, silnik jest wyczuwalnie cieplejszy?

nie walilem :-p silnik byl cieplejszy, zagladalem - 2 lewych rak nie mam :-p

Napisano
  • Autor

> to się tyczy wszystkiego, niestety katalogi zamienników bardzo często nie rozróżniają wielu

> parametrów między modelami czy wręcz w obrębie danego modelu.

> W przypadku termostatu fizyczna kompatybilność i tak jest prawie pewna, gorzej jak takie cyrki

> wychodzą z wahaczami, albo z kablami WN (oba przypadki przerabiałem, dotarcie do właściwych

> zamienników czasami wymaga niezłego kopania w alternatywach)

zrobilem wydmuszke - temp w 1/4 smile.gif

a wiec jaki kupic termostat?

pracuje jeszcze toto jak na ostrym walku - jakies sugestie?

Napisano

> zrobilem wydmuszke - temp w 1/4

> a wiec jaki kupic termostat?

> pracuje jeszcze toto jak na ostrym walku - jakies sugestie?

ori z obudową i uszczelką gumowo-metalową, 75pln nie dużo, a wytrzyma długo

miałem 3 wkłady Mora - jeden zablokował na zamkniętym i uszczelkę wymieniałem pod głowicą w 1,2 16v sick.gif

Teraz mam 2 z obudową Delphi, ale mimo wszystko polecę Ori ok.gif

Napisano

> zrobilem wydmuszke - temp w 1/4

> a wiec jaki kupic termostat?

> pracuje jeszcze toto jak na ostrym walku - jakies sugestie?

vernet albo na bogato ricambi. Miałem verneta u siebie i problemów nie sprawiał. Pamiętaj o dobrym uszczelnieniu styku korpusu z blokiem.

Napisano
  • Autor

> vernet albo na bogato ricambi. Miałem verneta u siebie i problemów nie sprawiał. Pamiętaj o dobrym

> uszczelnieniu styku korpusu z blokiem.

no dalem pod wydmusze uszczelke papierowa...

Napisano

> no dalem pod wydmusze uszczelke papierowa...

fabryczna uszczelka była nieznacznie grubsza niż wszystkie aftermarketowe, stąd często po zabawach spod termostatu się sączy i układ może się zapowietrzać. Fabryczna uszczelka kosztowała kilka pln i warto było to zainwestować, albo osadzić na silikonie (osobiście preferuję uszczelki tam gdzie były przewidziane, ale czasami prościej i skuteczniej jednak dać silikon)

Jeszcze jednak uwaga, jak będziesz demontował cewki to zerknij na oring, najpewniej będzie już twardy i będzie tam ciekło, warto to za jednym zamachem zrobić. Oring w ASO to też koszt kilku pln.

Napisano
  • Autor

> fabryczna uszczelka była nieznacznie grubsza niż wszystkie aftermarketowe, stąd często po zabawach

> spod termostatu się sączy i układ może się zapowietrzać. Fabryczna uszczelka kosztowała kilka

> pln i warto było to zainwestować, albo osadzić na silikonie (osobiście preferuję uszczelki tam

> gdzie były przewidziane, ale czasami prościej i skuteczniej jednak dać silikon)

> Jeszcze jednak uwaga, jak będziesz demontował cewki to zerknij na oring, najpewniej będzie już

> twardy i będzie tam ciekło, warto to za jednym zamachem zrobić. Oring w ASO to też koszt kilku

> pln.

fakt, leje sie tam troche z pod cewek, ale po co je demontowac do wymiany termostatu?

Napisano

> fakt, leje sie tam troche z pod cewek, ale po co je demontowac do wymiany termostatu?

bo wygodniej, a jak się i tak leje to kosztem kilku pln robisz porządek wink.gif

a jakbyś się decydował na osadzanie termostatu na silikonie to też wygodniej trafić za pierwszym razem.