Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyjazd na Węgry nieprzerejestrowanym samochodem-pytania

Featured Replies

Napisano

Tak jak w temacie, wybieram się na Węgry na parę dni, ale samochód niezarejestrowany na mnie, bo w PL nie mam takiego obowiązku jako pośrednik.

Dysponuję umową KS+dokumenty DR i ubezpieczenie na poprzedniego właściciela, w sieci można wyczytać, że potrzebują upoważnienia z PZM po węgiersku-prawda to, czy kolejna instytucja wyciągająca kasę? hmm.gif

Bo teraz wg tego co piszą na PZM powinienem mieć upoważnienie od gościa co jest w dowodzie rej, że mi użycza samochodu, ale przecież to byłoby kłamstwo, bo on już nie jest właścicielem tego samochodu smile.gif Więc jak to jest? Przerabialiście temat na Słowacji i Węgrzech? To samo dotyczy aut firmowych, leasingowanych etc, z tym, że w takim przypadku jeszcze można to zrozumieć, natomiast w moim przypadku byłoby to wierutną bzdurą, bo właścicielem jestem ja.

Napisano

Nic nie trzeba mieć, miałem kilka takich kontroli w różnych krajach i specjalnie nikogo to nie interesowało.

Napisano

Byłem w zeszłym roku kupionym, nieprzerejestrowanym autem m.in. na Słowacji i Węgrzech.

Trafiły mi się dwie kontrole na Słowacji, w tym jedna mandatowa (61/50). W obydwu przypadkach wystarczył DR+OC+PJ.

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie koledzy 20.GIF Tak właśnie myślałem, że to wymysł jakiś, bo o ile w przypadku leasingowanego jeszcze można zrozumieć, to w takim przypadku samochód przecież jest moją własnością.

Napisano

> Tak jak w temacie, wybieram się na Węgry na parę dni, ale samochód niezarejestrowany

olej to, nikt się nie przyczepi, w Bułgarii tak byłem i kontrolowali mnie kilka razy i nikt nie zwrócił uwagi zlosnik.gif

Napisano

> olej to, nikt się nie przyczepi, w Bułgarii tak byłem i kontrolowali mnie kilka razy i nikt nie

> zwrócił uwagi

Prawda jest taka, że to zależy od człowieka. Jak będzie miał zły dzień to się dochrzani. Ale szansa mała.