Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

p2 fl 1.2 60km - wyrzymanie silnika czyli jak wycisnac ciut

Featured Replies

Napisano

...wiecej....

silnik wyglada jak zywcem wyjety z punto 1 75km. rozni sie napewno kolektorem ssacym-przepustnica-filtrem.... czy to daje te 15 kucykow roznicy?

nie zebym narzekal ale jakos lepiej mi sie latalo starym punciakiem niz tym - na czym ostrzygli te konie mechaniczne?

lub inaczej: jak ich dorobić nieco więcej? dobrac sie do map?

planuje lpg zalozuc wiec to samo bede mogl zrobic w lpg ale czy dawka paliwa jest tym elementem rozniacym czy szukac gdzies indziej?

kolektor wydechowy jest jakby inny (chociaz w razie czego mam jeszcze stary kolektor od starego punciaka:D moze przeszczepic?

Napisano

tak jak napisałeś Twój to MK2 1.2 60 w MK1 był 1.2 60spi lub 1.2 73 mpi.

jesli chodzi o podobienstwo to owszem modułowo i wyglądowo są bardzo podobne. zasadnicze rożnice miedzy Twoim 1.2 60 a takim 1.2 73 to:

inny wałek rozrządu (ostrzejszy)+inne sprezyny na zaworach (twardsze), wieksze kanały w głowicy, kolektor alu z większą pojemnością, wieksza przepustnica, jest na listwie paliwowej zastosowany regulator ciśnienia paliwa na zasadzie zmian podciśnienia w kolektorze saącym, inna elektronika (inny komputer i zapewne inne mapy), inny kolektor wydechowy (z dwururką), troche inny dolot ... to tak pobieżnie ok.gif

PS MK1 jest lżejsze od MK2 wiec moze to też troche robić rożnicę smile.gif

doły silników są takie same wiec najprostszym posunięciem zeby w serii mieć te 73km to założyć góre silnika z 1.2 73km zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> tak jak napisałeś Twój to MK2 1.2 60 w MK1 był 1.2 60spi lub 1.2 73 mpi.

> jesli chodzi o podobienstwo to owszem modułowo i wyglądowo są bardzo podobne. zasadnicze rożnice

> miedzy Twoim 1.2 60 a takim 1.2 73 to:

> inny wałek rozrządu (ostrzejszy)+inne sprezyny na zaworach (twardsze), wieksze kanały w głowicy,

> kolektor alu z większą pojemnością, wieksza przepustnica, jest na listwie paliwowej

> zastosowany regulator ciśnienia paliwa na zasadzie zmian podciśnienia w kolektorze saącym,

> inna elektronika (inny komputer i zapewne inne mapy), inny kolektor wydechowy (z dwururką),

> troche inny dolot ... to tak pobieżnie

> PS MK1 jest lżejsze od MK2 wiec moze to też troche robić rożnicę

> doły silników są takie same wiec najprostszym posunięciem zeby w serii mieć te 73km to założyć góre

> silnika z 1.2 73km

hmmm a gdybym sie ograniczyl do przeszczepu calej glowicy z walkiem od p1 75 to mialoby to sens?

pytam bo cos mi sie zdaje ze mam cala glowice z walkiem u siebie w garazu - tyle ze na obrobienie musialbym ja zabrac do warsztatu

Napisano

> hmmm a gdybym sie ograniczyl do przeszczepu calej glowicy z walkiem od p1 75 to mialoby to sens?

> pytam bo cos mi sie zdaje ze mam cala glowice z walkiem u siebie w garazu - tyle ze na obrobienie

> musialbym ja zabrac do warsztatu

ja bym wrzucił głowice z wałkiem+kolektor z przepustnicą (byś miał alu kolektor do lpg od razu i mógłbyś nad przepustnicą zamontować dedykowany mikser - o ile byś robił na mikserze a nie na wtrysku) i dał listwe "bez powrotu paliwa" tą co masz w swoim MK2 bo tak byś musiał robić powrót paliwa którego w MK2 1.2 60 nie ma. można by też pomyślec nad założeniem "dwururki" z kolektorem wydechowym ale wtedy trzeba by emulować 2gą sondę, pomysłów jest dużo smile.gif coś zawsze mozna wymyślić ok.gif

Napisano
  • Autor

> ja bym wrzucił głowice z wałkiem+kolektor z przepustnicą (byś miał alu kolektor do lpg od razu i

> mógłbyś nad przepustnicą zamontować dedykowany mikser - o ile byś robił na mikserze a nie na

> wtrysku) i dał listwe "bez powrotu paliwa" tą co masz w swoim MK2 bo tak byś musiał robić

> powrót paliwa którego w MK2 1.2 60 nie ma. można by też pomyślec nad założeniem "dwururki" z

> kolektorem wydechowym ale wtedy trzeba by emulować 2gą sondę, pomysłów jest dużo coś zawsze

> mozna wymyślić

dzieki za uwagi wszystkim

napisze do seby i zobacze co on robil

to ma byc racjonalne usprawnienie a nie sztuka dla sztuki wiec szukam rozsadnej opcji

dzieki!

Napisano

Nie wiem czy jest sens? hmm.gif

Kompletny wydech SuperSprinta około 1000 Euro

Wałek rozrządu Colombo&Bariani 350 Euro

Jeśli sam jesteś dłubakiem to zrobienie silnika to kwestia chęci, zdolności i czasu.

Wiadomo w głowicy powiększamy otwory wszelkie polerujemy, planujemy główkę ja chyba ponad 1,0 mm zjechałem jest mocno doprężony.

Następnie przepustnica dajemy do rozwiercenia bądź można się zabawić z dopasowaniem pod kolektor przepustnicy z silnika 1,6.

Było paru kolegów na IKP którzy po prostu zastosowali przepustnice i kolektory z P mark one.

Osiągi mam takie jak w wersji PII 1.2 16v. prędkość maxymalna na prostej to 176 km/h.

aha skrzynia jest sportingowa 6 biegowa.

Dodatki przewyższają wartość pojazdu jako takiego. Zastanów się.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy jest sens?

> Kompletny wydech SuperSprinta około 1000 Euro

> Wałek rozrządu Colombo&Bariani 350 Euro

> Jeśli sam jesteś dłubakiem to zrobienie silnika to kwestia chęci, zdolności i czasu.

> Wiadomo w głowicy powiększamy otwory wszelkie polerujemy, planujemy główkę ja chyba ponad 1,0 mm

> zjechałem jest mocno doprężony.

> Następnie przepustnica dajemy do rozwiercenia bądź można się zabawić z dopasowaniem pod kolektor

> przepustnicy z silnika 1,6.

> Było paru kolegów na IKP którzy po prostu zastosowali przepustnice i kolektory z P mark one.

> Osiągi mam takie jak w wersji PII 1.2 16v. prędkość maxymalna na prostej to 176 km/h.

> aha skrzynia jest sportingowa 6 biegowa.

> Dodatki przewyższają wartość pojazdu jako takiego. Zastanów się.

wiesz, o tym wlasnie mowie. musi to byc rozsadne bo moge sobei podlubac ale nie mam zamiaru robic scigałki. predzej bym silnik przeszczepil.

kombinuje po prostu czy bez szalenstw da sie mu dodac nieco wiecej rezonu:)