Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wibracje kierownicy - vol3

Featured Replies

Napisano

Cały czas mam delikatne wibracje (amplituda 1-2mm) kierownicy powyżej 110km/h.

Sprawa zaczęła się po kupnie opon letnich, z którymi miałem duże problemy z wyważeniem o których pisałem. Miały duże bicie poprzeczne. 2 opony zostały wymienione w ramach reklamacji., ale teraz niestety pozostały wibracje kierownicy.

Wibracje występują obecnie na dwóch posiadanych przeze mnie kompletach kół: letnie (alufelgi 17) i zimowe (fabryczne alu 16).

Wahacze (całe ze sworzniami) przednie zostały wymienione. Zbieżność ustawiona. Koła teoretycznie wyważone.

Wibracje są.

Co jeszcze sprawdzić? Bo białej gorączki już dostaję. Do czasu kupienia letnich opon wszystko było ok (także na zimówkach, na których teraz wibracje są). Zaczynam "polować na czarownice" zastanawiając się, czy jazda na wadliwych letnich oponach z dużym biciem poprzecznym nie uszkodziła czegoś w systemie jezdnym (wspomaganie?).

Napisano

> Cały czas mam delikatne wibracje (amplituda 1-2mm) kierownicy powyżej 110km/h.

> Sprawa zaczęła się po kupnie opon letnich, z którymi miałem duże problemy z wyważeniem o których

> pisałem. Miały duże bicie poprzeczne. 2 opony zostały wymienione w ramach reklamacji., ale

> teraz niestety pozostały wibracje kierownicy.

> Wibracje występują obecnie na dwóch posiadanych przeze mnie kompletach kół: letnie (alufelgi 17) i

> zimowe (fabryczne alu 16).

> Wahacze (całe ze sworzniami) przednie zostały wymienione. Zbieżność ustawiona. Koła teoretycznie

> wyważone.

> Wibracje są.

> Co jeszcze sprawdzić? Bo białej gorączki już dostaję. Do czasu kupienia letnich opon wszystko było

> ok (także na zimówkach, na których teraz wibracje są). Zaczynam "polować na czarownice"

> zastanawiając się, czy jazda na wadliwych letnich oponach z dużym biciem poprzecznym nie

> uszkodziła czegoś w systemie jezdnym (wspomaganie?).

Probowales dowazac na aucie?

Napisano

> Cały czas mam delikatne wibracje (amplituda 1-2mm) kierownicy powyżej 110km/h.

Krzywa opona lub felga. Krzywizna minimalna. Być może wcześniej nie zauważałeś a przewrażliwiłeś się na tym pierwszym, wadliwym komplecie?

Grozi np. przyspieszonym wybiciem łożyska itp. jeśli to rzeczywiste drgania a nie efekt nadwrażliwości.

Napisano
  • Autor

> Probowales dowazac na aucie?

Wyważane były wraz testem drogowym (rolką dociskającą) i doważane na aucie. Teoretycznie są wyważone.

Napisano
  • Autor

> Krzywa opona lub felga. Krzywizna minimalna. Być może wcześniej nie zauważałeś a przewrażliwiłeś

> się na tym pierwszym, wadliwym komplecie?

Felgi letnie były prostowane, żeby wykluczyć tą przyczynę. Zimowe nie sprawiały problemów przed akcją.

> Grozi np. przyspieszonym wybiciem łożyska itp. jeśli to rzeczywiste drgania a nie efekt

> nadwrażliwości.

Sam już nie wiem z tą nadwrażliwością, ale drgania są wyczuwalne i widoczne.

Napisano

Celem eksperymentu, pożycz na chwilę opony od kogoś innego.

Ugadaj się, 20 minut i macie zamieniony zestaw i robisz test drogowy

do +140 proponuję. I już wtedy wiesz...