Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

różnicówka 1f i 3f kolejność i rodzaj - podłączenie

Featured Replies

Napisano

Na prośbę usera Kuracjusza i w jego imieniu, bo mu się coś buntuje wink.gif

To jest uproszczony schemat instalacji 3 fazowej.

Mam taką zagwozdkę, który schemat jest bardziej poprawny.

Na początku chciałem zrobić jak na pierwszym (lewym) obrazku, ale pomyślałem, że przy ewentualnym zadziałaniu RCD 3f może wybić też te trzy główne, dlatego zrobiłem drugi schemat.

Nie chcę, żeby wybijało główne trzy jeśli coś przebije na gnieździe 3f, bo wtedy nie ma sensu dawać dodatkowych różnicówek skoro i tak wszystko będzie siadać.

Czy będzie poprawnie jeśli zrobię jak na drugim schemacie?

Nie mogę pisać na forum, bo przeglądarka mi się buntuje, ale jakimś cudem mogę pisać privy, więc jeśli ktoś chce pogaworzyć, to na pw, a jeśli tylko potwierdzić lub coś wyjaśnić, to wystarczy na forum - wszystko przeczytam.

Dzięki z góry.

287840904-schemat.JPG

post-80075-14352525128772_thumb.jpg

Napisano

Podobnie jak na drugim rysunku tylko po różnicówkach 1f należałoby podłączyć nadmiarowo prądowe 1 fazowe.

Napisano

W wariancie oszczędnościowym można zamontować tylko jedną, czy dwie różnicówki jednofazowe, a mniej istotne odbiory jednofazowe można podłączyć do trzeciej fazy za różnicówką trójfazową, oczywiście zabezpieczając odpowiednim wyłącznikiem nadprądowym. Rzadko kiedy wykorzystuje się pełną obciążalność prądową różnicówek, więc takie patenty można stosować - szczególnie gdy gniazdo trójfazowe będzie używane bardzo okazyjnie, a przyłączone do niego urządzenie jest mało istotne.

Co do schematu, to nie można zapomnieć o przeprowadzeniu przewodu neutralnego przez różnicówki zlosnik.gif

Napisano

Nie chce mi się tego analizować.

Ja mam tak:

Nadpradowe w skrzynce, nadprądowe na każde piętro.

Za nimi różnicówki do obwodów, które chciałbym , aby ich nie wywalało razem w przypadku przebicia.

Za różnicówkami nadprądowe.

Zasada jest taka, że różnicówka nie jest bezpiecznikiem nadprądowym, za nią zawsze jest nadprądowy.

Generalnie taki układ działa.

Jak się czegoś dotknie to wyłącza różnicówka tylko małym obwód, a jak zrobiłem zwarcie, to wywalało wszystko po drodze, oprócz różnicówek.

Napisano

> Zasada jest taka, że różnicówka nie jest bezpiecznikiem nadprądowym, za nią zawsze jest nadprądowy.

A nieprawda, a różnikówcki jednofazowe z członem nadprądowym wbudowanym? 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> Co do schematu, to nie można zapomnieć o przeprowadzeniu przewodu neutralnego przez różnicówki

no wg mnie to to jest mocno "ideowy" schemat

Napisano

> tylko po różnicówkach 1f należałoby podłączyć nadmiarowo prądowe 1

> fazowe.

no przecież jest - na schemacie jasno widać, że jest "S-ka" trójfazowa na zabezpieczenie poszczególnych faz hahaha.gif

Napisano

a teraz co do tematu - to tak opcja nr 2 (prawy rusunek) będzie robił to czego autor oczekuje ok.gif

Napisano

> A nieprawda, a różnikówcki jednofazowe z członem nadprądowym wbudowanym?

Są ,ale się nie stosuje jako jedynego zabezpieczenia. Powinno się dawać za różnicówką nadprądowy bezpiecznik, nawet jeśli jest to jedna faza i jeden obwód.

Napisano

> no przecież jest - na schemacie jasno widać, że jest "S-ka" trójfazowa na zabezpieczenie

> poszczególnych faz

Nie mieszaj, jak nie wiesz o co chodzi. no.gif

Napisano

Zastanawiam sie po cóż 3 róznicówki 1f są zabezpieczone S-ką 3f i wyciągnięte 3 obwody jednofazowe(chyba)?? Tego nie kumam niewiem.gif

Napisano

> Zastanawiam sie po cóż 3 róznicówki 1f są zabezpieczone S-ką 3f i wyciągnięte 3 obwody

> jednofazowe(chyba)?? Tego nie kumam

Po to, żeby nie wywalało trzech faz jak na którejś różnicówce zadziała zabezpieczenie.

Z bezpiecznikami jest inaczej, bo tutaj mamy zabezpieczenie zbiorcze, a pod nim jest jeszcze z 12 obwodów zabezpieczonych mniejszymi s-ami.

Są wyprowadzone trzy przewody po to, żeby równomiernie obciążyć fazy.

To jest instalacja w knajpie i robię ją od podstaw.

Dodatkowo chcę powiedzieć, że gniazd 400v będzie 4, a 2 z nich lub jedno w ciągłym użytku z obciążeniem ok 8kW na każde.

Napisano

> Są ,ale się nie stosuje jako jedynego zabezpieczenia. Powinno się dawać za różnicówką nadprądowy

> bezpiecznik, nawet jeśli jest to jedna faza i jeden obwód.

a czemu tak uważasz?

Producent jaso podaje, że ma zarówno moduł nad i różnicowo prądowy - nie ma żadnych wytyczny, że NALEŻY jeszcze dodatkowo instalować samodzielny moduł nadprądowy

Napisano

> a czemu tak uważasz?

> Producent jaso podaje, że ma zarówno moduł nad i różnicowo prądowy - nie ma żadnych wytyczny, że

> NALEŻY jeszcze dodatkowo instalować samodzielny moduł nadprądowy

Ale też chyba lepiej mieć te urządzenia osobno, bo jak wybije, to od razu wiesz, czy poszło na obudowę, czy za duże obciążenie i nie masz przemyśleń.

Napisano

> Po to, żeby nie wywalało trzech faz jak na którejś różnicówce zadziała zabezpieczenie.

To rozumiem po to są trzy RCD a nie jedna

> Z bezpiecznikami jest inaczej, bo tutaj mamy zabezpieczenie zbiorcze, a pod nim jest jeszcze z 12

> obwodów zabezpieczonych mniejszymi s-ami.

Czyli ta C25 3f tio te zabezpieczenie zbiorcze?? Więc jak zrobi się zwara na którym kolwiek zabezpieczeniu jest szansa że poleci i tak to C25. Chyba że wzorcowo będzie dobrana selektywność.

> Są wyprowadzone trzy przewody po to, żeby równomiernie obciążyć fazy.

Też zawsze tak robię równomiernie przynajmniej teoretycznie ok.gif

> To jest instalacja w knajpie i robię ją od podstaw.

> Dodatkowo chcę powiedzieć, że gniazd 400v będzie 4, a 2 z nich lub jedno w ciągłym użytku z

> obciążeniem ok 8kW na każde.

Napisano

> Ale też chyba lepiej mieć te urządzenia osobno, bo jak wybije, to od razu wiesz, czy poszło na

> obudowę, czy za duże obciążenie i nie masz przemyśleń.

To ma sens ok.gif

Napisano

> no przecież jest - na schemacie jasno widać, że jest "S-ka" trójfazowa na zabezpieczenie

> poszczególnych faz

Tadek ma rację, lepiej dać trzy osobne, ale już takie kupiłem i idzie też za tym jakiś mój sens.

W każdym razie nie to jest problemem, tylko czy na pierwszym schemacie przy przebiciu na gnieździe 3f różnicówki zadziałają losowo, czy może w kolejności i pierwsza wybije ta przy gnieździe.

Bo jeśli losowo, to robię jak na drugim schemacie.

Napisano

> Nie mieszaj, jak nie wiesz o co chodzi.

nie rozumiem co niby mieszam - tylko odczytałem dane na "schemacie" niewiem.gif

Napisano

> Zastanawiam sie po cóż 3 róznicówki 1f są zabezpieczone S-ką 3f i wyciągnięte 3 obwody

> jednofazowe(chyba)?? Tego nie kumam

żeby po zawrciu/przeciążeniu na jednej z faz pozbyć się napięcia na pozostałych hahaha.gif

No oczywiście jest to błąd

Napisano

> żeby po zawrciu/przeciążeniu na jednej z faz pozbyć się napięcia na pozostałych

> No oczywiście jest to błąd

No nie do końca bo kolega sprostował że za C25 3f maja być jeszcze jedne eski ale mniejsze więc jeśli dobierze selektywność odpowiednio to teoreteycznie eski będą się wyłączać przy zwarciu a ten trzyfazowy będzie trzymał ale jego zastosowanie rozumiem jako wyłącznik grup obwodów niewiem.gif Tak to zrozumiałem niewiem.gif

Napisano

> To rozumiem po to są trzy RCD a nie jedna

> Czyli ta C25 3f tio te zabezpieczenie zbiorcze?? Więc jak zrobi się zwara na którym kolwiek

> zabezpieczeniu jest szansa że poleci i tak to C25. Chyba że wzorcowo będzie dobrana

> selektywność.

3x25A powinno udźwignąć wszystko, co jest na 230V w tym lokalu.

Będą ze trzy lodówki (w sumie do 1000W), zmywarka (ok 2500W), krajalnica, blender itp (do 500W), oświetlenie sali i kuchni (do 1000W) i dodajmy z 500W na inne pierdoły, to robi się ok. 5500W w szczycie, a to wszystko rozłożone na trzy fazy naprawdę równomiernie, bo długo nad tym siedziałem i specjalnie zrobiłem sporo obwodów, żeby móc je swobodnie dobrać do poszczególnych faz.

Nie widzę możliwości wybicia tego głównego,noale jak juz wybije, to od tego jest ok.gif

> Też zawsze tak robię równomiernie przynajmniej teoretycznie

> > obciążeniem ok 8kW na każde.

Napisano

> Tadek ma rację, lepiej dać trzy osobne, ale już takie kupiłem i idzie też za tym jakiś mój sens.

> W każdym razie nie to jest problemem, tylko czy na pierwszym schemacie przy przebiciu na gnieździe

> 3f różnicówki zadziałają losowo, czy może w kolejności i pierwsza wybije ta przy gnieździe.

> Bo jeśli losowo, to robię jak na drugim schemacie.

NIe losowo tylko z ta z której weżmiesz Neutralny. A jak za różnicówkami jednofazowymi pomieszasz/ zepniesz razem zera to będą Ci walić wszystkie różnicówki. W pierwszysm schemacie róznicówka za różnicówką nie ma sensu

Napisano

> 3x25A powinno udźwignąć wszystko, co jest na 230V w tym lokalu.

> Będą ze trzy lodówki (w sumie do 1000W), zmywarka (ok 2500W), krajalnica, blender itp (do 500W),

> oświetlenie sali i kuchni (do 1000W) i dodajmy z 500W na inne pierdoły, to robi się ok. 5500W

> w szczycie, a to wszystko rozłożone na trzy fazy naprawdę równomiernie, bo długo nad tym

> siedziałem i specjalnie zrobiłem sporo obwodów, żeby móc je swobodnie dobrać do poszczególnych

> faz.

> Nie widzę możliwości wybicia tego głównego,noale jak juz wybije, to od tego jest

No tak ale chciałeś aby napięcie nie znikneło wszędzie a tak własnie wyjdzie. Wystarczyło by do tych 3 RCD podłączyć te 12 obwodów na swoich zabezpieczeniach i efekt był by ten sam ok.gif

Napisano

> żeby po zawrciu/przeciążeniu na jednej z faz pozbyć się napięcia na pozostałych

> No oczywiście jest to błąd

To jest klasa C, a mniejsze zabezpieczenia na poszczególne obwody są klasy B i o mniejszych wartościach, więc myślę, że w przypadku zwarcia na którymkolwiek obwodzie wybije tylko ten bezpiecznik z obwodu a nie wspólny.

Napisano

> To jest klasa C, a mniejsze zabezpieczenia na poszczególne obwody są klasy B i o mniejszych

> wartościach, więc myślę, że w przypadku zwarcia na którymkolwiek obwodzie wybije tylko ten

> bezpiecznik z obwodu a nie wspólny.

Tak nakazuje teoria ok.gif a będzie tylko jedno te zabezpieczenie?? Bo jak jedno to nie ma sensu ono. Jak dwa to będą to jako wyłączniki /zabezpieczenia grup obwodów ok.gif to ma sens ale ja bym wtedy policzył które obwody do której różnicówki i zabezpieczył je jednofazowo ok.gif co by nie mieszać ok.gif

Napisano

> Tadek ma rację, lepiej dać trzy osobne, ale już takie kupiłem i idzie też za tym jakiś mój sens.

> W każdym razie nie to jest problemem, tylko czy na pierwszym schemacie przy przebiciu na gnieździe

> 3f różnicówki zadziałają losowo, czy może w kolejności i pierwsza wybije ta przy gnieździe.

> Bo jeśli losowo, to robię jak na drugim schemacie.

na pierwszym schemacie jak zadziała RCD trójfazowa to poleci ona + ta która zabezpiecza fazę na której będzie przebicie - to jeśli chodzi o odpowiedź na Twoje pytanie.

A teraz uważaj i nie obraź się, ale:

1. ktoś kto rysuje takie schematy (nie chodzi mi o ich rysunkowośc tylko o treść merytoryczną) raczej napewno NIE JEST elektykiem

2. jeżeli jednak nie daj Boże jest - to wg mnie nie powienien posiadać Zaśwaidczenia Kawalifikacyjnego - popularnie zwanymi upr. SEP

3. oba schematy zawierają błędy, których prawdziwy elektryk by nie popełnił (merytoryczne)

4. jeżeli ktoś zadaje takie pytania, apisze że będzie robił instalację w lokalu publicznym - o zgrozo no.gifksiadz.gif

5. wiem, rozumiem , każdy chce sobie dorobić, ale czy nie uważasz, że przesadzasz? Tak wiem, wszystko jest dla ludzi, każdy ma prawo nauczyć się i być kim chce, ale czy naprawdę musisz eksperymentować na kimś obcym? Co oni Ci zrobili?

To jest właśnie dobry przykład, kiedy ktoś powinien dać robotę elektrykowi, a nie kopanie kabla do garażu na własnej działce jak w wątku obok.

A na koniec, ja wiem, że Ty tego nie powiesz Inwestorowi (ja też bo ani jego ani ciebie nie znam)ale właśnie dałeś koleny przykład, że nie powinienieś tego robić, jeżeli kupiłeś materiały "na pałę" i teraz na siłę chcesz je wykorzystać, bowiem prawdziawy elektryk nie naciąga Inwestora swoją niewiedzą - dlatego właśnie kol. Adamec pisał, że nie rozumie tych schematów, bo jako elektryk wie, że projektując takie instalacje należy jako pierwsze wziąźć pod uwagę kwestie techniczne a zaraz potem jednak ekonomiczne.

ty niestety skopałeś obie - proszę Cię, nie rób tej roboty blagam.gif

Napisano

> No tak ale chciałeś aby napięcie nie znikneło wszędzie a tak własnie wyjdzie. Wystarczyło by do

> tych 3 RCD podłączyć te 12 obwodów na swoich zabezpieczeniach i efekt był by ten sam

S-ów mam na ok 140A w sumie, więc w teorii jest to na granicy parametrów przewodów, a do tego dochodzi jeszcze instalacja 400v, więc muszę dać zabezpieczenie przed obwodami.

A z tymi neutralnymi przewodami, to się jeszcze muszę zastanowić co zrobić.

zaraz coś narysuję i zapytam

Napisano

> a

> ten trzyfazowy będzie trzymał ale jego zastosowanie rozumiem jako wyłącznik grup obwodów Tak

> to zrozumiałem

to źle to zrozumiałeś - prawdziwy sens jest taki, że kol. nie ma wiedzy na ten temat i się rajuje, przy okazji rujnując Inwestora

Napisano

> To jest klasa C, a mniejsze zabezpieczenia na poszczególne obwody są klasy B i o mniejszych

> wartościach, więc myślę, że w przypadku zwarcia na którymkolwiek obwodzie wybije tylko ten

> bezpiecznik z obwodu a nie wspólny.

A powiedz, wiesz co to wogóle są klasy? Co one oznaczają i czym się różnią? Nie wiesz i to widać w całej rozciągłości, niestety

Napisano

> S-ów mam na ok 140A w sumie, więc w teorii jest to na granicy parametrów przewodów, a do tego

> dochodzi jeszcze instalacja 400v, więc muszę dać zabezpieczenie przed obwodami.

> A z tymi neutralnymi przewodami, to się jeszcze muszę zastanowić co zrobić.

> zaraz coś narysuję i zapytam

Ale z neutralnymi to nie ma się co zastanawiać. Bo albo instalacja będzie dobrze wykonana i przy upływach/zwarciach/przepięciach będzie lecieć to co ma lecieć albo będzie walic wszystko

Napisano

Nie ma tu żadnego niebezpieczeństwa, bo instalacja jest zabezpieczona.

Chodzi mi tylko o to, żeby to działało logicznie.

Nie jestem elektrykiem, pracowałem jako monter, ale rozdzielnic nie robiłem.

Potrafię robić wszystko w kwestii remontów, ale w niczym nie jestem specjalistą.

Ludzie znają mnie z tego, że jeśli na jakimś etapie brakuje mi wiedzy, to odpuszczam i daję pole dla fachowca.

Nie znaczy to, że nie mogę się dokształcić.

Tutaj pytam o poradę, bo może fachowiec nie będzie potrzebny.

I nie maż się, nawet tadek jeszcze mi nie wygarnął od partaczy i tfu złotych rączek, co chyba jest jakimś wyznacznikiem zlosnik.gif

Schemat jest mocno ideowy, nie martw się, nie robięinstalacji na samych fazowych przewodach love_4.gif

Napisano

Taki update

287841498-schematn.JPG

post-86495-14352525132724_thumb.jpg

Napisano

> Taki update

Daj FRa 4 polowego i rozłączaj zero też. ok.gif Tak jak narysowałeś nie pomieszasz Neutralnego ok.gif ale ja bym wywalił tego C25 3F. Pogrupował te 12 obwodów zabezpieczył i podpiął do RCD

Napisano

> Nie ma tu żadnego niebezpieczeństwa, bo instalacja jest zabezpieczona.

proszę Cie, założenie "na pałę" S-ek nie jest równoznaczne z zabezpieczeniem instalacji

> Chodzi mi tylko o to, żeby to działało logicznie.

> Nie jestem elektrykiem, pracowałem jako monter, ale rozdzielnic nie robiłem.

> Potrafię robić wszystko w kwestii remontów, ale w niczym nie jestem specjalistą.

> Ludzie znają mnie z tego, że jeśli na jakimś etapie brakuje mi wiedzy, to odpuszczam i daję pole

> dla fachowca.

O! I to jest właśnie ten moment claps.gif

> Nie znaczy to, że nie mogę się dokształcić.

> Tutaj pytam o poradę, bo może fachowiec nie będzie potrzebny.

niestety jednak będzie, ale możesz np. siedzieć z nim podczas prac i niech ci tłumaczy a ty zadawaj szereg pytań - ja zawsze mam dużo pytań od klientów - czasem gadanie zajmuje mi tyle co robota, ale wiesz, potem taki "chłop" w domu sam podłączy kinkiet czy zmieni lampę w pokoju (wiedząc przede wszystkim po co jest przewód żółto-zielony) i już jest "bohaterem w swoim domu" i wieczorem 270747800-sex.gifmulher.gif

> I nie maż się, nawet tadek jeszcze mi nie wygarnął od partaczy i tfu złotych rączek, co chyba jest

> jakimś wyznacznikiem

no fakt zlosnik.gif

> Schemat jest mocno ideowy, nie martw się, nie robięinstalacji na samych fazowych przewodach

to prawda, mocno

Napisano

> Taki update

ale nigdzie nie masz początku tego "zera"

Napisano

> ale nigdzie nie masz początku tego "zera"

DObra spokojnie. WIadomo gdzie się ono zaczyna. Pytanie czy do FRa dochodzi TN-C czy TN-S. To jest ważne ok.gif

Napisano

> ale nigdzie nie masz początku tego "zera"

To 'zero' zaczyna się na górze obrazka, załóż okulary zlosnik.gif

Napisano

> To 'zero' zaczyna się na górze obrazka, załóż okulary

ALe czy to "zero" to N czy PEN??

Napisano

> DObra spokojnie. WIadomo gdzie się ono zaczyna. Pytanie czy do FRa dochodzi TN-C czy TN-S. To jest

> ważne

Instalacja jest TN-S, a odnośnie rozłączania N, to już wiele razy slyszałem, żeby tego nie robić od elektryków, dlatego kupiłem rozłącznik 3p.

PE mam spięte na listwie i N na osobnej też.

Napisano

> To 'zero' zaczyna się na górze obrazka, załóż okulary

mam, ale czekaj wytrę...

....ty no rzeczywiście ok.gif

Napisano

> Instalacja jest TN-S, a odnośnie rozłączania N, to już wiele razy slyszałem, żeby tego nie robić od

> elektryków, dlatego kupiłem rozłącznik 3p.

> PE mam spięte na listwie i N na osobnej też.

Jeśli pzred FRem jest TN-S to spoko. Co 3p czy 4p to różnie to jest ja wiem że w instalacji 3f urwane zero to proszenie sie o kłopoty ale nie możemy zakładać że FR załączy fazy a zera nie

Napisano

> Instalacja jest TN-S, a odnośnie rozłączania N, to już wiele razy slyszałem, żeby tego nie robić od

> elektryków, dlatego kupiłem rozłącznik 3p.

a dlaczego?

Napisano

> a dlaczego?

A ja nie wiem, elektryki gadały ok.gif

Idę kogoś porazić 400V grinser006.gif

Napisano

> A ja nie wiem, elektryki gadały

> Idę kogoś porazić 400V

Jak ograniesz rozdzielnicę pochwal się foteksem jak poupychałeś przewody w niej zlosnik.gif

Napisano

> Jak ograniesz rozdzielnicę pochwal się foteksem jak poupychałeś przewody w niej

Jest dość ciasno, bo wykorzystałem prawie wszystkie miejsca zlosnik.gif

edit:

Aha, jeszcze jedna rzecz, nie wiem, czy muszę to zrobić, ale domyślam się, że tak - czy muszę porozpinać N na obwody, czy mogą wszystkie być spięte razem?

Bo tak zrobiłem na początku, a teraz widzę, że jeśli będę je musiał pogrupować, to mi może braknąć miejsca...

Trzeba, to trzeba,ale czy trzeba?

287842109-schemat3.JPG

Na tą chwilę nie mam możliwości zrobić lepszego zdjęcia

287842109-img00047.jpg

post-86495-14352525136918_thumb.jpg

Napisano

> Jest dość ciasno, bo wykorzystałem prawie wszystkie miejsca

> edit:

> Aha, jeszcze jedna rzecz, nie wiem, czy muszę to zrobić, ale domyślam się, że tak - czy muszę

> porozpinać N na obwody, czy mogą wszystkie być spięte razem?

> Bo tak zrobiłem na początku, a teraz widzę, że jeśli będę je musiał pogrupować, to mi może braknąć

> miejsca...

> Trzeba, to trzeba,ale czy trzeba?

> Na tą chwilę nie mam możliwości zrobić lepszego zdjęcia

Tak połaczyłeś jak na schemacie?? icon_eek.gif To zrób test i podepnij żarówkę do jednej z róznicówek do fazy a zero weż z ochrony. Jestem pewien że wywalą wszystkie

Napisano

Poczytaj sobie jak działa wyłącznik różnicowo-prądowy. Aktualnie, żeby wszystko działało dobrze musisz jeszcze dorobić trochę połączeń wyrównawczych, bo pospinanie przewodów N za różnicówkami nie wystarczy - trzeba też pospinać fazy ze wszystkich stron. Tutaj masz przykład:

287842748-287842109-schemat3.JPG

W związku z całym wątkiem: facepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.gif

Tak to jest, jak ktoś myśli, że elektryk tylko "łączy druciki" - przecież każdy to potrafi hehe.gif Jak się nie zna ogółu zagadnień i zjawisk to właśnie widać efekty.

post-126130-14352525139646_thumb.jpg

Napisano

> W związku z całym wątkiem:

> Tak to jest, jak ktoś myśli, że elektryk tylko "łączy druciki" - przecież każdy to potrafi Jak

> się nie zna ogółu zagadnień i zjawisk to właśnie widać efekty.

Ja ciagle wierze, ze ten watek to jedna wielka sciema zeby wkrecic Tadka zlosnik.gif