Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A-H] U2143-00 Pada mi CIM ?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Ostatnio kilka razy zdarzyło mi się, że przekręcenie stacyjki w pozycję startu rozrusznika nie spowodowało jego uruchomienia. Ponadto kilka razy zdarzyło mi się po odpaleniu auta zaświecenie po chwili kontrolki ESP i jednocześnie ostrzeżenia o niskim poziomie powietrza w którymś z kół a nawet nie ruszyłem z miejsca. Odczytałem błędy i wyszedł m.in. U2143-00 magistrala CAN brak łączności z czujnikiem kąta obrotu kierownicy. Były też inne błędy z magistrali i modułów - o braku łączności z nimi, ale zamiast je zapisać to omyłkowo je wykasowałem mlot.gif

Rozumiem że to objawy padającego modułu CIM?

Jak na złość za dwa dni jadę w trasę i pewne zrobię ze 3 tys km. Jak mi coś całkiem padnie w trasie to będzie jazz boje_sie.gif

Napisano
  • Autor

> Bardzo możliwe, że dopiero zaczyna padać

echh w Astrze G takie rzeczy były nie do pomyślenia, bezstresowo dojechałem nią 301kkm palacz.gif

Napisano
  • Autor

> A działa Ci klakson, albo sterowanie głośnością radia na kierownicy ? ?

klakson nie wiem bo nie używam cool.gif ale pozostałe rzeczy na kierownicy działają bez problemu... powinny świrować?

Napisano

> klakson nie wiem bo nie używam ale pozostałe rzeczy na kierownicy działają bez problemu...

> powinny świrować?

nie działa klakson i przy włączonych swiatłach nie mozna regulowac głosności na kierownicy

wg opisów z sieci jest to jeden z objawów padającego cim-a

Aha mi polecono CIM z aut poliftowych - ponoć poprawiona wersja

Napisano

> nie działa klakson i przy włączonych swiatłach nie mozna regulowac głosności na kierownicy

Tu nie ma reguły, ale zwykle na klakson pomaga wymiana samej wiązki, była akcja serwisowa na wymianę wiązki, warto sprawdzić czy Wasze auta mają już poprawiony ten element.

Można też zregenerować CIM, gdzieś chyba w okolicach Radomia ktoś tym się trudni.

Nie mniej jeśli klakson nie działa to mozna nieco przyciemnić podświetlenie licznika, powinno pomóc.

Napisano

> Tu nie ma reguły, ale zwykle na klakson pomaga wymiana samej wiązki, była akcja serwisowa na

> wymianę wiązki, warto sprawdzić czy Wasze auta mają już poprawiony ten element.

> Można też zregenerować CIM, gdzieś chyba w okolicach Radomia ktoś tym się trudni.

> Nie mniej jeśli klakson nie działa to mozna nieco przyciemnić podświetlenie licznika, powinno

> pomóc.

u mnie nie pomaga + nie działa głośność na kierownicy przy włączonych światłach

ile kosztuje taka regeneracja?

EDIT: a z tą wiązką to ta akcja jest jeszcze nadal ?

Napisano

> to za 150 kupuje używkę CIM

No tak ale do tego logowanie, chyba że robisz sam, no i przede wszystkim nie wiesz czy też za jakiś czas nie będzie trzeba tego naprawiać...

Napisano

> No tak ale do tego logowanie, chyba że robisz sam, no i przede wszystkim nie wiesz czy też za jakiś

> czas nie będzie trzeba tego naprawiać...

koszt zakupu + koszt logowania i tak nie przekracza kosztu regeneracji wink.gif

tak jak pisałem ponoć - bo tylko to czytałem - wersje poliftowe już raczej nie padają.

A ten po regeneracji tez chyba nie ma pewności, że za 2,3 lata znowu nie padnie - chyba że gość daje dożywotnią gwarancję grinser006.gif

Napisano

Na pewno nie daje takiej gwarancji smile.gif ja gdybym tym się trudnił też bym nie dał 270751858-jezyk.gif poza tym jest to dosyć popularna usterka w VC, AH i regeneracja też nie daje 100% pewności że problem nie wystąpi, ale osobiście chyba wolałbym regenerowany wziąć i mieć myśleć że dłużej pochodzi zlosnik.gif

Napisano

> Na pewno nie daje takiej gwarancji ja gdybym tym się trudnił też bym nie dał poza tym jest to

> dosyć popularna usterka w VC, AH i regeneracja też nie daje 100% pewności że problem nie

> wystąpi, ale osobiście chyba wolałbym regenerowany wziąć i mieć myśleć że dłużej pochodzi

A odnośnie tej wiązki

Wiesz może czy ta akcja jest nadal otwarta ?

i wogóle która to jest wiązka ( mile widziane foto ) ?

Napisano

> A odnośnie tej wiązki

Z tego co słyszałem/byłem/robiłem w ASO, to akcja polegała na założeniu dodatkowych spinek na CIMa żeby był lepszy kontakt.

Chyba, że są dwie różne kampanie serwisowe na CIMy... niewiem.gif

Napisano

> Z tego co słyszałem/byłem/robiłem w ASO, to akcja polegała na założeniu dodatkowych spinek na CIMa

> żeby był lepszy kontakt.

> Chyba, że są dwie różne kampanie serwisowe na CIMy...

Wiązki też wymieniali, przynajmniej moja mama była z tym w ASO.

Ale akcja dotyczyła jak pamiętam tylko aut co miały problemy z klaksonem.

Do końca 2012 roku chyba była, ale warto napisać do GM maila i oni napiszą czy Twój Vin się kwalifikował do tego czy nie.

Napisano
  • Autor

> Bardzo możliwe, że dopiero zaczyna padać

dzwoniłem do zaprzyjaźnionego ASO i okazuje się, że w całym nieszczęściu mam szczęście o tyle, że u mnie występuje najtańszy CIM za 575 zł w detalu, nie wiem ile wymiana z programowaniem w ASO ale chyba się zdecyduję po wakacjach na nowy z wymianą w serwisie,

EDIT: już wiem ile wymiana z programowaniem - koszt 160zł, więc jak na ASO nie jest źle,

Napisano

> Z tego co słyszałem/byłem/robiłem w ASO, to akcja polegała na założeniu dodatkowych spinek na CIMa

> żeby był lepszy kontakt.

dokładnie tak, sprężysta klamra za jakąś przysłowiową zetkę...

I działało

No ale sam CIM też lubi paść.

Napisano

> zamiast je zapisać to omyłkowo je wykasowałem

chaja.gifgrinser006.gif

Następnym razem luknij, czy w ESP i TPMS też są błędy komunikacji z CIMem.

Napisano

Zakup nowego CIMa jest moim zdaniem bez sensu, bo one wszystkie są lutowane spoiwem noPb. Przykład Astry z 2007 po wszystkich kampaniach dot. CIMa łącznie z wymianą na nowy i nie obeszło się bez przelutowania.

Słynna klamra pomogła na krótko.

Napisano
  • Autor

> Zakup nowego CIMa jest moim zdaniem bez sensu, bo one wszystkie są lutowane spoiwem noPb. Przykład

> Astry z 2007 po wszystkich kampaniach dot. CIMa łącznie z wymianą na nowy i nie obeszło się

> bez przelutowania.

> Słynna klamra pomogła na krótko.

tak, wiem, że masz rację, problem u mnie polega na tym, że wysyłanie do naprawy oznacza tydzień bez auta, a ja mam tak upierdliwe dojazdy do pracy, że tydzień bez auta to masakra :/

Poza tym musiałbym mieć namiar na kogoś kto robi to solidnie, a nie na troglodytę z lutownicą transformatorową. Na forach piszą o człowieku z Radomia ale on jest jak Yeti, wszyscy piszą tylko nigdzie nie ma namiaru na niego wink.gif

Napisano

> Na forach piszą o człowieku z Radomia ale on jest jak Yeti, wszyscy piszą

> tylko nigdzie nie ma namiaru na niego

Był namiar na VKP, a facet nawet na allegro się ogłaszał, także istnieje zlosnik.gif

Napisano

Sam przelutuj, nie jest to bardzo skomplikowane.

Napisano
  • Autor

> Sam przelutuj, nie jest to bardzo skomplikowane.

wystarczy to co jest na znanej rosyjskiej stronie? czy jest jakiś inny manual? bo ludzie piszą też o lutowaniu jakichś procków? niewiem.gif

Napisano

> wystarczy to co jest na znanej rosyjskiej stronie? czy jest jakiś inny manual? bo ludzie piszą też

> o lutowaniu jakichś procków?

Ja procka nie lutowałem, bo pęknięte luty były w innym miejscu (zaznaczone na zdjęciu).

Odessałem starą cynę tam gdzie była i polutowałem na nowo.

287854190-cim1.jpg

Przy demontażu tarczy złotej enkodera zalecam zaznaczenie markerem pozycji względem małego kółka z magnesem, powinno to uniknąć problemów z nieskalibrowanym czujnikiem kąta skrętu.

287854190-cim2.jpg

post-11159-14352525236249_thumb.jpg