Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łada 2105 1500 '92r.

Featured Replies

Napisano

Powoli zabieram się za Ładziankę. Już wiadomo, że bez blacharza się nie obejdzie. Ale nie o tym teraz.

Mam zagwozdkę z mocą. W DR jest wpisane 1500ccm i moc 67kW. Dziwne, bo tyle miały jakieś późniejsze 1.5 z wtryskiem.

Silnik to 2103 (model 21053) - jest taki odlew na bloku i tak stoi w papierach.

Auto będę rejestrował na siebie i bym przy okazji skorygował wpis o mocy, bo na pewno nie ciągnie to jak 90KM.

Gdzie znaleźć takie info? Czy WK ma to w swoich "bazach"?

PZDR

Napisano

a skąd Ty wziąłeś to 90KM?

silnik 1500 ma 70-75KM w zależności od normy

93KM to miał 1.7MPI

Napisano
  • Autor

> a skąd Ty wziąłeś to 90KM?

> silnik 1500 ma 70-75KM w zależności od normy

> 93KM to miał 1.7MPI

Tak mam wpisane w DR (67kW>>91KM) i nie wiem na ile WK powinien to skorygować. Silnik to 2103 w budzie 2105. hmm.gif

Napisano

> Tak mam wpisane w DR (67kW>>91KM) i nie wiem na ile WK powinien to skorygować. Silnik to 2103 w

> budzie 2105.

no to masz bzdurę w DR zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> no to masz bzdurę w DR

Wiem. Tacy już są (byli) "mocarze" w WK Warszawa Mokotów...

To ile powinien mieć ten silnik katalogowo? 76KM?

Napisano

> Tak mam wpisane w DR (67kW>>91KM) i nie wiem na ile WK powinien to skorygować. Silnik to 2103 w

> budzie 2105.

Żeby WK skorygował musisz mieć glejt ze SKP. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wysłało mnie.

Coś czuję, że procedura rejestracji będzie droższa od auta. cool.gif

A może lepiej zostawić te 67kW w DR - zawsze mogę powiedzieć, że to wersja limitowana. 893goodvibes.gif

Napisano

> A może lepiej zostawić te 67kW w DR - zawsze mogę powiedzieć, że to wersja limitowana.

Tak:

Łada Eksport dla konesera, jedyny taki zobacz

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i złapała mnie pierwsza awaria. Straciłem hamulce (poza "zajefajnym" ręcznym, dzięki któremu dotarłem do domu). Całę szczęście, że stało się to na postoju a nie przy Vmax. crazy.gif

Padł sztywny przewód hamulcowy łączący tłoczki w lewym przednim zacisku. Sika z niego cienkim strumieniem.

Niby błaha awaria a unieruchomiła Ładziankę.

NAPRAWA

Na szybko: planuję wymienić/dosztukować taki kawałek rurki.

Docelowo: chcę wymienić wszystkie przewody hamulcowe (sztywne i giętkie) i zregenerować zaciski; poza tym chyba pójdą na wymianę tarcze i klocki.

Czy może zamiast regeneracji zacisków lepiej wymienić je na nowe? hmm.gif

No i jakim płynem zalać? DOT3? DOT4?

PZDR

Napisano

> Niby błaha awaria a unieruchomiła Ładziankę.

Jak pękł przewód hamulcowy to nie taka błaha wink.gif

> NAPRAWA

> Na szybko: planuję wymienić/dosztukować taki kawałek rurki.

Może być z tym problem. Dosztukować to nic nie dosztukujesz, a próba wymiany jednego odcinka może skończyć się naprawą docelową biglaugh.gif

> Docelowo: chcę wymienić wszystkie przewody hamulcowe (sztywne i giętkie) i zregenerować zaciski;

> poza tym chyba pójdą na wymianę tarcze i klocki.

> Czy może zamiast regeneracji zacisków lepiej wymienić je na nowe?

Myślę, że nie ma sensu. Rozbierz stare i zobacz w jakim są stanie. Z resztą z tego co kojarzę to w Ładzie są również dostępne cylinderki hamulcowe do zacisków, więc też można sobie wymienić. Nie wiem tylko jak z jakością... hmm.gif

> No i jakim płynem zalać? DOT3? DOT4?

A co piszą w instrukcji? Pewnie R3. Ale w sumie jak wlejesz DOT3, czy DOT4 to nie powinno zrobić różnicy ok.gif

> PZDR

Również pozdrawiam smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jak pękł przewód hamulcowy to nie taka błaha

Błaha - faktycznie nie. Całe szczęście, że usłyszałem to na postoju. Ciekawe, że dopiero później to poczułem.

> Może być z tym problem. Dosztukować to nic nie dosztukujesz, a próba wymiany jednego odcinka może

> skończyć się naprawą docelową

Lokalny Bomis ma jakieś części do fiata/łady. Coś dobiorę.

> Myślę, że nie ma sensu. Rozbierz stare i zobacz w jakim są stanie. Z resztą z tego co kojarzę to w

> Ładzie są również dostępne cylinderki hamulcowe do zacisków, więc też można sobie wymienić.

> Nie wiem tylko jak z jakością...

Docelowo to przejrzę. Na początek doraźna naprawa i naprawa blacharki a dopiero potem kompleksowe przejrzenie hamulców.

> A co piszą w instrukcji? Pewnie R3. Ale w sumie jak wlejesz DOT3, czy DOT4 to nie powinno zrobić

> różnicy

Pewnie tak.

> Również pozdrawiam

PZDR

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Zaciski zregenerowałem, ale jeden cylinderek cieknie a jeden się zacina (klocki z jednej strony są bardziej zużyte). Nie mam czasu na dłubanie, więc będą całe nowe cylinderki.

I tu pytanie, czy wymienić od razu klocki. hmm.gif Koszt znikomy a wszystkie będą tej samej grubości.