Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup auta z zagranicy - nietypowa procedura - ktoś coś wie?

Featured Replies

Napisano

Jest w Polsce auto na zachodnich blachach. Polak, który je sprzedaje mówi, że ma notarialne upoważnienie na sprzedaż tego auta. Ktoś się spotkał z taka procedurą?

Napisano

> Jest w Polsce auto na zachodnich blachach. Polak, który je sprzedaje mówi, że ma notarialne

> upoważnienie na sprzedaż tego auta. Ktoś się spotkał z taka procedurą?

przede wszystkim nawet jak ma upoważeninie to ok tylko niestety jest do doliczenia dodatkowo podatek 2 % od czynności cywilnoprawnych

no chyba że masz blisko za granicę to jedź podpisać za granicą umowę , wtedy podatku nie ma yikes.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> przede wszystkim nawet jak ma upoważeninie to ok tylko niestety jest do doliczenia dodatkowo

> podatek 2 % od czynności cywilnoprawnych

> no chyba że masz blisko za granicę to jedź podpisać za granicą umowę , wtedy podatku nie ma

Co za głupota. Jak do kraju rejestracji to musiałbym do Hiszpanii,.. chyba nie warto smile.gif

Napisano

> Co za głupota. Jak do kraju rejestracji to musiałbym do Hiszpanii,.. chyba nie warto

Czy żeby podpisać umowę w Hiszpanii musisz być realnie w tej Hiszpanii? idea.gifidea.gifidea.gif

Napisano

> Czy żeby podpisać umowę w Hiszpanii musisz być realnie w tej Hiszpanii?

zgodnie z prawem - tak biglaugh.gif

bo to miejsce zawarcia umowy - przy zawarciu umowy k-s w PL masz do opłacenia pcc-3

Napisano
  • Autor

> Czy żeby podpisać umowę w Hiszpanii musisz być realnie w tej Hiszpanii?

Wolałbym nie podrabiać podpisu jakiegoś Hiszpana,.. a może właścicielem jest firma i potrzebny rachunek?

A jakbym podpisał umowę K-S z tym Polakiem ale, że niby na terytorium Niemiec? Przeszło by to? Jakby przeszło to też głupota smile.gif

Napisano

> Wolałbym nie podrabiać podpisu jakiegoś Hiszpana,.. a może właścicielem jest firma i potrzebny

> rachunek?

> A jakbym podpisał umowę K-S z tym Polakiem ale, że niby na terytorium Niemiec? Przeszło by to?

> Jakby przeszło to też głupota

w tej sytuaxcji miejsce podpisania to może być najmniejszy problem - ważne jest czy facet naprawdę ma uipowaznienie do spfrzedazy i czy ono jest ważne

Napisano

> w tej sytuaxcji miejsce podpisania to może być najmniejszy problem - ważne jest czy facet naprawdę

> ma uipowaznienie do spfrzedazy i czy ono jest ważne

może na upoważnieniu też zrobił podpis wlasciciela zlosnik2.gif a wlasciciel nic nie wie niewiem.gif

Napisano

> może na upoważnieniu też zrobił podpis wlasciciela a wlasciciel nic nie wie

no włąśnie o to mi chodzi - dlatego pisze że miejsce podpisania to najmniejszy problem biglaugh.gif

Napisano

> no włąśnie o to mi chodzi - dlatego pisze że miejsce podpisania to najmniejszy problem

czyli to po prostu się niczym nie rozni od zakupu "na Niemca" - bo w tym przypadku czy ten gość ma to upoważnienie czy go nie ma, i tak podpis wlasciciela jest lub będzie zrobiony zlosnik.gif

w sumie dziwna kombinacja - gość mogl po prostu przywieźć z tej hiszpanii samochod, brief (czy co tam mają) i kluczyk i tyle dać kupującemu czyli autorowi tego tematu... a umowę niech sobie kombinuje sam... wtedy bym zrozumial ze to normalny typowy przeciętny handlarz smile.gif

a tu jakies upoważnienia i kombinacje niewiem.gifniewiem.gifniewiem.gif

Napisano

> czyli to po prostu się niczym nie rozni od zakupu "na Niemca" - bo w tym przypadku czy ten gość ma

> to upoważnienie czy go nie ma, i tak podpis wlasciciela jest lub będzie zrobiony

> w sumie dziwna kombinacja - gość mogl po prostu przywieźć z tej hiszpanii samochod, brief (czy co

> tam mają) i kluczyk i tyle dać kupującemu czyli autorowi tego tematu... a umowę niech sobie

> kombinuje sam... wtedy bym zrozumial ze to normalny typowy przeciętny handlarz

> a tu jakies upoważnienia i kombinacje

zachowuje pozory legalności i pokazuje że on nie jest zwykły handlarzyk który podsuwa do podpisu umowę na Niemca biglaugh.gif

Napisano

> zachowuje pozory legalności i pokazuje że on nie jest zwykły handlarzyk który podsuwa do podpisu

> umowę na Niemca

z drugiej strony - jak gość kupuje te auta od wlascicieli w hiszpanii, to może faktycznie im coś tam podsuwa do podpisania, żeby był czysty przy sprzedaży tego auta w Polsce hmm.gif

jak dużo takich aut ma to może ma taki sposób, kto wie niewiem.gif

Napisano

> z drugiej strony - jak gość kupuje te auta od wlascicieli w hiszpanii, to może faktycznie im coś

> tam podsuwa do podpisania, żeby był czysty przy sprzedaży tego auta w Polsce

> jak dużo takich aut ma to może ma taki sposób, kto wie

wątpię

wg mnie to ewolucja metody "umowa na Niemca":

gość ma upoważnienie do sprzedaży czyli umowa będzie między Polakiem a zagraniczniakiem

gość tylko "dostarcza" auto - czyli on nie jest w umowie jako sprzedający a zatem nie ma przychodu (bo zakładam że umowę ma przygotowaną z pustą rubryką kwota sprzedaży) bo przychód wg papieru osiągnął zagraniczniak

czyli kupujący dostaje umowę między sobą a zagraniczniakiem podpisaną na mocy upoważnienia przez polaczka-handlarzyka oraz powinien dostać te upoważnienie. dzięki temu kupujący już się nie będzie obawiał że hanlarz mu podsunął lewą umowę na Niemca bo dane handlarza będą na upoważnieniu oraz w umowie jako reprezentant sprzedającego... \to IMO taki chłyt madetindoty biglaugh.gif gdyż i tak i tak sprzedającemu w razie wtopy nic nie zrobią bo nie on sprzedawał tylko sprzedający-zagraniczniak biglaugh.gif a on tylko w jego imieniu podpisał umowę - świetna kryj-dupa dla handlarza biglaugh.gif

w teorii powinno wystarczyć do zarejestrowania tylko jak dla mnie jest to zbyt niebezpieczne.... ale polacy i tak kupią i tak biglaugh.gif

Napisano

> wątpię

> wg mnie to ewolucja metody "umowa na Niemca":

> gość ma upoważnienie do sprzedaży czyli umowa będzie między Polakiem a zagraniczniakiem

> gość tylko "dostarcza" auto - czyli on nie jest w umowie jako sprzedający a zatem nie ma przychodu

> (bo zakładam że umowę ma przygotowaną z pustą rubryką kwota sprzedaży) bo przychód wg papieru

> osiągnął zagraniczniak

> czyli kupujący dostaje umowę między sobą a zagraniczniakiem podpisaną na mocy upoważnienia przez

> polaczka-handlarzyka oraz powinien dostać te upoważnienie. dzięki temu kupujący już się nie

> będzie obawiał że hanlarz mu podsunął lewą umowę na Niemca bo dane handlarza będą na

> upoważnieniu oraz w umowie jako reprezentant sprzedającego... \to IMO taki chłyt madetindoty

> gdyż i tak i tak sprzedającemu w razie wtopy nic nie zrobią bo nie on sprzedawał tylko

> sprzedający-zagraniczniak a on tylko w jego imieniu podpisał umowę - świetna kryj-dupa dla

> handlarza

> w teorii powinno wystarczyć do zarejestrowania tylko jak dla mnie jest to zbyt niebezpieczne....

> ale polacy i tak kupią i tak

tak, jak się zgadzam - i wiem ze Polacy kupia , bo "na Niemca" wszyscy nadal kupuja i dopiero po zakupie sobie pisza umowę na kolanie, to oczywiste ok.gif

i zgadzam się ze to tylko chwyt marketingowy gościa, bo dla klienta to nic innego jak umowa "na Hiszpana", ale - być może naprawdę gość bierze od tych wlascicieli te upoważnienia i wcale ich nie podrabia - o to mi chodzi ok.gif

Napisano

> Co za głupota. Jak do kraju rejestracji to musiałbym do Hiszpanii,.. chyba nie warto

wystarczy za granice PL

Napisano
  • Autor

Żeby było jasne przypominam co napisałem na początku-

Facet nie wciśnie mi umowy "za Niemca" tylko sam mi sprzeda auto na podstawie notarialnego upoważnienia od właściciela. Więc umowę sprzedaży podpisze Polak. Tylko nie wiem czy te upoważnienie notarialne jest z Polski czy Hiszpanii. Pewnie z Hiszpanii,.. a wtedy nic nie skumam. Chyba, że przetłumaczył przez przysięgłego smile.gif

Napisano

> Żeby było jasne przypominam co napisałem na początku-

> Facet nie wciśnie mi umowy "za Niemca" tylko sam mi sprzeda auto na podstawie notarialnego

> upoważnienia od właściciela. Więc umowę sprzedaży podpisze Polak. Tylko nie wiem czy te

> upoważnienie notarialne jest z Polski czy Hiszpanii. Pewnie z Hiszpanii,.. a wtedy nic nie

> skumam.

Chyba, że przetłumaczył przez przysięgłego

chyba że TY przetłumaczysz sobie sam przez przysięgłego ...

Napisano

> Żeby było jasne przypominam co napisałem na początku-

> Facet nie wciśnie mi umowy "za Niemca" tylko sam mi sprzeda auto na podstawie notarialnego

> upoważnienia od właściciela. Więc umowę sprzedaży podpisze Polak. Tylko nie wiem czy te

> upoważnienie notarialne jest z Polski czy Hiszpanii. Pewnie z Hiszpanii,.. a wtedy nic nie

> skumam. Chyba, że przetłumaczył przez przysięgłego

Temat trochę ryzykowny, z Hiszpanii łatwo trafić na jakiś zastaw bankowy itp furę, potem kupisz, niby było upoważnienie, okaże się, że spreparowane lub warte funta kłaków i zostajesz z problemem sam.

Wg mnie w PL jest tyle "igieł" do wyboru, że nie ma co sobie komplikować życia.

Mojemu znajomemu zapukali o 5 rano CBŚ, zawinęli w obrączki, bo jak się okazało jego toledo było jumane w Hiszpanii, a procedura zakupu też była zawiła jak baranie rogi, cieszył się samochodem w porządnej wersji miesiąc czy 2, potem kupa wyjaśnień, problemów, pism, a tolek kwitł na parkingu policyjnym, w końcu jakąś tam procedurą oddali mu tolka, bo ubezpieczyciel wypłacił tam już kasę, odebrał po 6-7 mies z policyjnego parkingu, 4 porządne opony na śmietnik, zbita szyba, wybebeszone radio, po tyg padło turbo.

Także jak widać co kto woli.