Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ytong - ocieplenie

Featured Replies

Napisano

robię sam i mam pytania:

Gruntować? czy od razy klej na styro i na ścianę?

Jak nisko listwa startowa?

Kołkuje się jeszcze, bo myślę dac kołki tylko w scianach szczytowych

dzieki za każde info

Napisano

jaki gruby masz ten ytong, że chcesz go jeszcze styropianem traktować?

Napisano
  • Autor

ma tego 24 cm, sąsiad kuzyna ma 36 i docieplił 10 i mówi że czuć jednak różnice,

wiec jak gruntować czy nie bo trza zaczynać:)

Napisano

> ma tego 24 cm, sąsiad kuzyna ma 36 i docieplił 10 i mówi że czuć jednak różnice,

> wiec jak gruntować czy nie bo trza zaczynać:)

gruntowac i ocieplac 15cm

Napisano

> ma tego 24 cm, sąsiad kuzyna ma 36 i docieplił 10 i mówi że czuć jednak różnice,

24 trzeba docieplić tak czy siak

36 pewnie też nie zaszkodzi dać choćby cienko styro - w końcu to tylko gazobeton ok.gifzlosnik.gif

Jak masz możliwość, to zagruntuj.

U mnie "fachowcy" przy ocieplaniu z zewnątrz nie gruntowali i dali kołki tylko nisko - stwierdzili, że klej jest tak mocny, że nic styro nie ruszy zlosnik.gif

Za to inni fachowcy wewnątrz przed tynkami zagruntowali ok.gif

Napisano

> 24 trzeba docieplić tak czy siak

> 36 pewnie też nie zaszkodzi dać choćby cienko styro - w końcu to tylko gazobeton

> Jak masz możliwość, to zagruntuj.

> U mnie "fachowcy" przy ocieplaniu z zewnątrz nie gruntowali i dali kołki tylko nisko - stwierdzili,

> że klej jest tak mocny, że nic styro nie ruszy

> Za to inni fachowcy wewnątrz przed tynkami zagruntowali

ytong jest bardzo kruchy - od patrzenia pyli, a nawet najlepszy klej jest tylko tak mocny, jak podloze.

Napisano

> U mnie przed tynkowaniem spryskali ściany jakimś żółtym, lepliwym szuwaksem

ciekawe czym. Wewnatrz przed tynkami cem-wap robi sie obrzutke cementowa, a na zewnatrz sie gruntuje.

Napisano

znajomi mają dom z ytonga 36, nie docieplali, ale gazu zużywają dużo. Dom jest dosyć zimny. Nie twierdzę, że to tylko przez ściany, bo nie znam szczegółów docieplenia podłóg, dachu, wykonania okien itd, ale zużycie gazu mają duże. Więc warto docieplać

Napisano

> znajomi mają dom z ytonga 36, nie docieplali, ale gazu zużywają dużo. Dom jest dosyć zimny. Nie

> twierdzę, że to tylko przez ściany, bo nie znam szczegółów docieplenia podłóg, dachu,

> wykonania okien itd, ale zużycie gazu mają duże. Więc warto docieplać

Jakieś liczby? Co znaczy DUŻE?

Napisano

> znajomi mają dom z ytonga 36, nie docieplali, ale gazu zużywają dużo. Dom jest dosyć zimny. Nie

> twierdzę, że to tylko przez ściany, bo nie znam szczegółów docieplenia podłóg, dachu,

> wykonania okien itd, ale zużycie gazu mają duże. Więc warto docieplać

Beton komórkowy jest bardzo fajnym materiałem, ale i tak trzeba go ocieplać. Najkorzystniej wychodzi 24 + 15 styro.

Wtedy ściany od środka są naprawdę ciepłe (jak się opiera plecami o ścianę, to nie ma odczucia zimna), a dodatkowy styro niweluje mostki termiczne.

Napisano

> Jakieś liczby? Co znaczy DUŻE?

np. 800 m3 gazu w dwa miesiące. Dla mnie to duże zużycie.

Napisano

> np. 800 m3 gazu w dwa miesiące. Dla mnie to duże zużycie.

Na razie to żadne dane... Zakładając, że ktoś ma średnią temperaturę w budynku na poziomie 21*C a ktoś 19*C przy kubaturze budynku odpowiednio 550 m3 i 650m3... Porównaj to proszę.

Napisano

> Na razie to żadne dane... Zakładając, że ktoś ma średnią temperaturę w budynku na poziomie 21*C a

> ktoś 19*C przy kubaturze budynku odpowiednio 550 m3 i 650m3... Porównaj to proszę.

kubatury nie znam, powierzchnia domu to około 140m kw. + garaż. Dom trochę większy od mojego. Uwierz mi, mieszkałem w starym domu, teraz mieszkam w nowym, sporo znajomych pobudowało domy, wszyscy w zasadzie grzeją gazem, mam porównanie. Ten dom z samego ytonga zużywa za dużo energii.

Napisano

> kubatury nie znam, powierzchnia domu to około 140m kw. + garaż. Dom trochę większy od mojego.

> Uwierz mi, mieszkałem w starym domu, teraz mieszkam w nowym, sporo znajomych pobudowało domy,

> wszyscy w zasadzie grzeją gazem, mam porównanie. Ten dom z samego ytonga zużywa za dużo

> energii.

Certyfikat energetyczny ma?

Napisano

> Certyfikat energetyczny ma?

nie mam pojęcia. Ale wiesz jak się robi takie certyfikaty? Bo ja ostatnio robiłem. zlosnik.gif

Napisano

> nie mam pojęcia. Ale wiesz jak się robi takie certyfikaty? Bo ja ostatnio robiłem.

Nie wiem. Mam zasadę, że jak płacę za coś, to wymagam. Jak dałeś komuś kasę za darmo, to tylko o Tobie świadczy...

Napisano

> Nie wiem. Mam zasadę, że jak płacę za coś, to wymagam. Jak dałeś komuś kasę za darmo, to tylko o

> Tobie świadczy...

zrobiłem certyfikat, bo jest potrzebny do odbioru i tyle. Nawet do niego nie zajrzałem, bo mnie zwyczajnie nie interesuje, co tam jest napisane zlosnik.gif