Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini - ma ktoś?

Featured Replies

Napisano

Żonie się podoba, w planach zmiana auta więc dlaczego by nie?

Samochód na krótkie odcinki miejskie, odwożenie dzieciaka do przedszkola, itp.

Jaki silnik, co się psuje, na co zwracać uwagę, co jest horrendalnie drogie?

Do wydania ok 18-20 tysięcy, im mniej tym lepiej, więc auto z początków produkcji.

Napisano

> Żonie się podoba, w planach zmiana auta więc dlaczego by nie?

> Samochód na krótkie odcinki miejskie, odwożenie dzieciaka do przedszkola, itp.

> Jaki silnik, co się psuje, na co zwracać uwagę, co jest horrendalnie drogie?

> Do wydania ok 18-20 tysięcy, im mniej tym lepiej, więc auto z początków produkcji.

Zapytaj MavGT

;-)

Napisano

> Samochód na krótkie odcinki miejskie, odwożenie dzieciaka do przedszkola, itp.

> Do wydania ok 18-20 tysięcy, im mniej tym lepiej, więc auto z początków produkcji.

napisz do Kuner'a - on je serwisuje jako swiatmini.pl

Napisano

jeździłem zwykłym 1.6 i cooper s i widuje w zaprzyjaźnionym serwisie dość często. Generalnie te z początku produkcji albo po przygodach psują się już dość mocno. Jak nie rozrząd to wspomaganie jak nie wspomaganie to pompa paliwa jak nie pompa to skrzynia (szczególnie automat) itd... Pomijając awaryjność- to jeździ się tym pojazdem dość średnio, twardy , średnia widoczność (przednia szyba kojarzy mi się z tą od trabanta) ot taki gadżecik

Napisano

To tak...

Mam Coopera 1.6 116KM z ręczną skrzynią biegów, 2005 rok (czyli polift) i przebieg coś koło 96 tys km.

Jak kupowałem swojego to założyłem tu wątek i straszył mnie MF, że psuje się wszystko i że to auto praktycznie z serwisu nie wyjeżdża.

Na przekór kupiłem.

Zrobiłem jak dotychczas 10 tys km.

I jedyną awarią było jak dotychczas przepalenie żarówki świateł mijania (wymiana dwóch to jakieś góra dwie minuty). Nawet oleju jeszcze nie dolałem. bo nie chce brać silnik zlosnik.gif

Spalanie między 6 a 8, tyle pokazuje komputer i tyle wychodzi spod dystrybutora.

Głównym plusem auta jest jego waga, przez co zarówno spalanie jak i osiągi są fajne zlosnik.gif

Silnik fajny, ładnie się wkręca. Skrzynia krótko zestopniowana, precyzyjny lewarek. Zawieszenie twarde, nastawione sportowo i auto w zakrętach radzi sobie rewelacyjnie (banan na twarzy jest zlosnik.gif).

Ogólnie autko wdzięczne, miejsca do parkowania dużo nie trzeba, zwisów przedniego i tylnego praktycznie nie ma, więc jakieś strome podjazdy do garażów to żaden problem.

Na dalszej trasie (Kraków-Gdańsk) spisywał się ok, chociaż bałem się o fotele.

W przedliftach podobno sypały się skrzynie biegów i pompy wspomagania, ale to podobno...

O cenach części się nie wypowiem, bo nic się z autem nie dzieje. Na dniach będę robił przegląd olejowy. Przed kupnem sprawdzałem ceny zawiasu i hamulców to wszystko na średnim poziomie.

Z minusów:

Bagażnika brak zlosnik.gif

Przednia szyba ma taką budowę a nie inną i w związku z tym jak się podjedzie za blisko świateł to trzeba wyginąć mocno szyję, bo dach zasłania sygnalizację (ale ja mam 180cm wzrostu).

Do mnie auto trafiło i będę szukał wersji JCW.

Napisano

Wlasnie jestem na etapie szukania auta zabawki, drugie auto w domu do używania 1-2 w tygodniu (taka potrzeba) choc pewni jak bedzie gadżet to bedzie częściej używane, drugie auto rodzinne wiec różnica bedzie spora.

Jedzenie cooperem s i mi sie podobało, jednak cieżko cos znaleźć stad pytanie jak odczucie na cooper lub zarówno benzyna jak i diesle. Celuje w wersje po lifcie po 2008roku i chętnie z fakturą VAT. Niestety esek jak na lekarstwo - jedna sztuka w Szczecinie, choc mogła by byc lepiej wyposażona i tańsza bo 2008. W tych pieniądzach kupie coopera z roku 2011 czyli już po kolejnym lifcie jednak boje sie ze inny niż s to już nie bedzie ta sama zabawka.

Cos możesz powiedzieć w tej kwestii.

> To tak...

> Mam Coopera 1.6 116KM z ręczną skrzynią biegów, 2005 rok (czyli polift) i przebieg coś koło 96 tys

> km.

> Jak kupowałem swojego to założyłem tu wątek i straszył mnie MF, że psuje się wszystko i że to auto

> praktycznie z serwisu nie wyjeżdża.

> Na przekór kupiłem.

> Zrobiłem jak dotychczas 10 tys km.

> I jedyną awarią było jak dotychczas przepalenie żarówki świateł mijania (wymiana dwóch to jakieś

> góra dwie minuty). Nawet oleju jeszcze nie dolałem. bo nie chce brać silnik

> Spalanie między 6 a 8, tyle pokazuje komputer i tyle wychodzi spod dystrybutora.

> Głównym plusem auta jest jego waga, przez co zarówno spalanie jak i osiągi są fajne

> Silnik fajny, ładnie się wkręca. Skrzynia krótko zestopniowana, precyzyjny lewarek. Zawieszenie

> twarde, nastawione sportowo i auto w zakrętach radzi sobie rewelacyjnie (banan na twarzy jest

> ).

> Ogólnie autko wdzięczne, miejsca do parkowania dużo nie trzeba, zwisów przedniego i tylnego

> praktycznie nie ma, więc jakieś strome podjazdy do garażów to żaden problem.

> Na dalszej trasie (Kraków-Gdańsk) spisywał się ok, chociaż bałem się o fotele.

> W przedliftach podobno sypały się skrzynie biegów i pompy wspomagania, ale to podobno...

> O cenach części się nie wypowiem, bo nic się z autem nie dzieje. Na dniach będę robił przegląd

> olejowy. Przed kupnem sprawdzałem ceny zawiasu i hamulców to wszystko na średnim poziomie.

> Z minusów:

> Bagażnika brak

> Przednia szyba ma taką budowę a nie inną i w związku z tym jak się podjedzie za blisko świateł to

> trzeba wyginąć mocno szyję, bo dach zasłania sygnalizację (ale ja mam 180cm wzrostu).

> Do mnie auto trafiło i będę szukał wersji JCW.

Napisano

> Wlasnie jestem na etapie szukania auta zabawki, drugie auto w domu do używania 1-2 w tygodniu (taka

> potrzeba) choc pewni jak bedzie gadżet to bedzie częściej używane, drugie auto rodzinne wiec

> różnica bedzie spora.

> Jedzenie cooperem s i mi sie podobało, jednak cieżko cos znaleźć stad pytanie jak odczucie na

> cooper lub zarówno benzyna jak i diesle. Celuje w wersje po lifcie po 2008roku i chętnie z

> fakturą VAT. Niestety esek jak na lekarstwo - jedna sztuka w Szczecinie, choc mogła by byc

> lepiej wyposażona i tańsza bo 2008. W tych pieniądzach kupie coopera z roku 2011 czyli już po

> kolejnym lifcie jednak boje sie ze inny niż s to już nie bedzie ta sama zabawka.

> Cos możesz powiedzieć w tej kwestii.

.Cooper ma lekko ponad 9 s do 100km/h i v-max lekko ponad 200km/h. Są to osiągi lepiej niż wystarczające do jazdy "po bułki". W naszym użytkowaniu (praca-dom-kino-zakupy-krótka trasa) auto spisuje się fajnie, jest oszczędne i niedoboru mocy nie ma (chociaż jestem przyzwyczajony do mocniejszych aut).

Przy prędkościach autostradowych brakuje zarówno mocy jak i 6. biegu, ale tak jak pisałem wyżej... W dalszej trasie naprawdę dobrze się w tym aucie czułem.

Jeśli szukałbym tylko auta do jazdy tylko dla przyjemności to szukałbym zdecydowanie Coopera S lub JCW, i szukał w wersjach ze szperą.

Napisano

> Jeśli szukałbym tylko auta do jazdy tylko dla przyjemności to szukałbym zdecydowanie Coopera S lub

> JCW, i szukał w wersjach ze szperą.

Ale Ty masz R53, a chyba arogalski pytal o roczniki co najmniej 2008. A te auta, mimo ze podobne z zewnatrz, roznia sie bardzo. Ze swojej strony dodam, ze tez patrzylbym tylko na S, z manualna skrzynia i mechaniczna szpera. Niestety to ostatnie zostalo wycofane od MY2010.

Napisano
  • Autor

Dzięki - badałeś przed zakupem temat czy lepiej przed czy po lifcie?

Mogę wiedzieć ile wydałeś?

Ceny u mnie w okolicach zaczynają się od 13 tysięcy w górę, ja zawsze byłem zwolennikiem kupienia najtańszego i dołożenia reszty do średniej rynkowej tak żebym wiedział co mam, ale zdaję sobie sprawę że są samochody które mnie wydoją z kasy przy takim podejściu.

Żona ma 1,5 metra wzrostu, więc widoczność do góry powinna mieć niezłą.

Pytanie, czy dosięgnie do pedałów, bo ze sporą częścią samochodów mamy problem...

Napisano
  • Autor

> Ale Ty masz R53, a chyba arogalski pytal o roczniki co najmniej 2008. A te auta, mimo ze podobne z

> zewnatrz, roznia sie bardzo. Ze swojej strony dodam, ze tez patrzylbym tylko na S, z manualna

> skrzynia i mechaniczna szpera. Niestety to ostatnie zostalo wycofane od MY2010.

a jak z pierwszymi latami produkcji? unikać jakiegoś silnika/skrzyni/modelu?

szukam zwykłego Coopera, nie potrzebuję wodotrysków, mała benzyna, klima i tyle.

Napisano

> a jak z pierwszymi latami produkcji? unikać jakiegoś silnika/skrzyni/modelu?

> szukam zwykłego Coopera, nie potrzebuję wodotrysków, mała benzyna, klima i tyle.

Pierwszy rok produkcji modelu R56 (czyli 2007) uchodzi za wybitnie awaryjny. Plusem moze byc to, ze bardzo wiele rzeczy wymieniano w nich na gwarancji wiec po latach moze nie byc wcale tak zle. Ja akurat moge powiedziec, ze moj R56S '07 byl niesamowicie bezawaryjny, nic nigdy sie nie zepsulo ale slyszalem okrutne opowiesci.

Wyboru silnikow w takim 2007 za bardzo nie ma - 1.4 95PS, ktory jest slabowity, 1.6 120PS i 1.6T 175PS.

Napisano
  • Autor

ok, ale pytałem o pierwsze lata produkcji w ogóle.

Napisano

> ok, ale pytałem o pierwsze lata produkcji w ogóle.

A to nie znam, R53 nie interesowalem sie.

Napisano

> Dzięki - badałeś przed zakupem temat czy lepiej przed czy po lifcie?

Badałem jak badałem. Kogo bym nie pytał mówił, że z początku produkcji nie są mistrzami bezawaryjności. Że w poliftach podobno sporo poprawili. Kupiłem polifta.

> Mogę wiedzieć ile wydałeś?

23k. Janoniebieski z białymi dodatkami, felga ori 16 cali z dwoma kompletami opon, pólskóra, ręczna klima. Pewny przebieg, bezwypadek, bardzo poszanowany.

> Pytanie, czy dosięgnie do pedałów, bo ze sporą częścią samochodów mamy problem...

Moja luba ma 160cm i nie dość, że pedałów sięga to ciężko mi czasami dorwać kluczyki w domu od tego auta zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

a lift był w którym roku?

ja mam max 20k, a wolałbym budżetu nie przekraczać...

nie wiem czy jesteś w posiadaniu dziecka, ale na oko - czy do bagażnika wejdzie spacerówka? smile.gif

Napisano

> a lift był w którym roku?

Lift w 2004 roku był.

> ja mam max 20k, a wolałbym budżetu nie przekraczać...

Uważam, że spokojnie da się znaleźć. Mini One na pewno, ale Coopera też powinieneś wyrwać ok.gif

> nie wiem czy jesteś w posiadaniu dziecka, ale na oko - czy do bagażnika wejdzie spacerówka?

Nie jestem w posiadaniu i ciężko mi się odnosić... Bywam w Żorach, jak będę jechał to dam Ci cynk to sobie obejrzysz bagażnik i przymierzysz co tam chcesz.

Napisano
  • Autor

> Lift w 2004 roku był.

> Uważam, że spokojnie da się znaleźć. Mini One na pewno, ale Coopera też powinieneś wyrwać

> Nie jestem w posiadaniu i ciężko mi się odnosić... Bywam w Żorach, jak będę jechał to dam Ci cynk

> to sobie obejrzysz bagażnik i przymierzysz co tam chcesz.

Super! Żonę bym przymierzył przede wszystkim wink.gif