Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

z serii co kupić - Terenowe auto do 22 tys zł.

Featured Replies

Napisano

Witam

Po obejrzeniu kikunastu aut osobowych skończyło się na oglądaniu terenowych. Raczej bulwarówka..bo nie chodzi o jeżdzenie w terenie, po prostu spodobało się jeżdzenie nieco wyżej smile.gif

Miałem kiedyś Kia Sportage I, ale miałem mieszane uczucia co do komfortu jazdy...byłem nawet zrozpaczony.

Qashqai odpada bo cenowo to nie wyrobię..no chyba, że ulep jakiś i w to wątpię. Czy jest jakieś auto "terenowe", które nie będzie skarbonką bez dna i równocześnie da jakiś komfort/bezpieczeństwo? Pomijam już puszczenie z torbami w kwestii spalania...

Pozdrawiam

Napisano

Tucson/Sportage 2 hmm.gif

Rav 4 2gen hmm.gif

Napisano

To Ty nie szukasz terenówki, tylko SUV-a ok.gif

RAV-4, CR-V, HR-V, forester, Santa Fe.

Napisano
  • Autor

> To Ty nie szukasz terenówki, tylko SUV-a

> RAV-4, CR-V, HR-V, forester, Santa Fe.

Fakt terenówka to nie jest. Dzięki za typy, zaraz się rozejrzę. Który najmniej mnie zrujnuje ?

Napisano

> Fakt terenówka to nie jest. Dzięki za typy, zaraz się rozejrzę. Który najmniej mnie zrujnuje ?

Ja bym stawiał na CR-V-kę II generacji. Silnik 2.0 + lpg i będzie ok.

Pogadaj z volcanem . Ma santa fe w dieslu i też chwali.

Napisano

CR-V II gen. jak zawsze polecam, w przeciwieństwie do X-Trail-a II gen.

Oboma zjeździłem po kilkaset tys. km.

Trzeba tylko pamiętać aby dobrze obejrzeć stan zaatakowania przez rudą. W tym wieku (22kzł) na pewno będzie jakiś.

Napisano

> Czy jest jakieś

> auto "terenowe", które nie będzie skarbonką bez dna i równocześnie da jakiś

> komfort/bezpieczeństwo? Pomijam już puszczenie z torbami w kwestii spalania...

> Pozdrawiam

Forester. Albo I generacja albo II z początku produkcji. Silnik wolnossący. Sportage II nie szukaj za te pieniądze.

Napisano

rav4

Napisano

> Forester. Albo I generacja albo II z początku produkcji. Silnik wolnossący. Sportage II nie szukaj

> za te pieniądze.

a Forek nie będzie za niski dla autora wątku?

wszak to tylko lekko podniesione kombi

Napisano

> Witam

> Po obejrzeniu kikunastu aut osobowych skończyło się na oglądaniu terenowych. Raczej bulwarówka..bo

> nie chodzi o jeżdzenie w terenie, po prostu spodobało się jeżdzenie nieco wyżej

> Miałem kiedyś Kia Sportage I, ale miałem mieszane uczucia co do komfortu jazdy...byłem nawet

> zrozpaczony.

> Qashqai odpada bo cenowo to nie wyrobię..no chyba, że ulep jakiś i w to wątpię. Czy jest jakieś

> auto "terenowe", które nie będzie skarbonką bez dna i równocześnie da jakiś

> komfort/bezpieczeństwo? Pomijam już puszczenie z torbami w kwestii spalania...

> Pozdrawiam

już wcześniej wymieniony Forek szczególnie w wersji z wolnossącym silnikiem 2.5 litra to nie do zabicie konstrukcja (no chyba, że właściciel jest idiotą skromny.gif )

ale pytanie czy dla Ciebie nie będzie za niski

np:

http://otomoto.pl/subaru-forester-2-5-benz-wolnossacy-2004r-aut-full-C34403738.html

http://otomoto.pl/subaru-forester-2-5-automat-faktura-vat-C32582711.html

Te dwie sztuki co powyżej mają ten plus (lub minus) że są z US targane

a więc mając numer VIN można sprawdzić czy, albo lepiej powiedzieć jak mocno były walone w momencie przywiezienia do PL

jeśli miałbym się zastanawiać samemu nad którymś to chyba bym rozważał tego starszego, ten 2004 poniżej 20k pln wydaje się za piękny

no chyba, że bym walony, wtedy tylko pytanie jak mocno i jak został zrobiony

Terrano II fajne jest, ale imho to bardziej terenówka niż SUV

http://olx.pl/oferta/nissan-terrano-salon-polska-zamiana-2003-CID5-ID5CQwd.html#40816a3280

http://olx.pl/oferta/nissan-terrano-7-osob-2003-CID5-ID6SvRb.html#40816a3280

nie wiem tylko jak ten silnik 3.0, czy nie lepiej szukać ciut słabszych 2.7

jest jeszcze Land Cruiser, ale to już pełnoprawna terenówka ze wszystkimi jej wadami i mnóstwem zalet biglaugh.gif

http://olx.pl/oferta/toyota-land-cruiser-1997-CID5-ID6mNm3.html#255564d185

Napisano

> a Forek nie będzie za niski dla autora wątku?

> wszak to tylko lekko podniesione kombi

Zauważ że autor chce jeździć tylko nieco wyżej. Nie po terenie smile.gif A tam jest bodajże 21 cm. A zaletą jest to, że na asfalcie jeździ lepiej niż większość osobówek. O terenówkach nie wspominam smile.gif

Polecił bym mu Kie taką jak mam. Ale w tym budżecie ciężko o coś sensownego.

Napisano

> Zauważ że autor chce jeździć tylko nieco wyżej. Nie po terenie A tam jest bodajże 21 cm. A zaletą

> jest to, że na asfalcie jeździ lepiej niż większość osobówek. O terenówkach nie wspominam

> Polecił bym mu Kie taką jak mam. Ale w tym budżecie ciężko o coś sensownego.

no t najsensowniejszy będzie chyba ten Forek I co zapodałem

kaska zostanie jeszcze na porządny pakiet startowy i może na gaz

Napisano
  • Autor

> Tucson/Sportage 2

> Rav 4 2gen

Dzięki wszystkim, nawet nie wiedziałem że taki jest wybór smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

A jak spisują się automatyczne skrzynie w Forkach, jakieś większe problemy z nimi są?

Napisano

> A jak spisują się automatyczne skrzynie w Forkach, jakieś większe problemy z nimi są?

Określane są jako pancerne. Ponoć trzeba się przyzwyczaić do ich działania, ale ludzie sobie chwalą. Przez 3 lata śledzenia forum trafiłem tylko na 1 przypadek, gdzie ktoś miał awarię takiej. No i w terenie też się świetnie sprawują - istotne, gdyż reduktor w foresterach występował tylko w wersji z silnikiem wolnossącym 2.0 i manualem.

Napisano

> A jak spisują się automatyczne skrzynie w Forkach, jakieś większe problemy z nimi są?

Wolne ale przy właściwej eksploatacji (która w zasadzie sprowadza się do wymiany oleju co 60 kkm) niezniszczalna. Oczywiście jak się ktoś postara to ją rozwali ale ja jej nie oszczędzam i póki co ma się dobrze.

Napisano

A może miał ktoś styczność z Mitsubishi Outlander I i może coś o nim powiedzieć bo nad tym też się zastanawiam

Napisano

Aby nie zakładać nowego wątku - chętnie się podłączę.

Po ostatniej wycieczce po Bieszczadach zacząłem poważniej myśleć o czymś z większym prześwitem, co w blotko wjedzie i gdzie będzie można dojechać trochę dalej niż moim s60.

Myślałem właśnie o Forku lub czymś, co się nazywa Jeep Liberty / Cherokee (to samo, w zależności od kraju pochodzenia).

Czy ktoś miał możliwość ich porównania pod względem walorów terenowych / użytecznych?