Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak poprawić dźwiękochłonnośc cienkiej ściany murowanej?

Featured Replies

Napisano

Jak wiadomo jeśli czegoś nie wie AK to znaczy, że to nie istnieje. Z mojej strony prośba do Was o radę. wink.gif

Mam za ścianą sąsiada, który dzień w dzień pracuje do 5:00, hałasując trochę przy tym. Tzn. nie piłuje krajzegą ale to radio, to jakaś gra komputerowa itp. Wszystko słychać przez ścianę z gazobetonu 9cm.

Chciałbym w tym pomieszczeniu zrobić pokój dla gości ale nie idzie zasnąć, kiedy ciągle ktoś się krząta obok.

Jest jakiś sposób aby te dźwięki nieco wyciszyć?

Myślałem najpierw o panelach z miękkiej pilśni, jak kiedyś w świetlicach szkolnych itp. Później o obłożeniu całej ściany 3x3m. tapicerowanymi panelami na gąbce 5cm. Chodzi też o to aby ta ściana była zmywalna i nie wymagała częstej konserwacji/czyszczenia.

Może jest jakiś inny sposób,którego nie dostrzegam?

Z góry dziękuję za burzę mózgów.

Napisano

> Jak wiadomo jeśli czegoś nie wie AK to znaczy, że to nie istnieje. Z mojej strony prośba do Was o

> radę.

> Mam za ścianą sąsiada, który dzień w dzień pracuje do 5:00, hałasując trochę przy tym. Tzn. nie

> piłuje krajzegą ale to radio, to jakaś gra komputerowa itp. Wszystko słychać przez ścianę z

> gazobetonu 9cm.

> Chciałbym w tym pomieszczeniu zrobić pokój dla gości ale nie idzie zasnąć, kiedy ciągle ktoś się

> krząta obok.

> Jest jakiś sposób aby te dźwięki nieco wyciszyć?

> Myślałem najpierw o panelach z miękkiej pilśni, jak kiedyś w świetlicach szkolnych itp. Później o

> obłożeniu całej ściany 3x3m. tapicerowanymi panelami na gąbce 5cm. Chodzi też o to aby ta

> ściana była zmywalna i nie wymagała częstej konserwacji/czyszczenia.

> Może jest jakiś inny sposób,którego nie dostrzegam?

> Z góry dziękuję za burzę mózgów.

Płyty ołowiane.

DO kupienia już gotowe jak karton gipsy.

Stosowanei m.in w pomieszczeniach RTG.

Izolują niesamowicie.

Napisano
  • Autor

> Płyty ołowiane.

> DO kupienia już gotowe jak karton gipsy...

Coś takiego?!? yikes.gif

Jak to wykończyć?

hmm.gif

Napisano

> Coś takiego?!?

> Jak to wykończyć?

No tak.

Zamontować ołowiem do ściany.

Napisano
  • Autor

> No tak.

> Zamontować ołowiem do ściany.

1000zł za m2. 9tys. za tę ścianę nie mieści się w budżecie.

frown.gif

Natknąłem się jednak przy okazji na płyty GK silentboard o nadzwyczajnej izolacyjności akustycznej...

hmm.gif

Napisano

> 1000zł za m2. 9tys. za tę ścianę nie mieści się w budżecie.

> Natknąłem się jednak przy okazji na płyty GK silentboard o nadzwyczajnej izolacyjności

> akustycznej...

poszukaj jakies plyty akustyczne - kiedys na PWr takie cos zmontowali przy wejsciach do wiekszych sal wykladowych i wchodzac mialo sie wrazenie, jakby ktos wata uszy zatykal.

Napisano

> Z góry dziękuję za burzę mózgów.

5 cm wełny mineralnej 80 lub 100 kg/m3 i płyta g/k. Zbijesz hałas o 12-20 dB (około trzykrotnie), z basem może być trochę gorzej. Koszt niewielki, a zrobisz to sam - warto spróbować!

Napisano

> 5 cm wełny mineralnej 80 lub 100 kg/m3 i płyta g/k. Zbijesz hałas o 12-20 dB (około trzykrotnie), z

> basem może być trochę gorzej. Koszt niewielki, a zrobisz to sam - warto spróbować!

Najprościej i najtaniej ok.gif

Zrobić stelaż, ułożyć wełnę szczelnie i nakręcić płyty, to na domowej ścianie jeden dzień pracy, a na drugi pogipsować, na trzeci pomalować i gotowe.

Koszt może ze trzy/cztery stówy za średnią ścianę 10m2.

Napisano

...12-20 dB (około trzykrotnie)...

poprawiłem, jednak masz rację ok.gif

Napisano
  • Autor

> poszukaj jakies plyty akustyczne - kiedys na PWr takie cos zmontowali przy wejsciach do wiekszych

> sal wykladowych i wchodzac mialo sie wrazenie, jakby ktos wata uszy zatykal.

Ku czemuś takiemu się skłaniam. Nawet znalazłem fajne dzisiaj, w rożnych kolorach i wymiarach.

Kosztują sporo ale nic nie trzeba z nimi robić. Są wykończone od razu na gotowo i bardzo mi pasują do wnętrza.

Pozostaje chyba tylko poszukać tańszej wersji?

Napisano
  • Autor

> ...kiedys na PWr takie cos zmontowali...

Pewnie coś w tym stylu ?

Napisano

> 5 cm wełny mineralnej 80 lub 100 kg/m3 i płyta g/k. Zbijesz hałas o 12-20 dB (około trzykrotnie), z

> basem może być trochę gorzej. Koszt niewielki, a zrobisz to sam - warto spróbować!

i tak problem bedzie z tym, co sie po stropach niesie, ale warto probowac

Napisano

> i tak problem bedzie z tym, co sie po stropach niesie, ale warto probowac

Po stropach niesie się fala dźwięków uderzeniowych - kroki, upadek przedmiotów itp.

On potrzebuje izolacji od dźwięków powietrznych - głosy, muzyka. Tu pomaga masa przegrody.

Napisano

> Ku czemuś takiemu się skłaniam. Nawet znalazłem fajne dzisiaj, w rożnych kolorach i wymiarach.

> Kosztują sporo ale nic nie trzeba z nimi robić. Są wykończone od razu na gotowo i bardzo mi pasują

> do wnętrza.

> Pozostaje chyba tylko poszukać tańszej wersji?

Piękne zbieracze kurzu... grinser006.gif Weź wełnę o dużej gęstości, oczyść ścianę i przyklej wełnę, zaciągnij klejem, wklej siatkę i zaciągnij klejem z wykończeniem na gładko.

Jak Ci to nie odpowiada, to kup lamele z wełny mineralnej gruntowanej do systemowych ociepleń garażowych, przyklej na oczyszczoną ścianę, zrób tynk natryskowy i pomaluj na dowolny kolor. Nie wiem czy to wykończenie z tynku można pominąć, ale wełna jest zagruntowana i trzeba byłoby zrobić próbę, jak zachowa się farba kładziona natryskowo bezpośrednio na wełnę. TU.

Napisano

> Po stropach niesie się fala dźwięków uderzeniowych - kroki, upadek przedmiotów itp.

> On potrzebuje izolacji od dźwięków powietrznych - głosy, muzyka. Tu pomaga masa przegrody.

i tak, i nie. Mam blizniaka ze wspolna sciana, a wiec i polaczonymi stropami. Sciana to:

- 24cm suporeksu na parterze, porothermu na pietrze i zuzlobetonu na poddaszu

- 5cm keramzytu na parterze i pietrze, 10cm Aku-plyty (welna akustyczna Isover) na poddaszu

- 12cm suporeksu na parterze i pietrze, 2.5cm GK na poddaszu

- 2x tynk cem-wap na parterze i pietrze, 1x na poddaszu

Na kazdej kondygnacji dzwiek glosow, radia, szlifierki i odkurzacza niesie sie tak samo - troche slychac, choc nie zrozumiesz ani slowa. Oczywiscie uderzenia slychac duuuzo gorzej.

Napisano
wyciszenie-sciany-stgk.jpg