Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podłączenie lampy

Featured Replies

Napisano

> trząsłem się jak galareta jeszcze z godzinę po zdarzeniu.

Mięczak grinser006.gif

Napisano

> Mięczak

Jamochłon bardziej.

hehe.gif

Napisano

> No właśnie nie mam pomysłu. Jak byłeś na plastikowej drabinie albo w gumowych butach to nie ma

> bata, musiałeś paluchami dwa przewody w lampie zewrzeć.

A propos zwierania. Wczoraj naprawiałem sąsiadowi lampę, w której producent do podłączenia dwóch równoległych oprawek zastosował kostki w stylu "Wago", czyli z wciskaniem przewodów w trzy sąsiadujące w linii dziurki. Co to były za kostki, nie da się ocenić, bo się rozsypały w proch w palcach. Zaczęło się od tego, że mu żarówki "zaczęły mrugać" i przepalały się w przyśpieszonym tempie.

Okazało się, że przewody w owych kostkach się utleniły na zielono, zrobił się opór, zaczęło się grzanie miejsc styków i wytapianie/wyżarzanie kostek.

Że też podobno na czymś takim ludzie instalacje spinają w puszkach? yikes.gif

Napisano

> A propos zwierania. Wczoraj naprawiałem sąsiadowi lampę, w której producent do podłączenia dwóch

> równoległych oprawek zastosował kostki w stylu "Wago", czyli z wciskaniem przewodów w trzy

> sąsiadujące w linii dziurki. Co to były za kostki, nie da się ocenić, bo się rozsypały w proch

> w palcach. Zaczęło się od tego, że mu żarówki "zaczęły mrugać" i przepalały się w

> przyśpieszonym tempie.

> Okazało się, że przewody w owych kostkach się utleniły na zielono, zrobił się opór, zaczęło się

> grzanie miejsc styków i wytapianie/wyżarzanie kostek.

> Że też podobno na czymś takim ludzie instalacje spinają w puszkach?

A jak skręcałem przewody w puszkach plus cyna i kolba to się znajomy śmiał że sobie utrudniam życie, instalacja na chlewni więc warunki bardzo dobre grinser006.gif takie kostki to może z rok by wytrzymały, po 2 latach dopinałem się z przewodem, bez problemu

Napisano

> A propos zwierania. Wczoraj naprawiałem sąsiadowi lampę, w której producent do podłączenia dwóch

> równoległych oprawek zastosował kostki w stylu "Wago", czyli z wciskaniem przewodów w trzy

> sąsiadujące w linii dziurki. Co to były za kostki, nie da się ocenić, bo się rozsypały w proch

> w palcach.

Stawiam, że nie były to Wago, tylko coś wagopodobnego, by Small Chinese Hands.

Napisano

> Może teściowa stała z tyłu z jakimś kablem, którym w odp. momencie smyrnęła Cię po tym i owym?

> Byłoby morderstwo prawie doskonałe.

pstryknela w jajko

Napisano

> Drabina aluminiowa, typowa z plastikowymi nóżkami.

> Jedna ręka na oprawce, druga na bańce żarówki. Szkoło jest izolatorem.

> Nie wiem, może było wilgotno? Może mokra podłoga. Nie pamiętam już takich szczegółów. Miałem reset

> na tyle dobry, że trząsłem się jak galareta jeszcze z godzinę po zdarzeniu.

po takim czyms warto isc na ekg i obserwacje - szwagra pracownik po popieszczeniu pare dni sie dobrze czul, a potem pikawa po prostu przestala dzialac.

Napisano

> w palcach. Zaczęło się od tego, że mu żarówki "zaczęły mrugać" i przepalały się w

> przyśpieszonym tempie.

> Okazało się, że przewody w owych kostkach się utleniły na zielono, zrobił się opór, zaczęło się

> grzanie miejsc styków i wytapianie/wyżarzanie kostek.

> Że też podobno na czymś takim ludzie instalacje spinają w puszkach?

Raczej nikt nie spina na tym instalacji w puszkach ok.gif

Napisano

> Raczej nikt nie spina na tym instalacji w puszkach

Zdziwiłbyś się. Spotkałem wielu elektryków z poważnej firmy, którzy twierdzili, że to jest super bo mało roboty i tylko na tym robią.

Niestety.

Napisano

> Zdziwiłbyś się. Spotkałem wielu elektryków z poważnej firmy, którzy twierdzili, że to jest super bo

> mało roboty i tylko na tym robią.

> Niestety.

Bo to jest super i jest mało roboty, ale nikt nie spina puszek na takim dziadostwie jakie zostało opisane.

Kostki z marketów są dobrej jakości ok.gif

Można nimi spinać do podanego przez producenta prądu, ale ja i tak wolę ich używać jedynie do instalacji oświetlenia.

Napisano

> Stawiam, że nie były to Wago, tylko coś wagopodobnego, by Small Chinese Hands.

Na dwoje babka wróżyła, lampa z ok. 1995 roku, mało wtedy było chińskiej tandety na naszym rynku.

Napisano

> A jak skręcałem przewody w puszkach plus cyna i kolba to się znajomy śmiał że sobie utrudniam

> życie,

Tylko tak robię instalacje.