Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wentylacja

Featured Replies

Napisano

mamy nastepujaca kwestie - dwa ciagi wentylacyjne w jednym kominie majace wyloty w poziomym kanale na przestrzal komina (oba z kratkami wentylacyjnymi). Poki w obu jest grawitacyjna, to jest ok, gorzej jednak, ze do jednego jest podpiety okap. Przy wlaczonym okapie zaczyna wiac z drugiego, czyli podwojny wylot na zewnatrz ma mniejsza przepustowosc od kanalu pionowego. Efekt taki, ze w piwnicy czuc obiad...

Co z tym poczac? Okapu za bardzo przepiac nie moge, wiec zostaje odgrodzenie kanalow czyms w srodku pod czapa lub zatkanie wentylacji w piwnicy (piwnica sklada sie z trzech pomieszczen bez drzwi pomiedzy - dwa maja wentylacje, ale w drugim cos kiepsko dziala - ta ma wylot tylko od polnocy komina).

Napisano

A próbowałeś otwierać okno podczas pracy wyciągu? Może po prostu robi Ci się podciśnienie w budynku i zasysa powietrze najprostsza drogą - inną kratką wentylacyjną.

Tak, też walczę z moją wentylacją grawitacyjną, a okap przerobiłem na pochłaniacz.

Napisano

Pewnie jest tak jak pisze Open, dlatego u siebie oddzieliłem wyloty aby nie były na przestrzał i aby nie otwierać okien.

Mimo bardzo silnego wyciągu takie zjawisko nie występuje.

Napisano
  • Autor

> Pewnie jest tak jak pisze Open, dlatego u siebie oddzieliłem wyloty aby nie były na przestrzał i

> aby nie otwierać okien.

> Mimo bardzo silnego wyciągu takie zjawisko nie występuje.

czym oddzielales?

Napisano

> czym oddzielales?

W czasie murowania komina ścianka rozdzielająca kanały pociągnięta została do samej czapki.

Napisano

czy ja dobrze zrozumiałem, że na jednym kanale masz podłączony okap i piwnice?

Napisano

Jest jeszcze taka opcja, żeby w czapie komina zrobic otwór i kanał z piwnicy wyprowadzic nad komin pólmetrowym żelaznym kominkiem z daszkiem.

Tudzież, jak piszą koledzy, wklej pod czapą między kanały ściankę, choćby z dociętej na wymiar plytki - czy to ceramicznej, czy cienkiej chodnikowej.

Napisano

> mamy nastepujaca kwestie - dwa ciagi wentylacyjne w jednym kominie majace wyloty w poziomym kanale

> na przestrzal komina (oba z kratkami wentylacyjnymi). Poki w obu jest grawitacyjna, to jest

> ok, gorzej jednak, ze do jednego jest podpiety okap. Przy wlaczonym okapie zaczyna wiac z

> drugiego, czyli podwojny wylot na zewnatrz ma mniejsza przepustowosc od kanalu pionowego.

> Efekt taki, ze w piwnicy czuc obiad...

> Co z tym poczac? Okapu za bardzo przepiac nie moge, wiec zostaje odgrodzenie kanalow czyms w srodku

> pod czapa lub zatkanie wentylacji w piwnicy (piwnica sklada sie z trzech pomieszczen bez drzwi

> pomiedzy - dwa maja wentylacje, ale w drugim cos kiepsko dziala - ta ma wylot tylko od polnocy

> komina).

U rodziców jest tak samo, okap z parteru (kuchnia) wtłacza poprzez górę komina (pod czapą) powietrze do łazienki do pietrze (oddzielny kanał). Raczej nie jest w tym przypadku kwestia podciśnienia jak sugerują koledzy, bo pomieszczenia są oddzielone piętrem hmm.gif

Nie ma na to prostego sposobu, najprościej to zainstalować kratkę z żaluzjami i zamykać jak włączy się okap.

Napisano

> U rodziców jest tak samo, okap z parteru (kuchnia) wtłacza poprzez górę komina (pod czapą)

> powietrze do łazienki do pietrze (oddzielny kanał). Raczej nie jest w tym przypadku kwestia

> podciśnienia jak sugerują koledzy, bo pomieszczenia są oddzielone piętrem

> Nie ma na to prostego sposobu, najprościej to zainstalować kratkę z żaluzjami i zamykać jak włączy

> się okap.

Myślę, że kwestia rozdzielenia pietrem nic nie zmienia bo przyczyną jest bardziej zasysanie przez okap powietrza z wnętrza a co za tym idzie powietrza wylatującego z kanału okapu przez sąsiedni kanał innego pomieszczenia.

Do wtłaczania potrzebne byłoby ciśnienie na zewnątrz a tego żaden okap nie jest w stanie wytworzyć.

wink.gif

Napisano

> Myślę, że kwestia rozdzielenia pietrem nic nie zmienia bo przyczyną jest bardziej zasysanie przez

> okap powietrza z wnętrza a co za tym idzie powietrza wylatującego z kanału okapu przez

> sąsiedni kanał innego pomieszczenia.

> Do wtłaczania potrzebne byłoby ciśnienie na zewnątrz a tego żaden okap nie jest w stanie wytworzyć.

Tak, ale jak okap zasysa powietrze to na dole, a nie piętro wyżej, no chyba że różnica ciśnień jest spora hmm.gif

ale dlaczego więc, czuć kuchnią tylko w pomieszczeniu z kratką (łazienka, piętro) a nie w innych pomieszczeniach "po drodze" do kuchni.

Imho to kwestia połączenia kanałów pod czapą i wtłaczania /cofania się ciągu

Napisano
  • Autor

> czy ja dobrze zrozumiałem, że na jednym kanale masz podłączony okap i piwnice?

Nie. Mam dwa kanaly obok siebie. Wg podobno PN i sztuki budowlanej maja wylot pod sama czapa poziomo wspolny na przestrzal:

Sketch276105831.png

na pomaranczowo zaznaczylem potencjalne oddzielenie, ktore jest niezgodne ze sztuka i powoduje ciag wsteczny w przypadku wiatru w kierunku kratki.

Napisano
  • Autor

> Tak, ale jak okap zasysa powietrze to na dole, a nie piętro wyżej, no chyba że różnica ciśnień jest

> spora

> ale dlaczego więc, czuć kuchnią tylko w pomieszczeniu z kratką (łazienka, piętro) a nie w innych

> pomieszczeniach "po drodze" do kuchni.

> Imho to kwestia połączenia kanałów pod czapą i wtłaczania /cofania się ciągu

nie, okap nie zasysa przez piwnice, bo po drodze jest strop, kilka scian i drzwi - predzej zasysalby lazienka i salonem. Okap wdmuchuje gora w piwnice.

Napisano

> nie, okap nie zasysa przez piwnice, bo po drodze jest strop, kilka scian i drzwi - predzej

> zasysalby lazienka i salonem. Okap wdmuchuje gora w piwnice.

dokładnie o tym pisze.

Napisano

> nie, okap nie zasysa przez piwnice, bo po drodze jest strop, kilka scian i drzwi - predzej

> zasysalby lazienka i salonem. Okap wdmuchuje gora w piwnice.

Naprawdę sadzisz, że ten wiatraczek jest w stanie unieść kilka metrów słupa powietrza i jeszcze wytworzyć ciśnienie w otwartej przestrzeni, w atmosferze na zewnątrz?

wink.gif

Napisano

> Mimo bardzo silnego wyciągu takie zjawisko nie występuje.

Ale zasysa z wentylacji powietrze w innych pomieszczeniach zamiast wypuszczać?

To trochę słabe rozwiązanie, jak włączenie okapu powoduje owianie zimnym albo i mroźnym powietrzem kogoś pod prysznicem. Nawet, jeżeli to powietrze nie śmierdzi frytkami czy przypalonym mlekiem.

Napisano

> Ale zasysa z wentylacji powietrze w innych pomieszczeniach zamiast wypuszczać?

W ogóle coś takiego się nie zdarza.

Za to w bloku, gdzie mam lokale bardzo często. Mimo, że na końcu kanału jest kominek z odśrodkowym wentylatorem (wyłączonym).

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Myślę, że kwestia rozdzielenia pietrem nic nie zmienia bo przyczyną jest bardziej zasysanie przez

> okap powietrza z wnętrza a co za tym idzie powietrza wylatującego z kanału okapu przez

> sąsiedni kanał innego pomieszczenia.

> Do wtłaczania potrzebne byłoby ciśnienie na zewnątrz a tego żaden okap nie jest w stanie wytworzyć.

jest w stanie, jesli przepustowosc kratek na kominie jest mniejsza niz kratki w piwnicy (w tym wypadku otworu, bo kratki brak). Okap zasysalby powietrze z tego samego pomieszczenia, bo w kuchni pol metra dalej jest drugi kanal wentylacji grawitacyjnej.

Napisano
  • Autor

> Naprawdę sadzisz, że ten wiatraczek jest w stanie unieść kilka metrów słupa powietrza i jeszcze

> wytworzyć ciśnienie w otwartej przestrzeni, w atmosferze na zewnątrz?

kto powiedzial, ze jest otwarta?

Napisano

> mamy nastepujaca kwestie - dwa ciagi wentylacyjne w jednym kominie majace wyloty w poziomym kanale

> na przestrzal komina (oba z kratkami wentylacyjnymi). Poki w obu jest grawitacyjna, to jest

> ok, gorzej jednak, ze do jednego jest podpiety okap. Przy wlaczonym okapie zaczyna wiac z

> drugiego, czyli podwojny wylot na zewnatrz ma mniejsza przepustowosc od kanalu pionowego.

> Efekt taki, ze w piwnicy czuc obiad...

> Co z tym poczac? Okapu za bardzo przepiac nie moge, wiec zostaje odgrodzenie kanalow czyms w srodku

> pod czapa lub zatkanie wentylacji w piwnicy (piwnica sklada sie z trzech pomieszczen bez drzwi

> pomiedzy - dwa maja wentylacje, ale w drugim cos kiepsko dziala - ta ma wylot tylko od polnocy

> komina).

A może możnaby poprzedzielać tak kanały żeby łączyły się dopiero na "wylocie" ? Niestety niesie to sa zobą problem zwężenia przekrojów.

Druga opcja jaka mi przychodzi to głowy to instalacja drugiego wentylatora w kanale z piwnicy, który będzie się załączał razem z okapem

Napisano

> kto powiedzial, ze jest otwarta?

To tak nie działa. Okap powoduje podciśnienie w zamkniętym mieszkaniu. Ciśnienie atmosferyczne, wtłacza powietrze z powrotem.

Okap nie wygeneruje żadnego ciśnienia u wylotu kanału. Chyba, że kanał ma 1m?

Napisano
  • Autor

> A może możnaby poprzedzielać tak kanały żeby łączyły się dopiero na "wylocie" ? Niestety niesie to

> sa zobą problem zwężenia przekrojów.

no ale tak wlasnie jest - patrz rysunek

> Druga opcja jaka mi przychodzi to głowy to instalacja drugiego wentylatora w kanale z piwnicy,

> który będzie się załączał razem z okapem

myslalem o tym, ale kiepsko z kablem.

Inna opcja, to jednokierunkowe kratki, ale te, mimo, ze latwo chodza, to fiag grawitacyjny z reguly jest za slaby.

Napisano
  • Autor

> To tak nie działa. Okap powoduje podciśnienie w zamkniętym mieszkaniu. Ciśnienie atmosferyczne,

> wtłacza powietrze z powrotem.

> Okap nie wygeneruje żadnego ciśnienia u wylotu kanału. Chyba, że kanał ma 1m?

mozesz sobie gdybac, ale po co ma ciagnac podcisnienie z piwnicy pietro nizej i drzwi w miare szczelne, jak pol metra obok ma drugi kanal wentylacyjny w kuchni?????

Powietrze pojdzie dokladnie tam, gdzie ma latwiej - jak woda, czy prad. Jesli latwiej mu w dol do piwnicy, niz przez dosc male kratki, to tamtedy poleci. Przeciez w domu nie mam nadcisnienia, zeby przed tym chronic.

Napisano

> no ale tak wlasnie jest - patrz rysunek

> myslalem o tym, ale kiepsko z kablem.

> Inna opcja, to jednokierunkowe kratki, ale te, mimo, ze latwo chodza, to fiag grawitacyjny z reguly

> jest za slaby.

Tylko mi chodziło o przedzielenie kanału u góry "w pół" i pozaślepianie w każdej połówce innego z kanałów. W efekcie masz oba kanały połączone bezpośrednio z wylotem, ale o zmniejszonej średnicy.

Zielone - nowe (przegroda i prześlepienia), widok na komin z góry.

1206813700_1411845318.jpg

Napisano

> To tak nie działa. Okap powoduje podciśnienie w zamkniętym mieszkaniu. Ciśnienie atmosferyczne,

> wtłacza powietrze z powrotem.

> Okap nie wygeneruje żadnego ciśnienia u wylotu kanału. Chyba, że kanał ma 1m?

ale co z tego ze spowoduje podcisnienie, jezeli niema zamknietego pomieszczenie to sie to szybko wyrowna, juz w pomieszceniach obok.

Nie widze tutaj zwiazku z wpychaniem zuzytego powietrza w zupelnie innym miejscu.

W moim powyzszym przykladzie kuchnia wypycha a dwa pomieszczenia dalej (ok 6m w linii prostej) jest lazienka na tej samej kondygnacji (inny kanal wentylacyjny) - jakos tam nie odwraca siagu wink.gif.

Pol pietra nizej oraz wyzej jest koltownia i garaz, ok 6m i znow nic nie wpycha.

Wpycha za to w pomieszczeniu najdalej bo +1 pietro i z 8m, co ciekawe podlaczone do pionu obok gdzie kuchnia ze wspolnym wylotem pod czapa .. to jak pewnie przypadek grinser006.gif ?

Imho strumien powietrza jest na tyle duzy z okapu ze wtlacza to powietrza w kanal obok.

Napisano

Myślę, że wszystko się zgadza. Ciśnienie atmosferyczne wtłacza powietrze do kanału pomieszczenia o najniższym ciśnieniu. To nie przypadek.

Napisano

> Myślę, że wszystko się zgadza. Ciśnienie atmosferyczne wtłacza powietrze do kanału pomieszczenia o

> najniższym ciśnieniu. To nie przypadek.

ale gdzie tu podcisnienie ?

Napisano

> ale gdzie tu podcisnienie ?

We wnętrzu oczywiście. Na zewnątrz ciśnienie jest stałe w danej chwili. Wyciąg jest w stanie wytworzyć lekkie nadciśnienie na długości 1 - 2 m w kanale i to wszystko. Dalej jest już tylko ruch powietrza o ciśnieniu atmosferycznym. Wtłacza ono powietrze tam gdzie jest podciśnienie we wnętrzu. Im wyżej pomieszczenie tym łatwiej. Dlatego wcale się nie dziwię, że wtłaczało piętro wyżej a nie na tym samym czy niższym poziomie.

Napisano

> We wnętrzu oczywiście. Na zewnątrz ciśnienie jest stałe w danej chwili. Wyciąg jest w stanie

> wytworzyć lekkie nadciśnienie na długości 1 - 2 m w kanale i to wszystko. Dalej jest już tylko

> ruch powietrza o ciśnieniu atmosferycznym. Wtłacza ono powietrze tam gdzie jest podciśnienie

> we wnętrzu. Im wyżej pomieszczenie tym łatwiej. Dlatego wcale się nie dziwię, że wtłaczało

> piętro wyżej a nie na tym samym czy niższym poziomie.

ale to sie ma nijak do owrotnego ciagu !

Napisano

> ale to sie ma nijak do owrotnego ciagu !

W takim razie się nie rozumiemy.

niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> We wnętrzu oczywiście. Na zewnątrz ciśnienie jest stałe w danej chwili. Wyciąg jest w stanie

> wytworzyć lekkie nadciśnienie na długości 1 - 2 m w kanale i to wszystko. Dalej jest już tylko

> ruch powietrza o ciśnieniu atmosferycznym. Wtłacza ono powietrze tam gdzie jest podciśnienie

> we wnętrzu. Im wyżej pomieszczenie tym łatwiej. Dlatego wcale się nie dziwię, że wtłaczało

> piętro wyżej a nie na tym samym czy niższym poziomie.

u mnie wtlacza pietro nizej.... takze, gdy otworze na osciez dwa okna w kuchni i jedno w piwnicy.

Podcisnienie screwy.gif

Napisano

> u mnie wtlacza pietro nizej.... takze, gdy otworze na osciez dwa okna w kuchni i jedno w piwnicy.

Zbyt wiele zmiennych aby zawsze przewidzieć.

> Podcisnienie

Oczywiście, że tak. Inaczej nie wtłaczałoby.