Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup auta sprowadzonego z Włoch

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy ktoś ma jakąś wiedzę, doświadczenie, przerabiał może ostatnio zakup auta sprowadzonego z Włoch? Bo w internetach ciężko znaleźć jakieś jednoznaczne i wiarygodne informacje na ten temat... oslabiony.gif

Sprawa wygląda następująco: auto jest sprowadzone z Włoch, ma włoskie blachy (handlarz twierdzi, że to jakieś duplikaty, na których można w Polsce legalnie jeździć). Póki co nie ma żadnych opłat, ale ponoć przed samym zakupem miałoby być przez niego to wszystko załatwione, oprócz opłaty recyklingowej oraz oczywiście samej rejestracji, co wiązałoby się z powrotem do domu na tych "duplikatach" włoskich blach.

Jak to powinno w praktyce wyglądać? Te nieszczęsne "duplikaty" mi się nie podobają, a w razie gdybym coś takiego kupił to nie chciałbym się tłumaczyć i mieć z tego powodu jakichś nieprzyjemności. A może to jednak normalna procedura i niepotrzebnie obawiam się jakichkolwiek problemów?

Pozdrawiam cool.gif

Napisano

> Witam,

> Czy ktoś ma jakąś wiedzę, doświadczenie, przerabiał może ostatnio zakup auta sprowadzonego z Włoch?

> Bo w internetach ciężko znaleźć jakieś jednoznaczne i wiarygodne informacje na ten temat...

> Sprawa wygląda następująco: auto jest sprowadzone z Włoch, ma włoskie blachy (handlarz twierdzi, że

> to jakieś duplikaty, na których można w Polsce legalnie jeździć). Póki co nie ma żadnych

> opłat, ale ponoć przed samym zakupem miałoby być przez niego to wszystko załatwione, oprócz

> opłaty recyklingowej oraz oczywiście samej rejestracji, co wiązałoby się z powrotem do domu na

> tych "duplikatach" włoskich blach.

> Jak to powinno w praktyce wyglądać? Te nieszczęsne "duplikaty" mi się nie podobają, a w razie

> gdybym coś takiego kupił to nie chciałbym się tłumaczyć i mieć z tego powodu jakichś

> nieprzyjemności. A może to jednak normalna procedura i niepotrzebnie obawiam się jakichkolwiek

> problemów?

> Pozdrawiam

Te duplikaty to takie same jak duplikaty tablic niemieckich, tak samo jak sobie wydrukujesz duplikaty banknotów 100zł i będziesz chciał ich używać.

Oczywiście na nich ludzie jezdza, ale musisz wiedzieć ze nie masz prawa. Wybór należy do Ciebie, najlepiej weź lawete z wypożyczalni i sam pojedz po to auto, załaduj i zrzuc u siebie. I sprawa załatwiona.

Co do opłat itp. to tak samo jak w przypadku innych krajów Unii wink.gif

Napisano
  • Autor

> Te duplikaty to takie same jak duplikaty tablic niemieckich, tak samo jak sobie wydrukujesz

> duplikaty banknotów 100zł i będziesz chciał ich używać.

> Oczywiście na nich ludzie jezdza, ale musisz wiedzieć ze nie masz prawa. Wybór należy do Ciebie,

> najlepiej weź lawete z wypożyczalni i sam pojedz po to auto, załaduj i zrzuc u siebie. I

> sprawa załatwiona.

> Co do opłat itp. to tak samo jak w przypadku innych krajów Unii

Czyli tak jak myślałem, dzięki waytogo.gif

Napisano

A co jak by załatwił PL blaszki próbne?

Napisano

> A co jak by załatwił PL blaszki próbne?

No to oczywiste ze można wink.gif

Napisano

Dodam, że zgodnie z prawem, opłatę recyklingową powinien również zrobić sprowadzający.

Napisano

> Dodam, że zgodnie z prawem, opłatę recyklingową powinien również zrobić sprowadzający.

I tak się dzieje tylko wciskają kupującemu wypełniony blankiet z danymi importera

Napisano
  • Autor

> Dodam, że zgodnie z prawem, opłatę recyklingową powinien również zrobić sprowadzający.

To roztłumaczcie mi, czemu tego nie robią? pad.gif Akcyza nie stanowi problemu, a opłata recyklingowa już tak hmm.gif Ja bym bez problemu dorzucił te 500 zł do ceny auta (czy tam nawet np. 600 - a niech już będzie stówa za fatygę biglaugh.gif) żeby mieć sprawę z głowy i tylko zarejestrować auto... icon_rolleyes.gif

Napisano

> To roztłumaczcie mi, czemu tego nie robią? Akcyza nie stanowi problemu, a opłata recyklingowa już

> tak Ja bym bez problemu dorzucił te 500 zł do ceny auta (czy tam nawet np. 600 - a niech już

> będzie stówa za fatygę ) żeby mieć sprawę z głowy i tylko zarejestrować auto...

Pozniej bez problemu spuszczaja 500 zl na recykling przy zbijaniu ceny smile.gif